Sentinta in dosarul „Diplome false”: Politisti condamnati

duminică, 16 mai 2010, 19:03
4 MIN
 Sentinta in dosarul „Diplome false”: Politisti condamnati

Vineri, magistratii Judecatoriei Husi au pronuntat sentinta in dosarul in care doi politisti de frontiera si unul din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui erau judecati pentru fals si uz de fals, fiind acuzati ca s-au angajat in baza unor diplome de bacalaureat cumparate din Republica Moldova. Marcel Titi Crianga, Marian Silitra, Eugen Zaharia, agenti din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Vaslui si Adam Aurelian, agent in cadrul IPJ Vaslui, au fost condamnati la cate doi ani si zece luni de inchisoare fiecare. Avand in vedere circumstantele atenuante, lipsa antecedentelor penale, faptul ca nu pot fi considerati un pericol public concret, magistratii au dispus suspendarea pedepsei, stabilind pentru fiecare termen de incercare patru ani si zece luni, perioada in care sunt obligati sa respecte anumite masuri de supraveghere si nu au voie sa comita vreo infractiune. In plus, judecatorii huseni au dispus anularea diplomelor in baza carora cei patru politisti au fost angajati. Desi ar fi avut tot interesul sa recupereze salariile acordate falsilor politisti de-a lungul anilor, IJPF Vaslui s-a constituit cu intarziere parte civila in acest dosar, motiv pentru care magistratii au respins actiunea civila.

Sentinta pronuntata vineri la Judecatoria Husi nu este definitiva, atat procurorii, cat si cei patru inculpati avand posibilitatea sa o atace in termen de zece zile cu apel, la Tribunalul Vaslui.

Cei patru politisti au fost trimisi in judecata la inceputul lunii august anul trecut, dupa ce ani la randul dosarul a fost declinat la o institutie la alta, pana cand s-a stabilit ca competenta pentru a-i cerceta pe cei patru "oameni ai legii" o au procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi. Marcel Titi Crianga, Marian Silitra, Eugen Zaharia si Aurelian Adam au intrat in vizorul anchetatorilor inca din anul 2006. Atunci, cei cinci activau ca sergenti angajati la IJPF Vaslui si au trecut in randul agentilor. In baza reglementarilor de la vremea respectiva, toti agentii aveau obligatia sa aiba cel putin studii liceale. Majoritatea sergentilor care nu indeplineau aceasta conditie s-au inscris la licee, la clasele de fara frecventa, pentru a reusi sa-si obtina diplomele salvatoare. Cei patru inculpati, care la vremea respectiva erau absolventi de opt clase, respectiv scoala profesionala, au reusit sa faca rost de diplome fara a merge la scoala si fara a sustine examenul de bacalaureat. Astfel, in 2006, cand IJPF Vaslui a organizat concurs pentru ocuparea posturilor de agent, Maricel Titi Crianga, Marian Silitra, Eugen Zaharia si Aurelian Adam si-au depus dosarele de concurs, anexand diplome de bacalaureat din care reiesea ca sunt absolventi ai unor licee din Republica Moldova. Cei patru au participat la concurs, reusind sa si promoveze.

Diplomele de bacalaureat emise de licee din Chisinau si Leova erau echivalate de Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, insa au trezit suspiciuni angajatilor de la Serviciul Personal din cadrul IJPF Vaslui. Cei patru politisti au aparut brusc cu diploma, fara ca nimeni sa-i fi auzit vreodata ca ar fi elevi la liceu.

Falsuri "ca la carte"

Pentru a descalci itele acestui caz, procurorii huseni au cerut sprijinul autoritatilor din  Republica Moldova. Puse cap la cap, informatiile obtinute in urma comisiilor rogatorii, precum si de la reprezentantii liceelor basarabene aveau sa indice faptul ca niciunul dintre cei patru politisti nu au urmat cursuri in Republica Moldova. Stampilele, apostila de la Haga, toate insemnele faceau diplomele sa para legale. In realitate insa, seriile si numerele de inregistrare ale diplomelor de bacalaureat unde titulari erau trecuti Maricel Titi Crianga, Marian Silitra, Eugen Zaharia si Aurelian

Adam, in baza de date din unitatile de invatamant din Republica Moldova figurau pe numele altor persoane, de cetatenie moldoveneasca. Ba mai mult, diploma unui politist figura ca fiind emisa de un liceu a carui titulatura nici macar nu a existat vreodata in Republica Moldova.

In ciuda evidentelor, niciunul dintre cei patru politisti nu a recunoscut minciuna. Culmea tupeului, pe parcursul cercetarilor cei patru agenti au incercat sa scape basma curata punand la dispozitia procurorului anumite adeverinte din care reiese ca au urmat studiile respectivelor liceel. Mai exact, in documentele respective se preciza: "…prin prezenta se adevereste ca domnul… a urmat cursurile liceului nostru, in perioada…".

Iar ca tacamul sa fie complet, unul dintre politisti, Aurelian Adam a reusit chiar sa se inscrie la o facultate particulara din Bucuresti, in baza diplomei de bacalaureat false. Adam a reusit performanta de a se transfera de la IJPF Vaslui la IPJ Vaslui, chiar in timp ce era cercetat si erau suspiciuni clare care ii aratau vinovatia, mai exact in luna aprilie a anului trecut.

In ciuda evidentelor, cei patru politisti nu au fost dati afara, asa cum ar fi meritat si asa cum s-ar fi intamplat intr-un stat de drept. Odata cu trimiterea in judecata ei au fost retrasi din activitatea operativa, fiind pusi la dispozitia celor doi inspectori sefi. In toata aceasta perioada si-au primit salariile, fara sporuri.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii