Recordul nestiut al lui Hagi

miercuri, 22 ianuarie 2003, 00:00
2 MIN
 Recordul nestiut al lui Hagi

Cel considerat a fi cel mai mare jucator roman al tuturor timpurilor, Gheorghe Hagi, este detinatorul a multe recorduri ale fotbalului romanesc. Pina si copii de gradinita cunosc ca capitanul echipei Romaniei din perioada 1985 – 2000 a acumulat cele mai multe tricouri ale echipei nationalei, acestea fiind in numar de 125, de la debutul (10 august 1983, la Oslo, cu Norvegia, scor 0-0) pina la finalul lipsit de glorie, de la 24 iunie 2000, cind Romania a pierdut cu scorul de 0-2, la Bruxelles, partida din sferturile de finala ale Campionatului European, contra Italiei. Foarte multa lume cunoaste ca Hagi este si golgeterul absolut al reprezentativei, reusind 35 de goluri. Primul a fost la 12 septembrie 1984, intr-un meci oficial, cu Irlanda de Nord (preliminariile CM 1986), pierdut cu 2-3 la Belfast, iar ultimul, in meciul de calificare pentru Euro 2000, cu Portugalia (1-1), meci jucat la 8 septembrie 2002, la Bucuresti. Totodata, Hagi este si cel mai prolific marcator roman in Cupele Europene, dar nu numai pentru echipe romanesti. "Machidonul" a reusit 31 de goluri pentru nu mai putin de cinci echipe: Sportul Studentesc, Steaua, Real Madrid, Barcelona si Galatasaray Istanbul. Ba chiar 32, daca includem si golul cu care Steaua a cistigat in 1987 "Supercupa Europei", in meciul cu Dinamo Kiev. In treacat fie spus, golgeterii participarilor romanesti in competitiile intercluburi sint dinamovistul Dudu Georgescu si Marius Lacatus, ambii cu cite 17 reusite, Hagi fiind al treilea cu 15.
Ultimul record al lui Hagi este, insa, mai putin cunoscut, nu din vina statisticienilor fotbalului romanesc, ci si pentru ca acesta nu ii face cinste "regelui". In plus, statisticile din perioada antebelica sint mai putin riguroase, dar avind in vedere ca pe atunci, meciurile erau mult mai rare si pedepsele asisderea, putem afirma, fara teama de a gresi, ca Hagi este si cel mai (hai sa-i spunem) "temperamental" roman, el acumulind, in 17 ani de cariera de international cinci eliminari. Dintre acestea, trei s-au produs in meciuri amicale si doar doua in meciuri oficiale, ultima, cea de la Euro 2000, coincizind cu finalul carierei marelui fotbalist. Cea mai putin onoranta sanctiune de acest gen este cartonasul rosu primit de "machidon" in amicalul din 1994, cu Irlanda de Nord, pentru ca a scuipat un adversar…
Fireste, prin aceasta nu cautam de loc sa minimalizam cariera exceptionala a lui Gheorghe Hagi. Este chiar posibil sa existe nume glorioase ale fotbalului mondial care au avut probleme mai multe cu cavalerii in negru. Am vrut, doar, sa evidentiem, ca Gica are un record in plus la echipa nationala. (Nic. G)

Comentarii