Mentineti traditia

joi, 14 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 Mentineti traditia

CFR Cluj, adversara echipei Poli Unirea in etapa de simbata, a jucat de sapte ori in perioada 1969-1976, in Divizia A. Cea mai buna performanta a feroviarilor a fost un loc V, realizat in editia 1973-1974, editie in care iesenii au lipsit, fiind retrogradati in Divizia B. In aceasta perioada, cei mai cunoscuti jucatori feroviari clujeni au fost Mihai Adam (de patru ori golgeter al Diviziei A, in 1974 chiar pentru CFR), Laszlo Soo (fost pe la Steaua, o selectie in echipa nationala) si Octavian Ionescu, care va face o cariera frumoasa la Sportul Studentesc (doua tricouri nationale), stabilindu-se apoi in Elvetia si revenind, in ultimii ani, in tara, ca om de afaceri.
Primul meci CFR – Poli (1969) nu s-a disputat nici la Cluj, nici la Iasi, ci la Dej, terenul echipei ardelene fiind suspendat. Au cistigat gazdele cu 1-0, printr-un gol marcat de experimentatul fundas Arpad Soos, dar in retur, la Iasi, revansa a fost substantiala: 3-0, prin reusitele lui Vlad Marica, Emil Lupulescu si Costica Moldoveanu. Editia urmatoare a fost una dintre cele mai faste ale Politehnicii, locul VIII obtinut fiind total nesemnificativ pentru echipa pregatita de „Gil” Mardarescu, care se batea la un moment dat pentru podium. Meciul din tur de la Cluj a inceput cu o lovitura de teatru, Cuperman transformind un penalty chiar in primul minut. Pina la pauza, Moldoveanu si Lupulescu, au dus scorul la 3-0, in final fiind 4-2 pentru Poli. Neuitatul Cuperman a cistigat duelul cu cumnatul sau (Moldoveanu), Soo si Tavi Ionescu inscriind pentru gazde. In retur, insa, Costica Moldoveanu a fost mai prolific, inscriind ambele goluri ale victoriei cu 2-0.
Cosmarul lui Naste
„Anul trecut am visat titlul, acum il vizam”, a fost declaratia celebra a lui „Don Gil”, inaintea sezonului 1972-1973. Din nefericire, Poli a retrogradat in acel sezon, inceput cu „revolta cumnatilor”, Relu Cuperman si Costica Moldoveanu transferindu-se ostentativ la divizionara C Unirea, dupa anumite neintelegeri.
Cei doi cumnati au revenit in teren chiar la meciul de la Cluj, cu CFR si acest lucru s-a simtit. Poli, in vadita revenire de forma, a reusit un onorabil 2-2 pe terenul unei echipe care parea condamnata la retrogradare, dupa ce a condus cu 2-0, prin golurile lui Cuperman si Moldoveanu, golurile egalarii fiind marcate de „Topi” Soo si Tavi Ionescu. In retur, insa, a fost un meci de groaza in Copou. Iesenii, ce nu pareau amenintati cu retrogradarea, au inceput sa piarda meci dupa meci si intilnirea cu feroviarii se disputa sub imperativul: „daca nici pe astia nu-i batem…”.
Si nu i-am batut, clujenii cistigind cu 4-2, revansindu-se dupa umilinta din 1970. In poarta ieseana debuta Dorin Naste (un viitor goal-keeper de valoare), numai ca atunci, acest Yul Bryner al fotbalului iesean a comis-o rau de tot. Mai ales dupa 0-2, cind Poli a revenit spectaculos egalind prin Incze si Danila (a fost primul gol al lui „Mitu” in Divizia A). Dar Naste a scapat o minge printre picioare si iesenii nu s-au mai putut opune fatalitatii cu chelie. Golurile clujene au fost semnate de Petrescu (2), Oct. Ionescu si Sorin Bretan. Desi CFR Cluj era condamnata la retrogradare la finalul turului, Poli a fost cea care a retrogradat.
„O prajitura pentru Sofian”
A fost singurul campionat in care CFR a avut avantaj in fata lui Poli. Dupa revenirea in Divizia A, Poli a invins cu 1-0 in Copou (a inscris, din nou, Mitu Danila) si a scos remiza alba sub Feleac. In 1974-1975, am pierdut la Cluj cu 1-2 (Danila a marcat pentru Poli, Tegean si S. Bretan pentru CFR), dar am cistigat in Copou cu 3-1 (Ciocirlan, D. Ionescu, Simionov, respectiv, Soo). In fine, in 1975-1976, a fost 1-1 la Cluj, dupa ce Poli a condus multa vreme prin golul lui Doru Ionescu, egalarea venind de la fundasul Mugurel Lupu. In retur, meciul din Copou a fost unul cit se poate de decisiv. Sa recunoastem ca atunci, Poli a jucat timorata rau de tot, in timp ce CFR, aparindu-se exact, astepta lovitura decisiva. Lovitura care a apartinut iesenilor, printr-un eurogol marcat de fundasul dreapta Ticu Sofian. „O prajitura pentru Sofian”, titra atunci „Flacara Iasului”, cu trimitere spre un cadou facut de cei de la cofetaria „Amandina” eroului acelei zile de mai. Golul lui Ticu a avut un efect, intr-adevar, providential: CFR Cluj a retrogradat, Poli Iasi a mai ramas, inca cinci ani in Divizia A. (Nic. G)

Comentarii