Imparteala norocului

vineri, 25 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Imparteala norocului

Pentru fotbalul romanesc, Cupa Mondiala 2002 reprezinta un capitol incheiat, echipa nationala fiind eliminata de la marea competitie din Asia, in urma tristului baraj din Slovenia. Dar, desi, mai sint citeva luni bune pina la consumarea turneului final din Japonia si Coreea de Sud, fotbalul romanesc la nivel de echipa nationala, se conecteaza din nou in circuitul european, astazi, de la ora 12,30, urmind a avea loc la Porto, tragerea la sorti a grupelor preliminarii ale Campionatului European, al carui turneu final va avea loc in vara anului 2004, in Portugalia. Pentru aceasta competitie, UEFA a imaginat un sistem mai suplu de preliminarii, cu zece grupe a cite cinci echipe, ceea ce inseamna o diluare a valorilor pe grupe si, mai ales, un numar mai redus de meciuri. Sa ne amintim ca, de la preliminariile Cupei Mondiale din 2004 incoace, Romania a facut parte numai din grupe de sase echipe, cu exceptia ultimelor preliminarii. Chiar si in aceste conditii, insa, cu zece capi de serie, nu s-au putut evita confruntari de soc, reprezentative ca Anglia si Olanda, de pilda, neincapind in urna capilor de serii si putind deveni colege de grupa cu Franta, Italia, Germania, sau Romania. Din fericire, sistemul de repartizare a echipelor pe urne valorice, bazat pe coeficienti rezultati din prestatiile echipelor in ultimele doua preliminarii europene (Euro 2000 si Cupa Mondiala 2002) a dus echipa Romaniei pe locul al saselea intre nationalele continentului, astfel incit vom beneficia de statutul de cap de serie.
Mai adaugam ca, in noul sistem, se evita, ca si la preliminariile Cupei Mondiale, calculele complicate ale clasamentului locurilor II, absolut toate echipele clasate pe aceste pozitii urmind a sustine baraje pentru calificare.
Pentru echipa nationala a Romaniei, condusa din nou de "generalul" Anghel Iordanescu, calificarea la turneul final din Portugalia, este, evident, obiectivul cu bataie scurta. Privind componenta urnelor valorice, putem estima ca o prezenta la baraj nu este de loc o sarcina dificila. In rest, pentru calificarea directa, depinde si de rezultatul tragerii la sorti de astazi, care va fi transmisa in direct de TVR 1. (Nic. G)

Comentarii