Campioana rusinii

duminică, 12 august 2001, 23:00
3 MIN
 Campioana rusinii

Dupa incheierea finalei probei de 5000 m din cadrul Campionatelor Mondiale de atletism, "Commonwealth Stadium" din Edmonton era dominat de huiduieli din tribune si lacrimi pe pista. Aflata in mijlocul unui scandal monstru, pricinuit de cunoscuta depistare pozitiva cu EPO, Olga Egorova a cistigat titlul mondial, in timp ce lidera grupului contestatar, Gabriela Szabo, a terminat pe locul VIII. Pe pista, Elena Zadorojnaia, era prabusita de efort. Gabi plingea in hohote. Plingea si Egorova si nu erau lacrimi de fericire. Lidera mondiala a sezonului nu intelegea de ce o victorie la un campionat mondial trebuie sa fie "aclamata" prin huiduieli si fluieraturi. Vinovata sau nu, atleta din Rusia a platit, prin lacrimi si gafele altora, in special ale celor din conducerea IAAF, care masoara culpele cu doua rulete: cea ruseasca si cealalta.
Tot spilul cursei a fost determinat de ritmul lent al cursei, impus, voit sau nu, de o fosta recordmana mondiala: chinezoaica Dong Yanmei. Scoasa din pasul obisnuit, si incredibil de vlaguita, Gabi Szabo a fost constrinsa sa inoate intr-un pluton compact, ea pacatuind insa, prin absenta oricarei incercari de a face ordine. A incercat, la un moment dat, fara succes, nemtoaica Irina Mikitenko, dar, aproape de intrarea in ultimul tur de pista, una dintre rusoaice, Elena Zadorojnaia, i-a spus "spasibo" chinezoaicei" a trecut la trena si a accelerat, rupind plutonul in doua. Uimita, Szabo n-a reusit sa prinda grupul fruntas. Cu 200 m inainte de finis, Zadorojnaia, extenuata, isi facuse datoria. A tisnit Egorova, in cel mai pur stil Szabo, urmata de Marta Dominguez. Intreg stadionul o aclama pe atleta din Spania, dar Egorova, intr-un ocean de fluieraturi, a trecut prima linia de sosire, inregistrind timpul de 15:03,39. Spaniola a fost cronometrata in 15:06,59, a treia fiind etiopianca Ayelech Worku, in 15:10,17. Gabriela Szabo (15:19,55) a fost a opta, dupa Dong, Mikitenko, Zadorojnaia si Edith Masai.
"E dreptul lor sa protesteze", a declarat noua campioana mondiala privitor la cei care huiduiau din tribuna. "Sportul nu este totul in viata, dar nu doresc nimanui sa simta ceea ce am simtit eu inainte de a mi se permite sa partici p", a completat Egorova, in timp ce Gabriela Szabo, a fost la fel de laconica: " Imi place sa cistig, dar stiu sa si pierd. Pentru mine, ea nu este campioana mondiala". Mai tirziu, Gabi a declarat: "Au fost prea multe curse pentru mine in putine zile, de aceea am alergat prost. Am nevoie de odihna si singurul gind al meu este sa nu concurez in restyul sezonului. Poate, voi avea timp sa ma gindesc la ceea ce s-a intimplat la Edmonton. S-ar putea, cine stie, sa reconsider totul, dar acum, sint numai obosita si atit".
Managerul Gabrielei, olandezul Jos Hermens , n-a vrut sa comenteze initial cursa, dar, pina la urma a spus ca Egorova a "incalcat regulile, a cistigat cursa si astazi a fost mai buna". Iar Istvan Gyulai, secretarul general IAAF, a incercat sa convinga pe toata lumea ca victoria Egorovei n-a fost bazata pe suibstante, iar cursa a fost "fair play". Atleta engleza Joanne Pavey (clasata a 11-a), cea care, alaturi de mai celebra ei compatrioata Paula Radcliffe, a protestat vehement in tribune impotriva Egorovei, este la fel de categorica: "Sper ca publicul sa corecteze gafa IAAF la festivitatea de premiere (care a avut loc in noaptea trecuta – nr.)."
Discul de bronz
Atleta romana Nicoleta Grasu a cistigat, simbata noaptea, medalia de bronz in finala probei de aruncarea discului din cadrul Campionatelor Mondiale de la Edmonton. Nicoleta Grasu, care a obtinut performanta de 66,24 metri, a fost devansata de rusoaica Natalia Sadova (68,57 m) si de Ellina Zvereva, din Belarus (67,10). Nicoleta a repetat, astfel, rezultatul obtinut la precedenta editie a Mondialelor, Sevilla 1999. Ea a inceput timorata concursul, cu o aruncare de 55,70, dar in incercarea a treia a reusit 65,34 m, cu care a trecut pe locul IV. In ultima tura, a reusit, insa s-o deposedeze de medalia de bronz, grecoaica Anastassia Kelessidou. " Am avut unele probleme la spate si acest lucru a influentat rezultatul final. Cu toate acestea, sint foarte multumita de faptul ca am reusit sa cistig medalia de bronz" , a declarat sportiva romana dupa incheierea probei. (Nic. G)

Comentarii