Mazurca lui Iordanescu

miercuri, 17 aprilie 2002, 23:00
3 MIN
 Mazurca lui Iordanescu

Polonia: Dudek – Klos (’41 – Kozminski), Hajto, Zielinski, Michal Zewlakow – Karwan (’46 – Rzasa), Iwan (’63 – Kosowski), Kaluzny, Krzynowiec (’46 – Bak) – Kryszalowicz, Zurawski (’46 – Marcin Zewlakow).
Romania: Lobont – Iencsi, Gh. Popescu, Radoi – Fl. Dumitru (’65 – Cernat), Codrea, D. Munteanu, Ghioane (’84 – Baciu), Soava (’90 – Dancia) – Ganea (’76 – Ov. Petre), Mutu (’86 – Cl. Niculescu).
A arbitrat o brigada din Rusia condusa de Iuri Baskakov.
0-1, min. 31: Ganea, deschis pe culoar de Munteanu, a patruns in careu, a sutat la poarta, Dudek a respins, dar atacantul roman a preluat din nou balonul, si retras la 14 m, a sutat imparabil din intoarcere.
0-2, min. 36: la o lovitura libera executata de Dorinel Munteanu, Mutu a profitat de gafa fundasului Zielinski l-a driblat pe Dudek si a inscris la coltul lung.
1-2, min. 86: Hajto, liber in careu reia cu capul din apropiere, la o faza fixa
Principala concluzie pe care o putem trage in urma amicalului pe care nationala noastra l-a sustinut, aseara, la Bydgoszcz, este aceea ca convulsiile din nefericitul noiembrie care ne-a suntat calificarea la Mondialele asiatice, a fost ca ne-am procopsit cu un tehnician de prima mina la nationala. Daca in meciul cu Franta am jucat slab si a iesit onorabil, daca repriza de vis facuta cu Ucraina poate fi considerata o minune a primaverii, partida cu polonezii lui Engel a aratat o echipa nationala bine inchegata, chiar in ciuda unor absente de marca, precum Contra, Filipescu, Chivu sau Moldovan. Marea surpriza a fost apararea, extrem de decisa. A fost evident ca "generalul", constient de iminenta unor confruntari decisive, in deplasare, cu echipe atletice ca Danemarca si Norvegia, a cedat initiativa in prima parte a intilnirii, pentru a vedea cum se descurca defensiva noastra in fata unor atacuri sustinute. A reusit doar partial, si nu din vina lui, pentru ca polonezii, lipsiti de sclipirile lui Olisadebe (accidentat la un antrenament), au jucat incilcit, fara fantezie. In primele 30 de minute, lesii au avut citeva ocazii de gol, rezolvate cu calm de aparatorii nostri. Evaluind exact criza echipei care s-a calificat prima din Europa la Mondiale, mereu tinarul Dorinel Munteanu a umblat la schimbatorul de viteze si echipa noastra a administrat visatoarei aparari poloneze doua goluri pe nemestecate. Scorul acestui sfert de ora a fost indulgent, deoarece un excelent un-doi intre "inchizatorii" tricolori, Codrea si Ghioane si sutul lui Mutu din careu la centrarea lui Dorinel Munteanu, ar fi putut mari pina la neverosimil scorul primei reprize.
La pauza, tehnicianul polonez Jerzy Engel schimba trei jucatori, dar atacurile gazdelor au aceeasi lipsa de claritate care, de pilda, l-a facut pe portarul Lobont sa efectueze o cursa cu balonul pina dincolo de centrul terenului, in min. 73. Ocaziile mari apartin tot tricolorilor, Dorinel Munteanu sutind, din unghi milimetric pe linga poarta, in min. 63. Sapte minute mai tirziu, arbitrul rus acorda (eronat, sa recunoastem) un penalty tricolorilor, la o obstructie in careu a lui Kozminski asupra lui Cernat. Ganea insa dezamageste, portarul Dudek respingind si sutul "ganezului" lui, ca si reluarile lui Mutu si Soava. Pe final, polonezii incearca macar golul de onoare, dar Bak rateaza din pozitie foarte buna. O va face Hajto, profitind de o eroare de plasament a fundasilor romani. Ultima faza importanta a meciului a fost sutul frumos al lui Niculescu, respins cu dificultate in corner de portarul polonez. (GIN)

Comentarii