Luam bronzul sau retrogradam?

vineri, 22 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Luam bronzul sau retrogradam?

Astazi si miine, in localitatea germana Bremen va avea loc o noua editie a Superligii Europei pe natiuni, atit la masculin, cit si la feminin. Reprezentativele Marii Britanii, Frantei, Germaniei, Italiei si Rusiei vor participa in ambele competitii, in concursul masculin mai fiind inregistrate echipele Greciei, Spaniei si Poloniei, iar in cel feminin, echipele Cehiei, Belarus si Romaniei. Atletele romane vor fi, deci, din nou, printre protagonistele concursului, din care ultimele doua echipe vor retrograda in esalonul inferior. La aceasta competitie, reprezentativa Romaniei a avut comportari oscilante, urcind de citeva ori pe podium, dar fiind, chiar in editia trecuta, la un pas de retrogradare, datorita absentei de ultim moment a Ionelei Tirlea, atleta care putea aduce puncte serioase in probele de 400 m plat si garduri, fiind de asemenea capabila de a urca simtitor si punctajul stafetelor. In acest an, Ionela, perfect restabilita, este apta de a concura in patru probe (200 m, 400 m garduri si cele doua stafete). In schimb, o gripa pizmasa face ca Gabriela Szabo sa nu poata participa, mai mult ca sigur in proba de 3000 m, antrenorii lotului cautind de zor solutii de a o inlocui. Una dintre cele mai probabile ar fi introducerea Elenei Iagar la ambele probe de semifond (800 si 1500 m), urmind ca Violeta Szekely sa ia locul "prietenei" sale, Szabo, la 3000 m.
Un calcul sumar, bazat pe valoarea sportivelor participante si pe performantele inceputului de stagiune atletica 2001, indica Romania, in cazul unei evolutii pe masura a atletelor de virf, ca posibila ocupanta a pozitiei a treia, in clasament, dupa Rusia si Germania. Marea Britanie ar fi principala concurenta a echipei noastre la medalia de bronz a competitiei, Franta si Belarus ar reprezenta partea mijlocie a clasamentului, in timp ce Italia si Cehia ar fi favoritele la retrogradare.
In proba de 100 m, Romania va fi reprezentata de Evelina Lisenco, care, cu 11,43 s, inregistreaza a patra performanta din cele opt participante, favorita neta fiind rusoaica Marina Kislova, cu 11,09 s. La 200 m, Ionela Tirlea are cel mai bun timp (22,35 s), dar englezoaica Katharine Merry si rusoaica Svetlana Goncearenko sint foarte puternice. La 400 m, talentata Otilia Ruicu este creditata cu un timp destul de bun (51,85 s), dar plutonul participantelor, in frunte cu veterana Grit Breuer, este foarte puternic. Grea se arata si misiunea Elenei Iagar, la 800 m, cu Irina Mistiukevici (Rusia), Yvonne Teichmann (Germania) si Helena Fuchsova (Cehia). La 1500 m, Violeta Szekely, daca va face aceasta distanta, ar fi favorita in lupta cu englezoaica Hayley Tullett, rusoaica Olga Egorova si germana Irina Mikitenko, in timp ce la 3000 m, in lipsa Gabrielei Szabo, lupta pentru locul I pare a se da intre Elena Zadorojnaia (Rusia), Sabrina Möckenhaupt (Germania) si Fatima Yvelain (Franta). La 5000 m, sintem reprezentati de necunoscuta Mihaela Botezan, excelenta in acest an pe 10.000 m, dar invingatoare aproape certa pare a fi inimitabila englezoaica Paula Radcliffe. Eva Miclos nu poate emite prea mari pretentii, nici la 100 m garduri, proba cu doua alergatoare sub 13 s (Dianne Allahgreen – M. Britanie si Irina Korotia – Rusia, dar si cu frantuzoaica Linda Ferga) si nici la lungime, unde vor participa vedete de valoare exceptionala: Olga Rubleva (care va reprezenta Rusia, in locul vedetei Tatiana Kotova), Eunice Barber si Heike Drechsler. Ionela Tirlea va duce trena si la 400 m garduri, contra rusoaicei Iulia Rosova si a englezoaicei Natasha Danvers. Cristina Nicolau este a doua favorita a probei de triplusalt, dupa Natalia Lebedeva, iar Oana Pantelimon, lidera topului participantelor la inaltime (1,99 m) poate face o surpriza, mai ales ca lista nu este prea selecta. Nici o sansa, insa, la prajina, unde necunoscuta Silvia Ristea se va confrunta, printre altele cu recordmana europeana Svetlana Feofanova (Rusia) si Pavla Hamackova (Cehia). La greutate, in lipsa unor mari vedete (Iannina Korolcik – Belarus, Astrid Kumbernuss – Germania si Larissa Pelesenko – Rusia), Elena Hila ar putea obtine, cu putin noroc, locul III, in timp ce la disc , Nicoleta Grasu, lidera mondiala a sezonului (68,70 m) se va infrunta cu rusoaica Natalia Sadova si germana Franka Dietzsch. Daca Mihaela Melinte ar fi participat, n-ar fi avut adversara in proba de aruncare a ciocanului, mai ales ca principala ei rivala, Olga Kuzenkova, nu este prezenta. Asa, principala favorita a probei a ajuns sa fie frantuzoaica Manuela Montebrun, singura care a aruncat peste 70 m. In sfirsit, Ana-Mirela Termure are a treia performanta la sulita (63,29 m), dupa italianca Claudia Coslovich (64,30 m) si rusoaica Tatiana Scikolenko (63,96 m). Sa mai remarcam faptul ca, in lotul Germaniei, figureaza doua sportive de origine romana: Alina Astafei (inaltime) si Luminita Zaituc (5000 m).
In intregerea masculina, lupta pare a fi mult mai echilibrata, intre echipele Marii Britanii, Frantei, Germaniei si Rusiei, reprezentativa Romaniei urmind a participa, la Budapesta, in cadrul uneia dintre subgrupele esalonului secund.
Imagini de la Superliga Europei de atletism vor putea fi urmarite, astazi si miine, in rezumatele de seara ale canalului Eurosport. (Nic. G)

Comentarii