Sintem in semifinale

joi, 14 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Sintem in semifinale

Infringerea de marti, in fata Ucrainei, a adus la disperare echipa de handbal a Romaniei. Meciul pierdut atit de dramatic in "Sala Polivalenta" bucuresteana a fost urmat de o alta partida, in care Norvegia a invins, neasteptat, Danemarca cu 29-22. Acest rezultat a avut doua efecte benefice: mai intii, a demobilizat echipa daneza, care a pierdut orice posiblitate de a obtine nu numai calificarea in semifinale, dar si prezenta pe locul III in grupa (cu sanse de a obtine calificarea la Mondiale). Apoi, s-a conturat si posibilitatea de calificare a Romaniei in semifinale, chiar in conditiile unui egal cu Danemarca. Singura posibilitate ca romancele sa piarda calificarea remizind cu danezele era o victorie a Macedoniei asupra Norvegiei la 11 goluri diferenta, ipoteza valabila doar pentru vreun Asimov sau Bradbury. Dar, o (ne)sansa, fie ea cit de mica, trebuie luata in calcule, astfel incit Simona Gogirla &Co au intrat in teren la ora meciului, cu gindul la victorie.
Pina la ora "H", insa, au mai aparut doua clarificari: in grupa noastra, Ucraina a remizat cu Belarus (27-27), desi out-siderele de la Minsk au condus de multe ori cu 1-2 goluri diferenta si, in grupa A, Ungaria a dispus de Rusia cu 29-16. Ceea ce inseamna ca tricolorele nu mai puteau obtine decit locul II in grupa si ca, ipotetica adversara din semifinale va fi Ungaria, cistigatoarea primei grupe.
Adversarele noastre nu aveau deci, nici o motivatie, in afara, poate, de a-si ajuta vecinele norvegiene pentru a se califica. Dar, lipsita de vedetele de la Olimpiada, echipa nordica a parut lipsita de coeziune si, putinele emotii pe care le-am avut au fost provocate de forma mai slaba a portarului Luminita Hutupan, gafele din aparare si patrunderile extrem de eficiente ale Mettei Vestergaard. Doar astfel se poate explica ca, in prima repriza, dupa 4-1 si 8-4 s-a ajuns la 8-7, 9-8 si 10-10, la o grava eroare a arbitrilor care au apreciat invers un out. Dar danezele au avut imediat trei eliminari consecutive, ceea ce determina desprinderea noastra, care termina repriza cu un avantaj de cinci goluri dupa ce Hutupan aparase un penalty.
Inceputul reprizei secunde a fost ceva mai slab, s-a ratat mult, chiar si o aruncare de la 7 m, de catre excelenta Simona Gogirla. Dar jucatoarele daneze nu reusesc sa se apropie la mai mult de trei goluri diferenta si, cum fading-ul echipei noastre nu tine prea mult, diferenta incepe sa se mareasca, ajungindu-se in minutul 48 la 27-19. Era evident ca meciul se jucase, cu toateastfel ca echipa Romaniei, a impuscat doi iepuri dintr-un foc: accesul in semifinale si calificarea fara preliminarii la Campionatul Mondial de anul viitor, care va avea loc in Italia.
Au marcat: Gogirla 15 (6 din 7 m), Luca 7, Patru 4, Straton 3, Bora 2, Ignat 2 / Vestergaard 11 (2), Daugaard 4, Larsen 3, Nielsen 3, Jörgensen 1, Kjaerskou 1 (1), Horlykke1 , Möllgaard 1, Skög 1. (Nic. G)

Comentarii