Prindeti-o, daca puteti!

duminică, 07 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Prindeti-o, daca puteti!

Cel de-al doilea concurs de "Golden League" al anului a prilejuit o noua victorie a Gabrielei Szabo , campioana mondiala la 1500 m si olimpica la 5000 m. Participind, in cadrul mitingului "Gaz de France", la proba de 3000 m de pe marele "Stade de France", Gabi si-a vazut, in majoritatea cursei de ritmul ei, evadind, cu doua tururi inainte de final, alaturi de detinatoarea recordului mondial indoor, etiopianca Berhane Adere, cea care a secondat-o pe Szabo si in prima cursa de "Golden League", cea de la Oslo. Sprintul romancei s-a produs cu 300 m inainte de finis, Adere rezistind eroic pina la linia dreapta. Pe ultima suta, Gabi a fost irezistibila, cistigind cursa cu doi metri inaintea africancei. Szabo si-a imbunatatit cu peste sase secunde performanta de top mondial, realizind 8:31,88, Adere sosind la 43 de sutimi in urma ei. In lipsa rusoaicei Olga Egorova (neacceptata de organizatorii francezi din motive binecunoscute), a treia a sosit kenyana Edith Masai.
Spre deosebire de Szabo, cealalta atleta romana cu o victorie in "Golden League", Maria Ciocan, nu mai reusit acelasi lucru in cursa de 1500 m, ea fiind invinsa, surprinzator, la finis, de americana Nicole Teter, care s-a remarcat, in acest sezon, mai mult ca o revelatie a probei de 800 m. Teter a cistigat in 4:05,52, la 1,12 s in fata romancei. Violeta Szekely, a deceptionat, clasindu-se antepenulltima (locul 13!) cu 4:10, 94. Ce diferenta fata de anul trecut, cind a cistigat toate cursele circuitului!
Si cea de-a patra romanca prezenta in concurs (a treia a fost Simona Ionescu, "iepure" la 1500 m) a avut o comportare buna: Felicia Moldovan s-a clasat pe locul III la aruncarea sulitei, cu 62,31 m, in urma celor mai bune aruncatoare mondiale ale momentului. De altfel, proba s-a incheiat cu o surpriza, rusoaica Tatiana Sikolenko (64,59 m) depasind-o cu exact 30 de centimetri, pe recordmana mondiala, Osleidys Menendez (Cuba).
In cursa masculina de 1500 m, marocanul Hicham El Guerrouj l-a detronat, in lupta directa, din fruntea topului mondial, pe kenyanul Bernard Lagat, realizind, cu 3:29,96, al doilea rezultat mondial din toate timpurile. Probele de 100 m au revenit "corifeilor" Maurice Greene (9,99 s) si Marion Jones (10,89 s, cea mai buna performanta mondiala a sezonului). Pentru Greene, rezultatul a fost o compensatie fata de ultimele esecuri, dar la Paris a lipsit invingatorul sau de la Oslo si Sheffield, englezul Dwain Chambers. Dominicanul Felix Sanchez (47,91 s pe 400 m garduri) si mexicanca Ana Guevara (50,00 s pe 400 m) au realizat, de asemenea, performante de top mondial. Ca si "cangurul-sef", Jonathan Edwards (Marea Britanie), care a incheiat concursul de triplusalt cu un uluitor 17,75 m! (Nic. G)

Comentarii