Una se zice, alta se-ntampla in spitalele din judet: Sanatate bolnava

miercuri, 02 decembrie 2009, 20:21
3 MIN
 Una se zice, alta se-ntampla in spitalele din judet: Sanatate bolnava

Inca din vara acestui an, cazurile de pacienti nevoiti sa isi cumpere singuri medicamentele si materialele sanitare au cunoscut o crestere semnificativa. Medicii de pe sectii vorbesc despre cazuri in care bolnavii sunt nevoiti sa isi cumpere pansamente, branule, perfuzoare sau o banala fiola de algocalmin. Tot ei mai spun despre operatii amanate din cauza lipsei serului fiziologic si despre antibioticele care se distribuie la cota, ca uleiul inainte de ’89.

Desi aceasta situatie este cunoscuta de toti vasluienii care au fost de curand internati precum si de rudele acestora, deci de un segment vast din populatia judetului, managerii de spitale spun ca, desi fondurile sistemului sanitar sunt pe sponci inca de la inceputul verii, ei se descurca atat cu asigurarea medicamentelor, cat si cu plata salariilor.

"Pana la momentul acesta, nu a fost nicio problema. Mai am un stoc de medicamente de patru miliarde. Trei luni nu o sa am probleme. Bani nu mai primim decat pentru salarii, daca i-om primi si pe aia. Au inceput sa lipseasca anumite medicamente de pe piata, dar eu le am pe stoc. Sunt un caz fericit. Am si antibiotice", spune dr. Lucia Rotaru, managerul Spitalului municipal Husi.

"Numai ce nu se fabrica nu avem. Noi facem comenzi in fiecare luna si unde s-au consumat produse, completez. Pe fiecare 25 a lunii se intruneste comisia de doctori care stabileste necesarul de medicamente. Ma incadrez in termenele de plata la furnizori si nu am probleme cu achizitia de medicamente", spune Viorel Petcu, managerul Spitalului "Elena Beldiman" din Barlad.  

Probleme numai la Judetean?

Singura unitate cu paturi unde oficialii admit ca ar fi ceva probleme este Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui. In momentul de fata, spitalul are ser, iar in cel mai scurt timp va avea simptomatice si antiobiotice, pentru ca de curand s-a desfasurat o licitatie in acest sens. Valoarea totala a stocului de medicamente si produse farmaceutice achizitionate se ridica la circa 4,5 miliarde de lei vechi.

"Ceea ce am achizitionat acum nu ne va ajunge prea mult timp. In ATI si in UPU se consuma foarte mult ser. Vom vedea cum o sa ne mai descurcam de acum inainte. Avem probleme in sensul ca furnizorii nu se prea prezinta la licitatie", spune dr. Carmen Rotaru, directorul medical al spitalului.

Oficialii Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui admit ca pana sa organizeze aceasta licitatie au avut probleme cu medicamentele. In afara de cele mentionate, din farmacia spitalului au mai lipisit produsele pentru prevenirea si tratarea hepatitei, foarte necesare in urma cu o luna, cand in Sectia de Infectioase a unitatii au fost tratate 41 de astfel de cazuri. Cat despre companiile producatoare care refuza sa se inscrie la licitatie, acestea sunt nemultumite de faptul ca plata livrarilor se face la 180 de zile sau, mai rau, candva, nimeni nu stie cand anume, in 2010.

Probleme ar putea fi si cu salariile: "De la luna la luna avem promisiuni ca salariile se vor da. Nu avem nimic concret, dar pana acum nu am avut nicio problema, s-au dat tot timpul", a mai spus Carmen Rotaru.

Daca lucrurile nu sunt chiar atat de grave in momentul de fata, dupa cum sustin oficialii spitalelor, nimeni nu stie ce va fi incepand de anul viitor, cand subfinantarea sistemului sanitar ar putea fi cronica. De obicei, in primele luni ale anului, furnizorii de servicii sunt platiti prin angajamente legale, prevazute in acte aditionale la contractele cadru, urmand sa-si primeasca banii efectiv abia dupa ce bugetul pe anul viitor va fi impartit. Numai ca angajamente legale scadente in 2010 au inceput deja sa se faca.

"Nu stim ce va fi din ianuarie. Acum, deocamdata, avem cam tot ce ne trebuie. Dar nu se stie ce o sa facem la anul", mai spune Carmen Rotaru.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii