Greu la deal cu fonduri mici

vineri, 20 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Greu la deal cu fonduri mici

Conducerea sectiei de rugby a clubului CS Politehnica a convocat ieri ziaristii la o intilnire la sediul firmei „GHEZACO”, in legatura cu soarta rugbiului iesean. Speculatiile privitoare la aparitia unui nou sponsor de nadejde a echipei de rugby nu s-au materializat, managerul firmei, Corneliu Ghenea, precizind ca, deocamdata, in afara de salarizarea unui jucatori, nu se pune problema unei implicari financiare. Cadrul placut si confortabil oferit de gazde a condus la unele discutii despre viitorul acestui sport in Iasi, ajuns intr-o degringolada rapida dupa 2001, cind Petru Vieru, managerul firmei NENA nu a mai putut asigura in intregime necesitatile echipei. In afara de presedintele sectiei, ing. Vasile Ciuhodaru, a presedintelui CS Politehnica, prof. Leonida Antohi si a celor doi antrenori, Costel Verives si Laurentiu Virse, manifestarea a fost onorata si de presedintele onorific al sectiei, prof. Eugen Popa, care, desi aflat la o virsta respectabila, continua sa-si aduca un aport important in salvarea acestui sport, la Iasi. Principiul „decalogului”, cum l-a numit prof. Popa (50 % bani de la buget, 50 % sponsorizari) continua sa functioneze la clubul iesean, chiar daca mari investitori in rugby intirzie sa apara si chiar daca autoritatile locale, prinse in mrejele electorale, nu prea isi apleaca ochii si urechile spre sportul cu balonul oval. De fapt, in rugbiul iesean se spera, se spera, se spera, cum se intimpla de doi ani si ceva incoace. Chiar daca fotbalul – fatalmente – este sportul rege, oamenii din rugby nu prididesc sa traga de semnalul de alarma, specificind ca rugbiul nu este un sport costisitor („cu salariul lunar al unui antrenor de fotbal se poate tine echipa de rugby timp de un an” – Costel Verives) si amintind ca, totusi, in ciuda vicisitudinilor financiare, rugbiul iesean produce: cinci juniori de la CSS Unirea sint convocati la lotul national. Ceea ce ar insemna, conform unei logici de clasa I primara, ca ar fi un pacat de neiertat pentru Iasi, daca echipa-fanion ar disparea!.
Ce a fost in trecut, se stie si nu are sens sa mai scormonim, chiar daca actualii diriguitori vorbesc cu naduf despre datoriile fratilor Precul (cei care s-au implicat pina nu demult in acest sport) si ca investitiile facute se regasesc doar in terenul Agronomia, echipamentele sportive cumparate fiind „lipsa la apel (in acte)”. Ce este in prezent? Clubul Politehnica rezolvind probleme imediate, precum masa si cazarea rugbistilor, iar din cealalta parte a „decalogului”, nearatindu-se ceva promitator, in afara implicarii modeste a lui Petru Vieru si, probabil, a atragerii lui Gheorghe Plesu (manager la TGH si „Habitat Proiect”) in sectia de rugby. Despre intarirea echipei nu poate fi vorba, in conditiile actuale: lotul este mai restrins ca anul trecut, lucru prezis de antrenorii Verives si Virse inca de la sfirsitul sezonului trecut. S-a renuntat la C. Sandu, pentru neseriozitate crasa in pregatiri, la Crivina (deocamdata), care-si efectueaza de buna voie stagiul militar, si la Danga, care se antreneaza cu Eldoforest Suceava. In plus, accidentarile grave ale unor jucatori de valoarea lui Negoita, Varzari si Remus Hodoroaba, pun sare peste ranile lui Verives si Virse, care l-au desemnat pe capriciosul Mocanu capitan de echipa, in speranta responsabilizarii acestui talentat jucator. Problema atitudinii rugbistilor fata de joc ramine cronica si cei doi tehnicieni spera ca se va rezolva.
Ce va fi in viitor? Toti conducatorii din acest domeniu spera, ca prin, eforturi comune ale echipei si staff-ului, retrogradarea sa fie evitata, in ciuda faptului ca echipa nu a cistigat nici un meci in tur. Se mizeaza mult pe certitudinea ca in acest an va retrograda doar o echipa. Se preconizeaza introducerea treptata a juniorilor in echipa, mai ales a celor convocati la loturile nationale. Si, mai ales, se spera ca, macar in acest an electoral, sa apara sustinerea absolut necesara. Din ambele zone ale decalogului! (Nic. G)

Comentarii