Incertitudine totala

Subtitlu

luni, 17 august 2009, 21:31
4 MIN
 Incertitudine totala

Vestea ca de sus s-a decis ca numarul angajatilor din primariile oraselor si ale comunelor, dar si din consiliile judetene, ar putea fi redus dupa anumite standarde i-a bulversat pe functionarii din administratia publica a judetului nostru. Cu algoritmul privind concedierile in fata, functionarii publici nu stiu la ce sa se astepte. Informatia a aparut duminica si vorbeste despre stabilirea unei "standardizari a costurilor in teritoriu", ceruta de Fondul Monetar International, o schema prin care primariile si consiliile judetene trebuie sa-si reduca personalul in functie de numarul de locuitori ai unitatiii administrativ – teritoriale pe care o deservesc.

Dupa schema vehiculata pana in prezent, angajatii Consiliului Judetean (CJ) Vaslui pot sa fie linistiti. Numarul de angajati ai acestor unitati s-a stabilit intre 120 si 180, in timp ce institutia vasluiana are doar 109 in aparatul propriu, daca despre acestia o fi vorba. Daca insa intentiile guvernului se refera la intregul personal (si la cei din servicii) lucrurile se schimba.

"Nu avem niciun act oficial. Eu nu stiu ce masuri se vor lua. De doua saptamani se discuta numai la nivel de principii. Noi suntem subdimensionati, ne incadram, deci, in cele 120 de posturi. Mai este o chestiune care nu a fost precizata: este vorba despre aparatul propriu sau si despre serviciile din subordine?", a declarat Vasile Ocheanu, liderul sindicatului de la CJ Vaslui.

Efectele unei asemenea masuri nu sunt vazute cu ochi buni de angajati si dintr-un alt motiv decat cel evident.

"In conditiile in care consiliilor judetene le revin din ce in ce mai multe sarcini, prin preluarea spitalelor judetene, a inspectoratelor scolare, reducerea numarului personalului este contradictorie", a mai spus Ocheanu.

CJ Vaslui are in aparatul propriu 109 angajati, in conditiile in care organigrama prevede 144.

"Astept sedinta de guvern si apoi voi face declaratii. Deocamdata ce pot spune este ca CJ Vaslui lucreaza cu salariati sub normativ", a declarat Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui.

Din informatiile aparute pana acum, pasibile de a deveni "cliente" ale disponibilizarilor sunt primariile. La Primaria Vaslui se stie ca s-ar putea face disponibilizari. Nimeni nu poate spune insa cati salariati ar putea pleca si cu atat mai mult cine ar putea fi acestia.

Primarul Vasile Paval a declarat ca intelege incertitudinea in care se afla cei 400 de salariati ai institutiei si ca luarea unei asemenea decizie este ultimul lucru pe care ar vrea sa il faca in calitate de primar.

Pe langa primariile oraselor, alte institutii de acest fel care ar putea fi afectate de disponibilizari ar mai putea fi cele din Zorleni sau Falciu, in care lucreaza cei mai multi angajati, 120, respectiv 70.

"Nu stim despre ce poate fi vorba deocamdata. Nu stim la ce s-au gandit cand au spus «angajatii primariilor si consiliilor judetene». Despre ce angajati este vorba? Aici trebuie sa se faca o precizare esentiala. Este vorba despre angajatii aparatului propriu sau si despre cei contractuali? Sunt inclusi si cei din serviciile proprii? Inca nu stim si, de aceea, nu putem vorbi si nu putem avea o atitudine. Asteptam sa apara documentul oficial si atunci vom avea o pozitie", a declarat Valica Berescu, liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor, filiala Vaslui.

"Taiem posturile vacante"

Aceasta este solutia ce va fi aplicata la Barlad in cazul aparitiei unei hotarari de guvern privind reducerile de personal in primarii. Deputatul Adrian Solomon spune ca Primaria Barlad va folosi aceeasi solutie ca in ministere: va taia posturile vacante. Functionarii din cadrul Primariei Barlad au locurile de munca garantate. Desi la nivel central se vorbeste despre iminentele reduceri de personal din randul tuturor primariilor din tara, la Barlad nu va fi cazul sa fie trimis vreun angajat in somaj.

Primarul Constantin Constantinescu a spus ca nu intreprinde nimic pana nu vede scris negru pe alb: "Daca va fi publicata o hotarare de guvern in acest sens suntem pregatiti sa luam masuri. La Barlad avem mai putini functionari decat prevede statul de functii cu aproximativ 20%. Oricum, discutiile nu-si au rostul pana nu apare scris negru pe alb".

Daputatul Adrian Solomon, prezent fiind la discutia purtata de noi cu primarul, a intervenit cu o solutie cat se poate de practica: "Taiem din posturile vacante, cum au facut si cei de la ministere".

Primaria Barlad are doar 89 de angajati, fata de 120 cat prevede statul de functii. In concluzie, ar fi 31 de posturi pe care ar putea sa le blocheze. In ciuda sigurantei de care au dat dovada cei doi oameni politici barladeni cu privire la imposibilitatea de a trimite functionarii in somaj, angajatii din primariei nu sunt la fel de siguri pe slujbele lor. Multi functionari sunt ingrijorati ca ar putea ramane fara paine, iar prin primarie umbla deja zvonuri cu locurile de munca care ar putea sa dispara.

Pragurile de personal pentru primarii:

-Localitatile pana in 1.500 locuitori: 12 functionari;

-Localitati intre 1.500 si 3.000 de locuitori: 14 functionari;

-Localitati intre 3.000 si 5.000 de locuitori: 16 functionari;

-Localitati intre 5.000 si 10.000 de locuitori: 21 de functionari;

-Localitati intre 10.000 si 20.000 de locuitori: 24 de functionari.

Consiliile judetene: intre 120 si 180 de angajati, in functie de numarul de locuitori ai judetului.

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii