Au cistigat Babele

vineri, 11 martie 2005, 00:00
3 MIN
 Au cistigat Babele

Aseara, la ora 19,30, stadionul Steaua era arhiplin, spaniolii de la Villarreal isi efectuau incalzirea, si toata lumea traia in asteptarea meciului care statea sa inceapa in numai jumatate de ora. Antrenorul Stelei, Walter Zenga, a trimis pe teren formatia care a invins Valencia: Hamutovski – Ogararu, Radoi, Ghionea, P. Marin – Paraschiv, Dica, D. Munteanu – Oprita, Dinita, Cristea, dar, exact cind cei 11 ros-albastri intrau in teren, o ninsoare puternica si abundenta, alimentata de un viscol nebun, a acoperit, in citeva minute, gazonul stadionului cu o manta de zapada. La ora meciului, liniile de margine ale terenului erau acoperite cu un strat de 6-7 centimetri de zapada, devenind invizibile. Echipele de muncitori mobilizati la stadion curatau de zor marcajele, dar munca era de tip sisific, intrucit zapada continua sa curga din abundenta. Consultindu-se cu delegatul UEFA, belgianul Fernand Meese, arbitrul elvetian Massimo Busacca a constatat ca terenul era practicabil, iar meciul se putea juca si pe zapada, cu o singura conditie: ca ninsoarea sa inceteze, pentru a se folosi marcajele terenului.
Conform uzantelor UEFA, s-a asteptat jumatate de ora pentru a se vedea care sint conditiile meteo. Regulamentul UEFA prevede ca, in asemenea situatii, meciul sa se rejoace a doua zi, dar clubul spaniol (spre deosebire de Steaua) nu si-a aminat meciul de duminica, din campionat, cu Espanyol Barcelona, ceea ce n-ar fi convenit deloc celor de la Villarreal. Lipsa de date libere in calendarul international era o alta complicatie. Cu doua saptamini in urma, un meci din 16-imile Cupei UEFA, intre Austria Viena si Athletic Bilbao, s-a aminat din aceleasi motive. Partida tur s-a disputat, tot la Viena, peste o saptamina, la data returului, iar peste trei zile s-a disputat returul de la Bilbao. Delegatul UEFA a telefonat la sediu pentru a raporta situatia. Conducatorii „submarinului galben” infierbintau telefoanele mobile, luind legatura cu Federatia Spaniola, cu privire la o eventuala aminare a partidei din campionat. Se pare ca oficialii de la „Real Federacion” sint disponibili la intelegere. Prognozele meteo se arata sumbre: va ninge pina cel putin la miezul noptii, dar a doua zi vremea se va linisti. Spectatorii au parasit terenul, din ce in ce mai clara devenea realitatea ca meciul se va amina. Problema este, pe cind?
Cum se procedeaza in asemenea cazuri? Mai intii, se cauta o solutie prin intelegerea celor doua cluburi si, in caz, ca acest „gentlemen agreement” nu se realizeaza, UEFA are drept de decizie, care, conform regulamentului, insemna aminarea cu o zi. In cazul de fata, nu prea era cale de intelegere. Stelistii doreau aminarea pe a doua zi, spaniolii au propus data de 16 martie, urmind ca meciul retur sa se dispute in week-end-ul urmator. Chiar daca, pina miercuri, Villarreal urma sa faca un drumul din Romania in Spania si retur in trei zile, eventual cu un meci de campionat la mijloc. Solutia disputarii primei manse la Villarreal, la data returului era de neacceptat pentru spanioli, intrucit disputarea primei manse in deplasare constituie un avantaj.
In cele din urma, cele doua echipe s-au inteles, delegatul UEFA a comunicat rezultatul la forul continental, care a ratificat hotarirea: meciurile Steaua – Villarreal se vor disputa miercuri 16 martie, in Ghencea si pe 20 martie, la Villarreal. (Nic. G)

Comentarii