Juniorii salveaza obrazul Federatiei

duminică, 27 iulie 2003, 23:00
3 MIN
 Juniorii salveaza obrazul Federatiei

Comportarea slaba a atletilor romani la Mondialele de sala, scandalul rezultatelor trucate in concursuri de slaba, retrogradarea echipei feminine din Superliga Cupei Europei si altele au adus serioase unde de blam pe obrazul Federatiei conduse de Iolanda Balas. Noroc ca a venit vara si, daca e vara, sint competitiile juniorilor si cadetilor.
Dupa surpriza realizata de Marian Ionescu, in prima zi a Europenelor de Atletism pentru juniori, victoria in proba de 10.000 m, Romania a mai obtinut, simbata, o medalie de aur la competitia de la Tampere, la fel de neasteptata. In finala feminina de 800 m, favorita intrecerii era englezoaica Charlotte Moore, care mai avea avantajul de a fi sustinuta de doua coechipiere, intr-o eventuala cursa tactica. Reprezentanta Romaniei, Simona Barcau, nu era creditata, conform timpilor anteriori, nici macar cu sanse prea mari la calificarea in finala. Dar socoteala din „ranking” nu se potriveste cu cea de pe pista. Moore s-a bazat prea mult pe fortele ei, fara a se bizui pe colege, a alergat primii 400 m intr-un ritm dracesc (57,49 s), dar a platit in finalul in care Simona a sprintat, obtinind victoria in 2:02,72, un excelent record personal. Moore a sosit a doua, la 68 de sutimi, a treia fiind tot o englezoaica, Jemma Simpson. Performanta Simonei reprezinta al cincilea titlu european de juniori obtinut de Romania la 800 m feminin, dupa Maria Pintea, Aurica Rautu, Mioara Cosulianu (care a cucerit si un titlu mondial) si Anca Safta.
Cristine Spataru, dubla campioana mondiala de cadete, s-a batut aprig pentru medalia de aur la triplusalt si ar fi obtinut-o, daca ar fi reeditat performanta de la Shelbrooke (13,86 m). Cristine a inceput cu 13,13 m, la care rusoaica Anastasia Taranova a raspuns cu 13,39 m. La a doua incercare, romanca s-a apropiat la un centimetru de rusoaica, Taranova plusind la 13, 47 m. Intr-a trea incercare, Spataru a trecut in frunte cu 13,54 m. Taranova a mai cistigat doi centimetri, iar in urmatoarea incercare a sarit 13,61 m, cistigind titlul. Ziua a treia a fost una istorica pentru CE de juniori, pentru prima oara trei atleti din aceeasi tara obtinind podiumul. Este vorba de aruncarea masculina a sulitei si, evident, de Finlanda: Teemu Wirkkala, Tero J?rvenp?? si Antti Ruuskanen fiind cei trei medaliati.
In ultima zi, seria succeselor romanesti a continuat: finala feminina de 2000 m obstacole s-a aratat a fi un duel intre cele doua romance prezente in finala. Si daca in serii a iesit la rampa Ancuta Bobocel, in finala mai buna a fost Catalina Oprea, invingatoare in fata compatrioatei sale (cu 6:21,78 fata de 6:23,03) a treia fiind rusoaica Ekaterina Bespalova. Rezultatul Catalinei reprezinta un nou record mondial de junioare in aceasta tinara proba. Adina Anton a pierdut titlul european la lungime numai pentru un centimetru (!), saritura ei de 6,46 m fiind intrecuta doar de cea a nemtioaicei Sophie Krauel (campioana si la 100 m garduri). O alta medalie de argint a fost cistigata de Maricel Ionascu, in proba de 3000 m obstacole, invins la finis doar de germanul Ruben Schwarz. Tot argint a obtinut si Marian Ionescu (campionul de la 10.000 m), clasat al doilea in cursa de 5000 m, dupa rusul Anatoli Ribakov, dar inaintea unui alt roman, Cristinel Irimia (clasat pe locul III), iar Corina Dumbravean a obtinut bronzul cursei de 1500 m, cistigata de Nelia Neporadna (Ucraina).
Cu zece medalii (trei de aur, cinci de argint si doua de bronz, la CE de juniori, cu titlurile mondiale de cadeti ale Cristinei Spataru (chiar daca Europenele de tineret au fost un esec), cei de la FRA pot dormi linistiti. Cel putin pina la 23 august, cind incep la Paris Mondialele mari. (Nic. G)

Comentarii