Ati gresit! Cine plateste, cine repara?

marți, 25 septembrie 2012, 22:25
4 MIN
 Ati gresit! Cine plateste, cine repara?

In sezonul trecut, in Liga a II-a, CSMS s-a distrat cu Viitorul Constanta, rezultatele stranse (1-0 in Copou si 1-1 pe stadionul din Ovidiu) fiind urmarea unor ratari incredibile ale elevilor lui Ionut Popa (o bara a lui Onofras si trei ocazii singur cu portarul irosite de Herghelegiu – in tur, trei oportunitati irosite de Ciucur doar cu goal-keeperul constantean in fata – in retur) si unei gafe uriase comise de Irimia in minutul 87 al jocului din primavara, eroare in urma careia Viitorul, care a fost condusa inca din minutul 8, a egalat.

Luni seara, in primul esalon, cu garnituri oarecum asemanatoare (de exemplu, Iasul a avut pe teren 11 dintre jucatorii care au evoluat in jocul de pe 25 aprilie), rolurile s-au inversat. Viitorul s-a impus la limita, 1-0, dar a mai avut doua bare si alte cinci ocazii mari fata de numai doua ale moldovenilor.

Desi presedintele Iasului, Florin Prunea, a anuntat ca nu-l intereseaza trecutul,  paralela dintre partidele amintite ar trebui sa-i dea de gandit serios. Nu numai lui, ci si celor care raspund de destinele echipei si de banii publici cheltuiti. Pentru ca diferenta de comportament a celor doua echipe in perioade apropiate precum si pozitia actuala in clasament (Viitorul e pe  locul XI, cu 11 puncte, Iasul – pe XVII, cu 2 puncte) este o (noua) dovada a faptului ca in Copou s-a gresit grav in lunile de dupa promovare.

Cel mai tare s-a gresit in vara, atunci cand intarirea lotului, absolut necesara in viziunea majoritatii covarsitoare a specialistilor, a fost privita de sefii clubului drept un moft al antrenorului de atunci, Ionut Popa. Scuza lipsei de fonduri, pusa permanent pe tapet de conducere, nu sta in picioare de vreme ce s-au gasit fonduri pentru ca Prunea sa primeasca, pe langa facilitati importante (deconturi la avioane si majoritatea cheltuielilor, cazare in conditii de lux, etc.), o crestere a veniturilor nete lunare pana la minimum 7 000 de euro, suma mult mai mare decat au solicitat, de pilda, doi internationali straini cu referinte deosebite cu care s-a negociat. Drept urmare, doar ca un exemplu, s-a ajuns ca Iasul sa aiba un compartiment defensiv chiar mai slab decat in Liga a II-a, unde si asa au fost probleme mari, rudimentarul Mitrea devenind titular langa un Tincu a carui prestatie nu justifica deloc banderola de capitan.

S-a gresit si atunci cand Popa a fost aruncat peste bord, evolutia echipei fiind in scadere in cele trei jocuri in care a fost condusa de Ciobotariu, partide in care s-au risipit oportunitati importante de a obtine puncte in duelurile cu potentiale contracandidate in lupta pentru evitarea retrogradarii, modesta Gloria Bistrita si cruda Viitorul Constanta. Acest lucru era insa usor de anticipat.

 Promitator, ambitios, preocupat de fotbalul modern, "Ciobi" nu stapaneste inca arta de a-si mobiliza elevii (capitol la care Popa era maestru) ori de a resuscita echipe in termen scurt, lucru dovedit si in perioadele in care a preluat formatii pe parcursul campionatului, Pandurii Targu Jiu si CS Otopeni, cu care a retrogradat. Ciobotariu are nevoie de timp pentru a-si impune conceptia de joc, or timpul nu este aliatul Iasului si al fostului international. Ca o paranteza, ajunsi la acest capitol, trebuie punctat iarasi faptul ca nu banii sunt problema la club, ci modul in care sunt administrati, cheltuielile legate de rocada Popa – Ciobotariu fiind imense (despagubiri pentru fostul tehnician, salarii consistente pentru staff-ul actual).

Am mai spus-o si o repet. In conditiile in care veriga dintre Ionut Popa si primarul Iasului, Gheorghe Nichita, s-a rupt iremediabil, din cauza acidului turnat in permanenta de Prunea si apropiatii sai, antrenorul trebuia sa plece. Momentul in care a fost aleasa debarcarea lui Popa a fost insa extrem de prost, lucru care a daunat si echipei si lui Ciobotariu.

Lista cu problemele existente la CSMS este extrem de lunga. Pentru a nu mai intra in detalii, mai merita amintit doar faptul ca tensiunile interne au cuprins  toate nivelurile clubului (si pe orizontala si pe verticala!), lipsa de profesionalism ori de interes s-a cronicizat, iar unitatea sau coerenta in decizii sunt in rezonanta cu iesirile declarative, care contin multe derapaje.

Singura veste buna pentru ieseni este ca, in ciuda evolutiilor extrem de slabe ale echipei, a gafelor manageriale uriase si a carentelor de tot felul, situatia nu a ajuns inca imposibil de reparat. Iasul este in continuare la doar sase puncte de o pozitie care asigura si la anul prezenta in Liga I, in campionat exista destule echipe cu probleme financiare extrem de grave (Bistrita, "U" Cluj, CS Severin), cu prestatii modeste (Ceahlaul) ori necoapte (Viitorul), care ar putea fi depasite in cazul in care lucrurile ar migra spre fagasul normal la CSMS.

Pentru aceasta insa trebuie ca Nichita sa nu confunde criticile cu atacurile la persoana si sa realizeze adevarata situatie in care se afla fotbalul si sportul iesean, Prunea sa repare urgent ceea ce mai poate repara din ce a stricat, Ciobotariu sa incerce sa readuca in jocurile oficiale determinarea etalata de echipa in primele runde, iar jucatorii sa caute in DEX sensul cuvantului orgoliu!

Comentarii