Razboi total in Copou

Subtitlu

joi, 16 decembrie 2010, 23:22
6 MIN
 Razboi total in Copou

Despartire cu scintei in Copou! Aseara, dupa ce a discutat la Primaria Iasi cu reprezentanti ai oficialitatilor locale, Ionut Negoita a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca demisioneaza din functia de presedinte al asociatiei in cadrul careia functioneaza CSMU Politehnica si ca stopeaza colaborarea financiara cu clubul. "Nu ma mai regasesc in proiectul actual al fotbalului iesean, asa ca am decis sa ma retrag din functia de presedinte si de investitor. Parteneriatul nu a functionat, nu era normal ca noi sa ne implicam, iar cei de aici sa ramina indiferenti. Deocamdata, voi ramine membru al Comitetului Director si vom cauta solutii pentru ca transferul sa se realizeze fara turbulente" a fost anuntul lui Negoita, care a lasat sa se inteleaga ca va solicita returnarea banilor pe care i-a dat la club pe parcursul turului, sub forma de imprumut. Avind o ciorna in fata, omul de afaceri a lansat o serie de atacuri dure, pe mai multe fronturi. Primii luati in vizor au fost primarul Iasului, Gheorghe Nichita, si antrenorul Ionut Popa. "L-am demis pe domnul Popa pentru ca nu aveam incredere in el. Si am motive destul de solide sa afirm asta! Rolul antrenorului este sa stea la echipa, nu sa se ocupe de alte lucruri. Decizia n-am luat-o singur, ci dupa ce m-am consultat cu domnul primar Nichita, cu care m-am sfatuit in repetate rinduri. Un alt aspect care m-a nemultumit a fost faptul ca nu s-a respectat agrementul initial avut cu domnul primar. Presedintelui Sichitiu i s-a asigurat un buget de 50% din ce s-a promis din partea oficialitatilor locale. Eu am anuntat inca de la inceput ca imprumut clubul si mi-am respectat obligatiile asumate. In plus, am auzit vorbindu-se ca in Iasi nu se doreste promovarea in acest an! Nu exclud aceasta varianta!" a spus Negoita, care a intepat si mediul local: "In momentul in care am preluat echipa, ne-am vazut singuri. Am simtit ca nu sintem asimilati de mediul iesean, am simtit frine din partea unor oameni. In ceea ce priveste presa, am fost criticat nejustificat in «Ziarul de Iasi»".

Nici jucatorii nu au scapat neurecheati de cel care a imprumutat clubul cu o suma de circa 40 000 de euro: "Am pierdut multe puncte din cauza ca unii jucatori nu au jucat. Avem informatii concrete asupra unor lucruri evidente". Rugat sa dea numele celor care nu s-au omorit cu firea, Negoita a evitat, in discutie intervenind vicepresedintele Comitetului Director, Constantin Anghelache: "L-ati vazut pe Panait cum a jucat cu UTA? Dar pe Drida cum lovea mingea?". De altfel, Anghelache a impartit lotul in trei grupe: "Dupa schimbarea antrenorului, am avut trei grupe de jucatori. Una cu lipsa de moralitate, din care au facut parte fratii Neagoe, Alex Manea si Cornea, una care ne-a dat buna ziua si a plecat, formata din Eze, Tanasa si Ciprian Manea, si alta din fotbalisti pe care pina si iesenii ii injurau, asa cum au fost Panait, Vlaicu, Drida si Palimaru". Anghelache a explicat si cine a pus la cale mutarea Tricolorului Breaza la Iasi. "De cind am retrogradat cu Breaza, eram sigur ca raminem in B si in acest sezon, pentru ca stiam problemele altor echipe. Pentru ca nu mai voiam sa dau doua milioane de lei pe an din buzunar, am decis sa mut echipa de la Breaza. Initial, trebuia sa merg la Buftea, insa, dupa ce am discutat cu domnul Sichitiu, m-am hotarit sa vin la Iasi, domnul primar ocupindu-se de aceasta problema. Cind am discutat cu dinsul, era de acord chiar si daca veneam cu o echipa de C. Personal m-am ocupat de toate demersurile, insa n-am gasit chimia necesara pentru a fi absorbiti la Iasi. Totusi, eu ramin in continuare ca vicepresedinte al Comitetului Director" a spus fostul patron al Tricolorului care a tinut sa precizeze ca "exista o diferenta intre banii publici si cei pe care-i bagi din buzunar. Seful orasului mi-a spus in vara ca poate sa puna 700 000 de euro la echipa. Sint insa bani publici. Banii din buzunarul propriu ii scoti mai greu". Anghelache a prezentat viziunea sa asupra viitorului clubului: "Va fi foarte greu sa mai promovam de vreme ce Silvania si Alba s-ar putea retrage. Acum, trebuie sa prelungim contractele cu jucatorii care merita pentru ca peste sase luni le expira contractele. Apoi, raportul dintre salarii si prime trebuie inversat. Trebuie sa ai un salariu de 4000 de lei si sa obtii 8000 din prime".

La cea mai lunga conferinta de presa organizata la stadion in ultima perioada a participat si presedintele executiv Grigore Sichitiu. Acesta s-a limitat in a anunta ca pe 15 decembrie si-a inaintat si demisia scrisa si si-a exprimat regretul ca nu a reusit mai multe la Iasi: "Dupa ce am anuntat saptamina trecuta ca imi dau demisia, pe 15 am depus-o in scris. Ramin la club pina mi se gaseste un inlocuitor. Plec cu regretul ca nu am putut face mai multe pentru suporterii ieseni si ca toate s-au spart in capul meu. Mai era putin si se spunea ca eu am retrogradat FC Politehnica! Sper sa gasesc ceva de lucru in fotbalul international sau la vreo echipa care nu se afla in concurenta cu Iasul".

Nichita: "Nu las Iasul fara fotbal!"

Primarul Iasului, Gheorghe Nichita, a replicat la declaratiile lui Ionut Negoita. Edilul sef a afirmat ca nu a avut nici un rol in demiterea antrenorului Ionut Popa. "Domnul Negoita mi-a spus inainte de meciul cu Petrolul ca nu-i place ca Ionut Popa nu crede in obiectivul promovarii. Eu i-am spus ca daca investeste la club are libertatea de a lua orice decizie. L-am sfatuit insa sa nu bulverseze echipa inainte de un derby si sa se gindeasca la vreo schimbare doar daca nu batem, pentru ca atunci sansele de promovare s-ar reduce. Dupa meci m-a sunat si Panc si mi-a spus ce s-a intimplat si, atunci, l-am sfatuit pe domnul Negoita sa nu faca greseala sa demita antrenorul. A facut insa acea greseala, care a dus la bulversarea echipei si apoi la compromiterea obiectivului, normal ar fi sa si-o asume". Nichita a sustinut si ca e cel mai interesat ca echipa sa promoveze in acest sezon. "Afirm public ca nu vreau ca echipa sa promoveze la anul, pentru ca sint constient ca s-ar interpreta ca am avut vreun interes electoral. Am vrut mereu ca obiectivul sa fie realizat in acest an! I-am spus-o si domnului Negoita, in urma cu o saptamina, cind domnia sa mi-a sugerat sa atacam promovarea la anul si sa renuntam la obiectiv acum", a spus primarul, care nu si-a poate explica atacurile lui Negoita: "L-am lasat pe domnul Negoita sa conduca, desi Primaria a dat mai multi bani, singurele restante fiind salariile pe octombrie. I-am aratat toata consideratia in momentul in care l-am premiat in Palatul Roznovanu de fata cu elita orasului. I-am spus ca, in afara celor 700 000 de euro la care ne-am gindit in vara, puteam sa suplimentam aportul nostru daca sint rezultate. Cu toate acestea, am auzit citeva declaratii care ma surprind. Singurul lucru in care are dreptate domnul Negoita din tot ce a spus este legat de modul in care a fost asimilat de ieseni. I-am explicat si dumnealui ca pentru acest lucru e nevoie de rezultate. Cind acestea lipsesc lumea isi aduce mereu aminte ca l-ai dat afara pe un antrenor cu o imagine foarte buna in oras, asa cum este Ionut Popa, dupa un derby cistigat".

Nichita crede ca ruptura cu Negoita s-a datorat faptului ca l-a somat pe omul de afaceri sa renunte la politica de a imprumuta clubul. "I-am spus ca nu e normal ca Primaria sa de bani iar domnul Negoita sa imprumute. Se lasa astfel loc si la fel de fel de suspiciuni legate de aranjamente intre mine si domnia lui. I-am dat si alte variante de colaborare, de a investi in jucatori, insa a refuzat" a spus primarul. Acesta a dat asigurari ca Iasul va avea fotbal in continuare: "Vineri dimineata va fi organizata o noua sedinta a Comitetului Director al clubului, pentru a gasi solutii de a merge mai departe. Eu garantez iesenilor ca macar fotbal de Liga a II-a va fi vazut in Copou, pentru ca talentele proprii sa nu se piarda. Din pacate, doar pe banii Primariei nu putem merge decit pina la o limita. Pentru o clasare in prima parte a clasamentului, in Liga I, avem nevoie de un investitor. Orice persoana interesata de fotbalul iesean va fi primita cu bratele deschise de mine". Nichita a mai spus ca Adrian Falub are mari sanse de a ramine antrenor: "Trebuie vazut cine va conduce clubul. Oricum, raportul domnului Falub, de la sfirsitul turului, a fost coerent, unanim apreciat, asa ca antrenorul are mari sanse sa continue".

Comentarii