Cu ochii pe ciini

miercuri, 21 februarie 2007, 23:57
4 MIN
 Cu ochii pe ciini

Amintiti-va de Sporting!
Cu un handicap de 0-1, suferit pe "Estadio da Luz" in fata Benficai, dupa un gol marcat in penultimul minut de italianul Fabrizio Miccoli, Dinamo are toate motivele sa spere intr-o calificare care sa mentina standardul ridicat al fotbalului romanesc in Cupele Europene obtinut anul trecut. Mai ales ca Steaua, invinsa pe teren propriu cu 0-2 de Sevilla, are sanse minime de a depasi acest nefericit deznodamint. Si mai ales pentru ca Romania si Portugalia se afla in lupta directa pentru locul VI in "ranking-ul" UEFA care permite prezenta a trei echipe la startul Ligii Campionilor. Traditia, insa, nu-i prea ajuta pe "ciinii rosii" si nu numai datorita "complexului" Benfica in special si portughez in general al fotbalului romanesc. Din noua situatii in care a plecat cu 0-1 in tur, Dinamo nu a reusit sa intoarca rezultatul decit de trei ori (niciodata in primavara!), dintre care de doua ori in fata unor echipe nesemnificative, precum Dinamo Tirana si Kuusysi Lahti. Insa, odata s-a intimplat chiar in fata unei formatii lusitane si nu oricare, ci marea Sporting: In editia 1991-1992 a Cupei UEFA, dinamovistii condusi de Florin Halagian au pierdut la Lisabona, aproape la fel de dramatic ca acum: 0-1, prin golul bulgarului Ivailo Iordanov, din min. 76. Insa "ciinii" de atunci au reusit sa intoarca rezultatul la Bucuresti, prin golurile marcate de Gabor Gerstenmajer, primul in min. 75, al doilea, cu cinci minute inainte de finalul prelungirilor. Sau, fiindca Benfica nu-i Sporting, sa ne amintim cum Dinamo a invins la Lisabona cu 1-0, pierzind calificarea la Bucuresti, in 1999. Ar fi timpul revansei!
Benfica a sosit la Bucuresti fara o piesa esentiala tocmai la capitolul creatie, veteranul Rui Costa, cel care a filtrat jocul "vulturilor" in partida tur. Cum, insa, interesul lusitanilor sta mai mult in aparare si contraatac, absenta "batrinului" Rui nu va fi chiar asa esentiala, mai ales ca cele doua virfuri, Miccoli si Nuno Gomes, sint foarte periculoase, iar in stand-by se afla Derlei.
Mai ingrijoratoare este informatia furnizata de directorul executiv al lui Dinamo, Cristian Borcea, care a spus ca Adrian Cristea are sanse foarte mici sa joace astazi. Conform lui Borcea, ex-ieseanul a recidivat dupa o leziune fibrilara si nu s-a antrenat in ultimele doua zile. Daca "baronul" nu se reface pina la ora meciului, Rednic va trebui sa aleaga intre angolezul Zé Kalanga (protagonistul unui scandal stins in tabara "ciinilor") si Dennis Serban, dar Cristea va fi greu de inlocuit, fiind singurul jucator de conceptie in linia mediana dinamovista.

Formatiile probabile
Dinamo: Lobont – Blay, Moti, Radu, Pulhac – Zé Kalanga, Margaritescu, C. Munteanu, Balace (Cristea) – Danciulescu, Niculescu.
Benfica: Quim – Nelson, Anderson, Luisao, Léo –  Petit, Katsouranis, Simao, Karagounis – Miccoli, Nuno Gomes.
Arbitri: Nicolai Vollquartz – Torben Jensen, Bo Abilgard (Danemarca)

Sperante de doi lei vechi
Argumentele sentimentale nu-si au rostul in legatura cu partida Stelei de la Sevilla. Este drept, meciul se joaca pe "Ramon Sanchez Pizjuan", arena pe care acum 20 de ani si jumatate s-a inregistrat cea mai mare performanta a fotbalului romanesc de toate culorile si stelistii de astazi ar dori sa onoreze in mod fericit pe cei de atunci. Numai ca Sevilla, chiar daca mai scirtiie, din cind in cind, prin "Primera", este o formatie prea puternica pentru a pierde un avantaj de 2-0 obtinut in deplasare. Chiar daca vor lipsi o serie de jucatori in formatia andaluciana (Chevanton, Javi Navarro, Kanouté, Duda, Adriano, Fernando Sales), in timp ce din trupa lui Olaroiu singurul hotarit indisponibil este suspendatul Ghionea. Pentru Steaua, oricit s-ar infoia Gigi Becali si oricit ar trimbita Meme, calificarea este o misiune imposibila si singurul lucru care se i se poate cere este o evolutie care sa spele rusinea pseudo-fotbalului etalat in Ghencea. Nu sansele reduse de calificare reprezinta motivul pentru care meciul de la Sevilla nu va putea fi urmarit la TV, ci un proces imbirligat de drepturi de televizare, derulat in Spania, care sisteaza transmisiile internationale de pe "Sanchez Pizjuan" pina la ora verdictului
Sevilla: Palop – Alvez, Dragutinovic, Escudé, Puerta – Navas, Poulsen, Maresca, Renato – Kerjakov, L. Fabiano.
Steaua: Andrey – Saban, Goian, Radoi, P. Marin – Nicolita, Paraschiv, Cristocea, Bostina – Badea, Théréau.
Arbitri: Stuart Dougal – Alan Cunningham, Keith Sorbie (Scotia)

Ce meciuri se mai disputa astazi
Partida Alkmaar – Fenerbahçe va putea fi urmarita pe TV Sport
Spre deosebire de meciurile tur, toate partidele din mansa a doua a 16-imilor Cupei UEFA se joaca astazi. Aceasta pentru ca, in aceasta saptamina a fost si etapa de Liga Campionilor, care a ocupat zilele de marti si miercuri. In afara de partidele de la Bucuresti si Sevilla se mai joaca meciurile: AZ Alkmaar – Fenerbahçe Istanbul (in tur, 3-3, transmis de la ora 19,45, pe TV Sport), AS Nancy – Sahtior Donetk (1-1), Blackburn Rovers – Bayer Leverkusen (2-3), Maccabi Haifa – TSKA Moscova (0-0), Celta Vigo – Spartak Moscova (1-1), Newcastle United – Zulte Waregem (3-1), Osasuna Pamplona – Girondins Bordeaux (0-0), Panathinaikos Atena – RC Lens (1-3), PSG – AEK Atena (2-0), FC Parma – Sporting Braga (0-1), Ajax Amsterdam – Werder Bremen (0-3), Glasgow Rangers – Hapel Tel-Aviv (1-2), Espanyol Barcelona – Livorno (2-1). Reamintim ca echipa engleza Tottenham Hotspur este deja calificata in optimi, datorita excluderii formatiei olandeze Feyenoord Rotterdam.

Comentarii