Kovesi a analizat activitatea procurorilor vasluieni: Reforma in justitie

vineri, 29 ianuarie 2010, 19:26
4 MIN
 Kovesi a analizat activitatea procurorilor vasluieni: Reforma in justitie

Agitatie maxima, ieri, la Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui, unde a avut loc prezentarea bilantului activitatii pe anul 2009. La eveniment au participat, pe langa procurorii din judet, si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, seful Sectiei Urmariri Penale din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul Marius Iacob (cunoscut opiniei publice dupa ce a instrumentat cazul Elodia – n.r.).

Prezenta pentru prima data la Vaslui, la finalul intalnirii cu procurorii din judet, Laura Codruta Kovesi s-a declarat multumita partial de activitatea acestora. In opinia ei, procurorii vasluieni stau mai bine in privinta calitatii dosarelor, dat fiind numarul mai mic de achitari si restituiri fata de anul precedent, insa schioapata la capitolul operativitate. Tot ea, insa, a gasit si prezentat si motivele pentru care procurorii nu au iesit bine la capitolul operativitate. Cresterea numarului de dosare, raportat la numarul mic de procurori, efectuarea cu intarziere a unor expertize din cauza resurselor financiare, raspunsurile intarziate ale expertilor, sustragerea inculpatilor de la audieri, au fost tot atatea motive pentru ca dosarele sa se adune in lucrul procurorilor, iar principiul solutionarii cu celeritate a cauzelor sa nu fie respectat. Una peste alta, facand o medie a activitatii per ansamblu, Laura Codruta Kovesi a afirmat ca le-ar acorda nota 9 procurorilor vasluieni, ceea ce este foarte bine, spunea ea, fata de alte judete. Ea a recunoscut ca lipsa de personal, migratia procurorilor si neatractivitatea functiilor de conducere ramane o problema inca pentru parchetele vasluiene, amintind aici ca la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui functia de prim-procuror este ocupata de ani buni cu delegatie, deoarece niciun procuror din cadrul acestei unitati nu doreste sa o ocupe prin concurs. In urma discutiilor purtate in cadrul intalnirii de ieri, Kovesi a primit si explicatii de ce fug procuorii de la Parchetul local din Vaslui de sefie: salarizarea este nemotivanta, iar concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii este mult prea "stufos".

Schimbari majore

Tot cu ocazia intalnirii de ieri, Kovesi a anuntat schimbari importante ce urmeaza a fi efectuate in sistemul judiciar in viitorul apropiat. Astfel, unul dintre proiecte, care a inceput deja sa faca furori printre politisti, vizeaza desfiintarea Politiei Judiciare. Astfel, procuorul general al Romaniei a anuntat ca intentioneaza sa treaca in subordinea Parchetelor intreaga Politie Judiciara. La Vaslui, spune seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui, asta ar insemna ca 50% dintre politisti sa treaca in subordinea procuorilor, ceea ce este aproape imposibil de realizat. "Intreaga Politie Judiciara nu are cum sa fie trecuta in subordinea Parchetului, ne-ar lasa pe noi fara obiectul muncii. Daca vor fi trecute numai anumite structuri, ma gandesc la Cercetare Penala, atunci foarte bine, pentru ca si acum ei fac munca de procuror, dar toata Politia Judiciara este imposibil sa plece", a precizat seful IPJ Vaslui, Mihai Carp.

Procurorul general a spus insa, ca o astfel de restructurare ar duce la imbunatatirea calitatii muncii politistilor de la Judiciar care, in opinia sa, de multe ori lasa de dorit.

"Am demarat un proces de consultare a colectivului cu privire la preluarea Politiei Judeciare de catre Ministerul Public, pentru ca politistii sa faca echipa comuna cu procurorii atunci cand solutioneaza dosarele. Daca fiecare dintre acesti politisti are unul sau doua dosare, deja un singur procuror trebuie sa supravegheze un volum foarte mare de dosare aflate in lucru. Nu am luat o decizie finala cu privire la felul in care va fi facuta preluarea, deoarece procesul de consultare este in plina derulare. La nivelul Ministerului Public am demarat si un studiu comparativ cu celelalate tari din Uniunea Europeana, pentru a vedea cum este reglementata aceasta problema. Ne-am dori un sistem similar cu cel al DNA (Directia Nationala Anticoruptie – n.r.) in care politistii sunt angajatii institutiei si lucreaza impreuna cu procurorii. Exista acum o problema cu subordonarea politistilor atat fata de procurori cat si fata de sefii ierarhici, ei avand mai multe atributii si sarcini de indeplinit", a declarat Laura Codruta Kovesi.

Pe langa trecerea Politiei Judiciare in subordinea Ministerului Public, aceasta a mai anuntat ca urmeaza a fi desfiintate unitatile de parchet mici, care au cate unul-doi procuori si un volum de munca redus. A fost intomcita deja o lista cu 20 de unitati de parchet din tara, iar pe aceasta a fost inclus si Parchetul de pe langa Judecatoria Murgeni, unde in prezent activeaza un singur procuror. Decizia  de desfiintare a parchetelor mici urmeaza sa fie luata dupa o consultare cu ministrul Justitiei, avand in vedere ca, odata cu parchetele, vor trebui sa fie inchise si judecatoriile pe langa care acestea functioneaza.

"Desfiintarea unitatilor de parchet si realocarea posturilor catre unitatile mari trebuie sa fie o masura care sa fie luata corelativ si cu desfiintarea instantelor, pentru ca parchetele functioneaza pe langa instante. Lista cu unitatile care sunt propuse pentru desfiintare, acum 20 la numar, va fi actualizata in functie de analiza datelor statistice", a mai declarat procurorul general al Romaniei.

Cel mai probabil, Parchetul de pe langa Judecatoria Husi va fi comsat cu cel de la Barlad, iar in cazul in care incarcatura de dosare de aici va fi prea mare, a doua solutie va fi Husul. Angajatii parchetelor ce vor fi desfiintate vor fi preluati de unitatile cu care vor fi comasate.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii