S-au razbunat la dublu

joi, 20 mai 2004, 23:00
6 MIN
 S-au razbunat la dublu

Cea de a treia zi a turneului international de tenis dotat cu premii in valoare de 10.000 de dolari a mentinut la cote ridicate interesul iesenilor atita vreme cit doi dintre reprezentantii lor au reusit o surprinzatoare calificare in semifinalele turneului de dublu. Eliminati inca din primul tur in proba de simplu, Emanuel Brighiu (17 ani) si Cosmin Cotet (20 ani) s-au dovedit mai proaspeti in confruntarea din sferturi cu perechea Soriano (Spania) – Crivoi (Romania), in conditiile in care acesta din urma a avut anterior un meci dificil in turneul de simplu. Invingatori in doua seturi, 6-4, 6-3, cei doi ieseni vor avea insa o misiune si mai grea astazi (probabil dupa ora 14.00), in penultimul act, atita vreme cit vor intilni perechea romana cistigatoare in primele doua turnee din Circuitul Romaniei, de la Bucuresti si Brasov, Victor Ionita-Adrian Barbu. In cealalta semifinala la dublu se vor intilni cuplul rus Mukhometov-Smirnov cu perechea formata din fratii italieni Piccari, invingatori prin neprezentare ieri. In ceea ce priveste turneul de simplu, ieri s-au stabilit cei opt calificati in sferturi de finala, singura surpriza fiind reusita de Victor Crivoi (finalist la Bacau), care a trecut de favoritul nr. 5, rusul Smirnov cu 7-6 (9), 6-4. In rest partide mai interesante s-au disputat intre croatul Skenderovic (favorit 7) si romanul Ungur – cistigator la Bucuresti (scor 6-4, 6-1), belgianul Darcis (favorit 1) si germanul Plasa (6-3, 6-2), italianul Francesco Piccari (favorit 4) si finlandezul Kiiski (3-6, 6-2, 6-2) respectiv romanul Ionita (favorit 2) si italianul A. Piccari (6-2, 4-6, 6-0). Astazi de la ora 11.00 sint programate primele trei partide de simplu (Ionita – Van Delft-Olanda, Crivoi – F. Piccari si Darcis – Mukhometov), ulterior urmind sa se dispute intilnirea Skenderovic – Raditschnigg (Austria) si cele doua semifinale de la dublu. (Lucian MINUT)
„Nimeni nu ne poate contesta promovarea”
– considera Vasile Simionas, omul care a fost profet in orasul lui
Vasile Simionas se confunda, aproape, cu istoria fotbalului iesean, din ultimele trei decenii. Jucatorul Simionas, la vremea lui, a fost un fel de Hagi al echipei, care purta tot numarul 10 pe tricou ca si ilustrul aroman. Antrenorul Simionas s-a dovedit unul dintre cei mai buni antrenori romani, dar gloria sa s-a risipit prin alte parti, desi a antrenat, in citeva rinduri. Nimeni nu-i profet in „tara”lui ? Simi al nostru a tinut sa demonteze acest truism ieftin reusind o performanta pe care, acum doi ani, nici un iesean nu o visa: Iasul in Divizia A.
Forta adversarilor ne va intari
– Domnule Simionas, sinteti la prima performanta pe banca tehnica a lui Poli…
– Asa cum am spus, mi-e cea mai draga performanta din cariera de antrenor, chiar daca nu este cea mai mare. Am preluat conducerea dupa meciul din tur de la Onesti si nu am mai lasat-o pina la sfirsit, avind si cel mai bun golaveraj. In plus, dupa prima etapa, nu am pierdut nici un derby, avind plus in meciurile directe cu toate celelalte pretendente la promovare. Tragind linie, cred ca urcarea noastra in elita nu o poate contesta nimeni.
– Care au fost factorii determinanti ai promovarii?
– In primul rind, implicarea domnului Nichita, fara de care eram prin coada diviziei B ori chiar in C! Apoi, toti jucatorii si chiar angajatii clubului si suporterii, care ne-au sustinut asa cum nu au facut-o niciodata.
– Chiar daca mai sint trei etape, puteti trage citeva concluzii asupra lotului?
– Bilba a avut cea mai spectaculoasa ascensiune, Cristea a devenit unul dintre cei mai buni jucatori din tara, iar Bernard, cel mai constant. Apoi, toti portarii, Dulcianu, Arcanu si Branet si-au facut datoria. Ma asteptam mai mult de la jucatorii cu nume, Luca Pacurar, Savu si Paraschiv si ma surprinde stoparea urcusului lui
Adrian Ilie.
– De ce are nevoie Poli pentru a rezista in A?
– De 4-5 jucatori de mare valoare si de o mai buna organizare, la toate capitolele. La anul totul va fi schimbat, in ceea ce priveste adversarii. Forta adversarilor ne va intari insa si pe noi. Va fi o alta pregatire, o alta motivatie, atit din puncte de vedere material cit si profesional.
Meseria de fotbalist nu mai are caracter local
– Cit conteaza banii?
– Conteaza foarte mult! Intre o echipa cu bani si alta cu mai putini bani pot exista inversari ale raportului de forte in teren insa o echipa fara bani nu se poate bate cu o echipa cu bani. De aceea, mi-as dori ca baietii sa plece in vacanta linistiti, cu banii la zi, iar la anul sa nu avem problemele financiare ale anilor trecuti.
– Se spune ca echipa din sezonul ’94-’95, cind Iasul a realizat ultima promovare, e mai buna decit cea actuala.
– Si pe aceea, tot eu am format-o! Am terminat pe locul II, cu un an inainte, cind a urcat Argesul in A, si am plecat, datorita lipsurilor financiare, dupa trei etape din campionatul in care s-a promovat, lasind echipa pe primul loc la adevar. Eu spun ca din punct de vedere valoric, sint egale. Atunci erau mai multi ieseni, insa acum meseria de jucator nu mai are caracter local. Si, sa nu uitam, ca in ultimii ani, Iasul nu a mai scos jucatori valorosi, cu exceptia lui Cristea. Oricum, nu-mi doresc soarta echipei din ’95!
– Multa lume asteapta sa creati in Copou o echipa de calibrul Otelului cu care ati jucat in cupele europene.
– Atunci era un mediu excelent pentru performanta. Chiar daca nu avea traditia lui Poli, Otelul avea o forta financiara de invidiat, ce a permis ca linga nucleul local, format din fotbalisti valorosi, ca Vali Stefan, Males, Tanase ori Tofan sa poata fi adusi jucatori valorosi ca Ion Viorel, Mihalache, Cioloboc, Cornea ori altii.
– Ne intoarcem la bani.
– Doar intimplator exista cluburi puternice si echipe slabe, ori invers, club sarac si echipa foarte buna.
„Nu ma simt batrin”
– E greu sa antrenezi in orasul in care locuiesti?
– Foarte greu! Dupa o infringere te critica toata lumea: ziarele, vecinii, cunostintele, ba chiar si cei mai buni prieteni! Ai impresia ca toata lumea se uita cu repros la tine.
– Este foarte posibil ca, la 54 de ani, sa fiti cel mai batrin antrenor de prima liga. Cum va simtiti?
– Nu m-am simtit rau nici cind am fost cel mai tinar antrenor din divizia A, nu ma voi simti rau nici acum! Ca om, nu ma simt in virsta.
– Cum priviti tendinta actuala din fotbalul romanesc, de schimbare brusca a generatiei de antrenori?
– Eu am mare incredere in antrenorii tineri, insa ei trebuie sa realizeze ca niciodata nu vor putea aplica la noi ce au invatat in strainatate! Sint alte conditii, alte mentalitati ale jucatorilor. Fara rabdarea conducatorilor, le va fi foarte greu sa se adapteze realitatilor fotbalului nostru.
– Cum veti da piept cu Razvan Lucescu, cel care trebuia sa vina in iarna antrenor la Poli?
– Atunci i-am spus ca mi-ar fi placut sa lucrez cu el. Nu a acceptat, asa ca viata si-a urmat cursul. Eu am o parere excelenta despre Razvan si sint sigur ca va deveni un bun antrenor. (Ovidiu MINEA)

Simionas are nevralgii
Antrenorul clubului Poli Unirea Iasi, Vasile Simionas a anuntat ca pentru meciul de simbata, de la Plopeni, Poli Unirea Iasi are la dispozitie doar 12 jucatori de cimp! „Bernard, Cercel, Tinel Petre, Savu, Luca si Pacurar sint accidentati iar Botan e trimis la echipa a doua. Conducerea mi-a comunicat ca jucatorii de la echipa a doua nu pot juca, neavind legitimatiile vizate la Federatie, ci doar la AJF, asa ca ne descurcam cu ce avem la dispozitie. Sper sa mai recuperam macar un jucator pina la ora plecarii la Plopeni.” a spus antrenorul Vasile Simionas. (Ovidiu MINEA)
Stan vrea sa ramina
Presedintele lui Poli Unirea Iasi, Marius Stan a spus ca asteapta prelungirea contractului cu gruparea din Copou, ce expira la finele sezonului. „La fotbal nu e bine sa-ti faci planuri pe termen lung. Iar la Poli, mediul de lucru actual e nesigur. Oricum, daca Gheorghe Nichita va deveni primar, voi continua activitatea la Iasi” a spus Stan, adaugind ca inca nu s-a fixat data sarbatoririi promovarii lui Poli. (Ovidiu MINEA)

Comentarii