Le-am dat ceata

marți, 17 august 2004, 23:00
2 MIN
 Le-am dat ceata

Aseara, foarte tirziu, la Atena s-a cintat pentru a doua oara imnul Romaniei, a doua oara dupa ce blonda Camelia Potec a cucerit titlul la 200 m liber. Acum, sase fete de toate culorile, Oana, Catalina, Daniela, Alexandra, Monica si Silvia, au reusit sa repete isprava de la Sydney a Andreei, Simonei si a celorlalte campioane olimpice de acum patru ani. Nici una dintre gimnastele prezente in Australia n-au mai rezistat si la Atena. Numitor comun: Octavian Belu, Mariana Bitang si ceilalti care au contribuit la acest uimitor succes. Toate cele trei echipe favorite au concurat, in rotatii, pe acelasi aparat. S-a inceput cu sariturile: Daniela Sofronie si Catalina Ponor au inceput cu note de 9,400 si 9,412, iar Monica Rosu, specialista acestui aparat, a stralucit, fiind notata cu 9,625. Cinci zecimi fata de americance si 1,2 puncte fata de rusoaice. A urmat, insa, calvarul gimnastelor romane de la Daniela Silivas incoace: paralelele. Cu toate acestea, fetele n-au lucrat rau. Cu Oana Ban, arbitrele au fost zgircite (9,182), dar Monica (9,387) si Daniela (9,562) au concurat bine. Din pacate, nu la nivelul americancelor, care au preluat conducerea la 37 de sutimi. Rotatie dupa rotatie, se vedea ca Rusia nu are nici o treaba cu aurul, prea coapta Horkina fiind o prezenta acceptabila si acum.
A urmat birna, puntea suspinelor pentru toate gimnastele lumii, cu exceptia romancelor. Doar notele arbitrelor sint suficiente pentru a explica exagerarea de mai sus: 9,512 pentru Oana, 9,687 pentru Alexandra si 9,762 pentru Catalina, careia numai o ratare stupida s-au un accident i-ar putea rapi titlul olimpic la acest aparat. 211 miimi avans pentru Romania in fata fetelor Marthei Karoly si urma solul, in care ambele echipe exceleaza, dar si factorul subiectiv al arbitrajului creste in importanta. De la 9,187 a lui Courtney Kupetz, am intrezarit aurul. La Mahini Barhadj (9,325), a inceput sa sclipeasca. A sclipit si Carly Paterson, cea mai buna gimnasta americana (9,662) si titlul era in miinile noastre, deoarece este grgreu sa ratezi la sol, la un asemenea nivel. Dupa Daniela (9,562), avansul s-a marit la jumatate de punct. Dupa Oana (9,437) am ajuns cu aproape sapte zecimi in fata lor. Iar Catalina a fost superba, mult mai superba decit nota de 9,750. Cindva, SUA si Rusia erau marile puteri ale lumii si mai sint si acum. La gimnastica, insa, s-au inclinat in fata Romaniei, dupa cum arata clasamentul:
1. Romania – 114,283; 2. SUA – 113,584; 3. Rusia – 112,235. Urmeaza Ucraina, Spania, Franta, China si Australia. Credem ca nici raposatul nea Nicu nu si-ar fi imaginat ca Romania va invinge Rusia la doua puncte si jumatate! (Nic. G)

Comentarii