Reprezentatia de adio

marți, 24 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Reprezentatia de adio

Gica Hagi a imbracat pentru ultima oara tricoul cu numarul 10 al nationalei Romaniei. Partida cu reprezentativa stelelor fotbalului mondial s-a incheiat la egalitate, 2-2 (1-0), dar sarbatoritul n-a avut bucuria golului
Desi Gica Hagi, cel mai bun fotbalist roman al tuturor timpurilor, s-a inteles foarte bine cu Ilie Dumitrescu si Adrian Ilie, sfintul responsabil cu meteorologia nu a prea tinut sa onoreze sarbatoarea Regelui fotbalului romanesc. O vreme mohorita, permanent pusa pe harta lichida, a tronat peste marele stadion "Lia Manoliu", dar, pina la urma n-a plouat, iar publicul a fost prezent in numar mare pentru a fi martor la ultima reprezentatie a celui numit "Maradona din Carpati". Sarbatoarea a inceput la ora 20,45, cu un spectacol de sunet si lumina. Pe acordurile "Odei Bucuriei" din simfonia a IX-a de Beethoven, ansambluri de majorete, dansatori si gimnasti cu profil aerobic s-au dezlantuit pe gazon, iar imensele monitoare montate in incinta rememorau momentele de virf ale carierei lui Hagi, incepind cu Campionatul European din Franta 1984, prima mare competitie la care a participat (a carei principala vedeta, francezul Michel Platini, a fost prezenta in tribunele stadionului bucurestean) si culminind cu momentul de apogeu al carierei machidonului, "World Cup ’94 USA", cea mai buna performanta a echipei nationale la un campionat mondial (calificata in sferturi), la care Hagi, selectionat in echipa ideala a competitiei, a inscris trei goluri.
Dupa un microrecital al formatiei "Holograf", a urmat momentul de virf al galei, ultima reprezentatie Hagi pe un teren romanesc. Tricoul cu numarul 10 al "machidonului", pe care Hagi l-a purtat de 125 de ori, a fost lansat dintr-un elicopter, sustinut de citeva baloane.
Conform dorintei sarbatoritului, selectionata Romaniei a fost alcatuita, in majoritate, din jucatorii care au evoluat, acum sapte ani, la Campionatul Mondial din SUA, alaturi de "machidon" intrind in teren Stelea, Dan Petrescu, Filipescu Gica Popescu, Selymes, Dorinel Munteanu, Lupescu,Gilca, Sabau si Moldovan, pe banca tehnica stind fostii antrenori ai nationalei Emeric Ienei si Mircea Lucescu. Imnul Romaniei a fost intonat de fiica lui Hagi, Chira, in virsta de cinci ani. Selectionata internationala, pregatita de Fatih Terim si Hugo Sanchez, a fost alcatuita din jucatori de renume, coechiperi cu Hagi la Real Madrid, Brescia, Barcelona si Galatasaray: Taffarel – Sanchis, Chendo, B?lent, Karhan – Okan, Dunga, Prosinecki, De Paula – Butrague?o, Hugo Sanchez. Pe parcursul intilnirii au mai jucat Prunea, Rotariu, Mihali, Marius Niculae, Mutu, Contra, Chivu, Belodedici, Prodan, respectiv, Dida, Celades, Suat, Tugay, Lalatovic. Arif, Pjanovic, Neri, Detari, Faruk. Cu aproximativ 15 minute intirziere, fostul arbitru international Ion Craciunescu a dat semnalul de incepere al partidei. Desfasurarea partidei a fost una specifica intilnirilor de acest gen, cu faze spectaculoase si artificii tehnice, meciul incheindu-se la egalitate, 2-2. Evolutia scorului a fost: 1-0 (Moldovan, din pasa lui Hagi); 1-1 (Okan); 1-2 (Pjanovic), 2-2 (Rotariu), dar Gica Hagi nu a avut bucuria golului, precum ar fi meritat. Spectacolul s-a incheiat cu focuri de artificii pe fondul cuvintelor cintecului lui Dan Bitman si al formatiei "Holograf": "Sa nu-mi iei dragostea inapoi / fiindca atunci am sa mor de dorul tau". Exact ceea ce au simtit cei 55.000 de spectatori, prezenti pe stadionul "Lia Manoliu" la gala Hagi. (Nic. G)

Comentarii