Generatia crizei face coada la psiholog

duminică, 21 februarie 2010, 20:09
4 MIN
 Generatia crizei face coada la psiholog

In judetul nostru, zeci de elevi merg la psiholog din cauza problemelor afective. Stresul, inadaptabilitatea, ba chiar si deceptiile in dragostei sunt doar cateva din subiectele sedintelor individuale de consiliere, la nivelul unei scoli. In plus, criza financiara, care a lasat pe drumuri zeci de parinti, are efecte asupra copiilor, care simt ca nu mai fac fata la scoala. Elevii prefera sa-si spuna "of-ul" in fata psihologilor de cele mai multe ori, neavand destula incredere in parinti.

Daca elevii din clasele terminale de liceu bat stresati la usa psihologului, in vederea pregatirii psihice pentru bacalaureat, cei mici sunt consiliati cel mai des pentru probleme de adaptabilitate ori dereglari de comportament. Avand in vedere ca tocmai a trecut prima proba a bac-ului, tot mai multi elevi au tendinta sa faca teste psihologice, chiar daca au rezultate foarte bune la invatatura. Toate acestea le-am aflat de la profesorii psihologi din licee, care spun ca, anual, se implica in sute de sedinte individuale de consiliere. La Liceul Teoretic "Emil Racovita" Vaslui, spre exemplu, au fost consiliati 74 de elevi, fiecare avand o norma de cinci sau sase sedinte.

"Problemele cu care elevii vin la psiholog sunt foarte variate. Cei mai multi insa se confrunta cu stresul examenelor, al lucrarilor ori adaptarea in colectivul elevilor. Cei mai multi au rezultate bune la invatatura, ori vor sa faca performante la un anumit obiect dar au impresia ca nu pot. Stresul survine de cele mai multe ori din cauza programei scolare, ori a programului strict impus de parinti, care nu ii asculta atunci cand au ceva de spus. Cei din clasele mai mari vin de obicei la noi din acest motiv, dar si pentru orientare academica. Desigur, avem si cazuri care tin mai degraba de latura sociala si nu psihologica, adica elevii cu probleme in mediul familial. Tot mai multi parinti raman fara locuri de munca, iar acest lucru are un efect greu asupra tinerilor, care se gandesc la un loc de munca, desi nu au terminat scoala. De multe ori avem sedinte atat cu elevul, cat si cu parintele, intrucat nu exista comunicare. Acesti copii nu au incredere in parinti si prefera sa vina la noi. Cei mai mici vin cu probleme de adaptare, pe motiv ca ar primi reprosuri negative din partea colegilor, care ii afecteaza foarte mult. Acestia sunt la varsta la care isi construiesc identitatea si considera ca sunt influientati de cei din jur. De aceea incercam sa avem sedinte si cu parintii, pentru ca altfel asculta problemele copiilor cand sunt in acest mediu", ne-a spus Cristina Vantu, profesor psiholog la Liceul "Emil Racovita" Vaslui.

La psiholog, din dragoste!

Psihologii spun ca foarte multi elevi traiesc cu impresia ca nu sunt buni de nimic, desi au rezultate foarte bune la invatatura. Altii sunt speriati de faptul ca raman fara gazda si sunt nevoiti sa faca naveta, ori care provin din familii cu un statut financiar dificil si se tem ca vor trebui sa munceasca in timpul scolii ca sa se intretina. O alta categorie de elevi vin la psiholog sa vorbeasca despre deceptiile in dragoste.

"Avem destui elevi care vin sa vorbeasca despre probleme in dragoste, dar atat timp cat ei solicita consiliere, noi le-o oferim. Semestrul trecut, am avut 42 de elevi consiliati", ne-a spus Simona Baetu, profesor psiholog la Grupul Scolar "Stefan Procopiu" Vaslui.

Mai grave sunt problemele aparute pe fondul unur familii dezorganizate, dar cu elevi dornici sa invete. In acest caz, ingrijoratoare este situatia copiilor care bat la usa psihologului inca din clasa a V-a. Este si cazul celor doua clase speciale formate din elevi buni la invatatura din mediul rural, subventionate de stat, pe care le are in grija "Stefan Procopiu". Distanta fata de casa, desprinderea din mediul familial dar si inadaptabilitatea in grupuri noi sunt motive care nu aduc armonie in colectivul elevilor de varste mici.

"Fiind diriginta la clasa elevilor buni la invatatura din mediul rural, stiu exact situatia lor. Suntem permanent in jurul lor, iar sedintele individuale de consiliere cu ei s-au axat pe faptul ca au fost desprinsi din familie la o varsta mica. Alti elevi se adapteaza foarte greu la colective noi si de multe ori se simt marginalizati. Trebuie acordata o mare atentie, pentru ca sunt mici si tot ce se intampla in jurul lor ii poate afecta cu usurinta", a mai adaugat Simona Baetu.

Potrivit specialistilor, multi elevi vin la cabinet pentru un test psihologic, tatonand terenul. Observand ca pot avea incredere, dezvaluie problema reala cu care se confrunta. In final, psihologii spun ca rezultatele sedintelor de consiliere individuala sunt pozitive si nu de putine ori aud ca "pacientii" se simt mai bine si capata incredere in ei. In plus, atrag atentia ca exista o diferenta mare intre psihologul scolii si psihiatru, iar colectivele de elevi nu ar trebui sa-i priveasca negativ pe cei care apeleaza la serviciul lor.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii