Sanctiuni de foaie verde

joi, 20 martie 2003, 00:00
2 MIN
 Sanctiuni de foaie verde

Prinsi cu ocaua mica, in urma celebrului concurs fantoma organizat pentru ca trei atleti romani (Vasilache, Guset, Tarus), amenintati de catre ministrul Gingaras cu taierea macaroanei fondurilor, oficialii Federatiei Romane de atletism, au pus de-o ancheta la singe. Investigatia respectiva s-a organizat la fel de pripit ca si faimosul concurs, ieri comunicindu-se ca, FRA a si trimis concluziile lui Gingaras.
Conform subcomisiei de disciplina, s-au gasit patru vinovati, in cazul rezultatelor falsificate (numai la inaltime, chipurile, fiindca ieseanul Vasilache este mai nou in lumea atletismului, fata de voinicul Guset si zveltul Tarus). Ministerului i s-au comunicat – dupa spusele secretarului general al FRA, Traian Badea – si sanctiunile propuse in cazul celor patru salariati ai federatiei gasiti vinovati.
Tot Badea a mai precizat ca numele falsificatorilor vor fi facute publice, joi, dupa sedinta Consiliului federal, care urmeaza sa valideze propunerile de sanctionare.
La numai citeva ore de la comunicarile lui Badea, insa, Gingaras a anuntat cele patru „nomina odiosa”. Acestea sint Ion Buliga, Nicolae Curta, Cristian Barbu si… Traian Badea. Si acum, iata sanctiunile federale: Buliga – penalizare cu 10 % pe trei luni si suspendare din functia de coordonator al secretariatului federal pe trei luni; Curta – 5 % pe trei luni; Cristian Barbu (care lucreaza site-ul FRA in relatie cu Federatia Internationala !!!) a primit si el 10 % pe trei luni, retragindu-i-se dreptul de a mai lucra pe site-ul federal, care, oricum era mort de vreo trei saptamini!
In fine, cel mai inalt in functie dintre cei patru, Traian Badea, a scapat cel mai ieftin: un simplu avertisment. In plus, au fost propuse masuri care sa previna repetarea unor astfel de fapte. Oficialii FRA vor trebui sa anunte organizarea unui concurs de verificare cu trei zile inaintea inceperii acestuia si, dupa incheierea competitiei, sa faca publice rezultatele prin intermediul secretariatului de concurs. De asemenea, la astfel de concursuri va fi obligatorie prezenta unui antrenor federal. In pofida reactiei ferme a federalilor, ministrul Georgiu Gingaras a spus ca va mentine suspendarea temporara a finantarii FRA, „pina in momentul in care vom face si o analiza la nivel tehnic la federatia de atletism”.
Circul a continuat si pe sticla, aseara, Traian Badea aparind la „Antena 1” cu niste declaratii care l-ar fi facut gelos pina si pe Mitica Dragomir: „Voi nu va pricepeti la atletism, se poate organiza un concurs si cu un singur sportiv”, sau „Ati distrus gimnastica, ati distrus alte sporturi, acum ati ajuns la atletism?” – a spus reporterilor avertizatul secretar general.
Cu o seara in urma, la TVR 1, antrenorul Silviu Hodos, cunoscut pentru implicarea sa in tristul caz de dopaj al Mihaelei Melinte, a declarat ca atleta romana Lidia Simon a obtinut baremul de calificare la CE in aer liber, de la Budapesta (1998), tot in urma unui concurs de „casa”, asemanator celui la care au participat Bogdan Tarus, Gheorghe Guset si Stefan Vasilache. Exista o diferenta: atunci Lidia a obtinut medalia de bronz in proba de 10.000 metri!
O fi Hodos un personaj dubios, dar, de multe ori, gura pacatosului, adevar graieste! (Nic. G)

Comentarii