A trecut eclipsa si in fotbalului romanesc?

miercuri, 11 august 1999, 23:00
3 MIN
 A trecut eclipsa si in fotbalului romanesc?

Dupa ce aseara s-au disputat primele manse ale ultimului tur preliminar in "Liga Campionilor", astazi vor lua startul in aceasta faza si echipele din Cupa UEFA, cele 38 de teamuri care vor trece de aceasta faza, urmind a intra pe tabloul principal al competitiei. Ca si in Liga Campionilor, sortii au adus celor doua reprezentante ale Romaniei, Dinamo si Steaua, adversari de valoare modesta, mai slabi chiar decit Skonto Riga, echipa care a facut o figura extrem de neplacuta campioanei noastre. De aceea, misiunile celor doua echipe sint de a demonstra ca, in pofida ultimelor rezultate, cluburile romanesti mai reprezinta ceva pe harta Europei. Si pentru a reusi aceasta demonstratie, eliminarea celor doua adversare din turul preliminar este o conditie necesara, dar nu si suficienta, fiindca eliminarea Rapidului de catre letonieni nu poate fi spalata decit printr-un succes in fata unui adversar mai acatarii.
Dintre cele doua misiuni perfect posibile, cea mai usoara este cea a dinamovistilor bucuresteni. Elevii lui Cornel Dinu, Ion Marin si Florin Cheran vor intilni un adversar complet necunoscut: FC Monderangen, din Luxemburg. Ne amintim cum anul trecut, in Cupa Cupelor, Rapid a trecut la pas (6-2 si 2-0) de o alta reprezentanta a Marelui Ducat, Grievenmacher, care a mai fost prezenta in Cupele Europene, chiar fara rezultate deosebite. Mondercangen este o mica localitate cu 6000 de suflete, situate intre cele doua orase mai rasarite ale tarii, Luxemburg si Esch-sur-Alzette, iar jucatorii echipei sint, in mare majoritate amatori: studenti, functionari, agenti de bursa, etc. Pesimistii si-ar putea aminti de eliminarea de acum doi ani a dinamovistilor, in fata unei echipe formate de pescari, dar, chiar si la acest nivel, exista o diferenta intre KR Reykjavik si Mondercangen. Ca sa nu mai vorbim ca, de atunci si pina acum, echipa "ciinilor rosii" a crescut mult valoric, se arata cea mai in forma din campionatul intern, astfel incit nu credem ca Dinamo va rata intrarea in Europa. Pentru partida cu diletantii antrenati de italianul Vinicio Monacelli (care se va disputa, de la ora 19,00, pe "Stade de la Frontière", din Esch), Cornel Dinu va folosi formula standard:
Preda – Fl. Petre, Ciobotariu, Nastase, Florea – Hildan, Lupescu, Iftodi – Vladoiu, Mihalcea, Mutu.
Ceva mai dificila pare intilnirea pe care o va sustine Steaua, pe stadionul din Ghencea, contra estonienilor de la Levadia Maardu, de la ora 20,30. Dificultatea provine din ambele parti. In primul rind, la Steaua lucrurile nu stau de loc stralucit: infringerea in campionat in fata Rapidului, conflictul cu galeria ultras a lui Jean Pavel, forma slaba a unora dintre piesele de baza, ca si absenta altora (Lincar, Rosu, Miu) creaza seisme in curtea clubului militar, demisia directorului executiv Tica Danilescu fiind prima unda de soc. Apoi, fotbalul estonian se afla la un nivel mai ridicat decit cel din Luxemburg. Suporterii echipei din Ghencea nu pot uita partida de anul trecut din primul tur preliminar al Ligii, cind Flora Tallinn le-a produs nevralgii puternice. OK, se poate spune, dar Flora a mai facut figuri prin Cupele Europene, in timp ce de Levadia asta n-a auzit nimeni. Realitatea infirma aceasta supozitie. Cu sase ani in urma, Viktor Levada, prosper proprietar de ateliere de constructii metalice din Maardu, a cumparat una dintre cele mai bune echipe ale capitalei estone, Saadam Tallinn, a adus-o in orasul sau, fuzionind-o cu clubul local si i-a dat un nume derivat din al sau propriu. In acest moment, Levadia conduce in clasamentul national, cu 12 puncte avans fata de Flora si se arata a fi viitoarea campioana a Letoniei. Am enumerat suficiente argumente pentru a demonstra ca partida din Ghencea cu Levadia nu va fi deloc usoara pentru Steaua. Cei mai titrati jucatori ai formatiei antrenate de rusul Serghei Ratnikov sint fundasul central Prins si mijlocasul rus Braghin, fost jucator in liga a doua belgiana. Antrenorii Emerich Ienei si Marius Lacatus au de gind sa utilizeze urmatorul "unsprezece": Ritli – Reghecampf, Belodedici, Duro, Bordeanu – Lacatus, Baciu, Lutu, Iordache – Danciulescu, Sabin Ilie. (GIN)

Comentarii