Sintem tari doar cu juniorii

vineri, 25 iulie 2003, 23:00
2 MIN
 Sintem tari doar cu juniorii

Dupa Mondialele de cadeti de la Sherbrooke, dupa europenele de tineret de la Bydgoscz, o noua competitie de virt a atletismului juvenil a luat startul, in aceste zile desfasurindu-se, la Tampere (Finlanda) Campionatul European de juniori.
Chiar in prima zi, Romania a realizat o performanta deosebita, cucerind o medalie de aur in proba de 10.000 m, prin Marius Ionescu. Tinarul atlet, in virsta de 19 ani, legitimat la LPS Craiova, a trecut primul linia de sosire, dupa 29:40,41, urmai fiind de rusul Aleksei Reunkov (la 39 de sutimi) si danezul de origine somaleza Mohamed Bashir. In cea mai mare parte a sa, prima jumatate a cursei a fost condusa de principalul favorit, rusul Evgheni Ribakov, dar acesta, cu sapte tururi inainte de final, a suferit o intindere si a abandonat. Au mai ramas in frunte patru concurenti, cei trei medaliati amintiti anterior si spaniolul Alejandro Martinez. Cu doua tururi si jumatate inainte de final, Reunkov a incercat sa se distanteze, talonat de Martinez. A atacat si somalezo-danezul pe ultimii 300 de metri, dar surpriza a venit de la Ionescu, care, cu 10 m inainte de ultimii 200, l-a depasit pe Bashir cistigind cursa, danezul, uluit fiind invins pe ultima suta si de Reunkov. „A fost o mare surpriza pentru mine sa cistig aurul, dar ma gindeam la vreo medalie inainte de cursa. Nu m-am simtit prea bine cind am intrat pe ultimul tur, dar nu stiu de unde am cistigat puteri sporite si am cistigat. Ce ma surprinde cel mai mult este timpul realizat, cu mai mult de un minut fata de recordul meu personal” , a marturisit, dupa cursa, Marius Ionescu. Mai remarcam faptul ca, in ciuda faptului ca Romania nu se remarca de loc la seniori in aceasta dificila proba, juniorii nu sint la prima „abatere”. La Europenele de juniori de la Ljublijana (1997), Ovidiu Tat a cucerit medalia de aur, iar in editia urmatoare (Riga 1999), Radu Stroia s-a clasat pe pozitia secunda. Cine mai stie ceva de acesti atleti?
Si in alte probe, competitia din Finlanda a inceput promitator pentru Romania. Cristine Spataru, dubla campioana mondiala de cadete, a reusit calificarea in finala de triplusalt, chiar daca a avut o prestatie mai slaba in calificari, reusind doar 13,01 m, rezultat cu care a fost a treia in topul performantelor preliminarii, dupa rusoaica Anastasia Taranova (13,23 m) si italianca Sara Fabris (13,08 m). Ultima finalista desemnata in urma calificarilor a fost a doua reprezentanta a Romaniei, Elena-Alina Popescu (campioana europeana en-titre de cadete), care a sarit 12,62 m. Tot in reuniunile de vineri, au trecut furcile caudine ale calificarilor aruncatorul de greutate Laurentiu Popa si alergatoarea de 800 m Simona Barcau, in timp ce Adrian Munteanu (greutate) si Georgiana Artenie (ciocan) au ratat calificarilor. In sesiunea de calificari de ieri dimineata, Ancuta Bobocel a cistigat prima serie la 2000 m obstacole, cu cel mai bun timp al tuturor seriilor (8:34,02), calificindu-se si Catalina Oprea (locul II in seria a III-a). Prima campioana europeana desemnata la Tampere a fost rusoaica Irina Petrova, care a cistigat proba de 10.000 m mars. (Nic. G)

Comentarii