Summit european la nivel inalt

marți, 05 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Summit european la nivel inalt

Buna-rea, comportarea atletilor romani la europenele indoor de la Viena a depasit asteptarile oficialilor, care sperau la doua medalii. Este interesant faptul ca pentru prima oara la o astfel de competitie bilantul baietilor a depasit pe cel al fetelor: argintul asteptat al lui Marian Oprea la triplusalt, plus senzationala medalie de bronz a lui Ion Vieru la 400 m, a fost contrabalansata, pe partea cealalta, de locul II obtinut de Elena Iagar, care n-a uitat aprecierile negative care au potopit-o in urma cu un an, dupa lamentabila comportare de la Mondialele de la Edmonton. Se putea si mai mutl? Multi spun ca da, referindu-se la chixurile data de atleti cu mare experienta de concurs, cum ar fi Cristina Nicolau (triplusalt), Oana Pantelimon (inaltime), sau aruncatorii de greutate Gheorghe Guset si Elena Hila. Cristina, insa, nu a avut prea multe concursuri in acest an, si asta s-a vazut, Oana a avut, in intreaga ei cariera un singur moment de glorie (Olimpiada de la Sydney), in timp ce voinicii Ghita si Elena par a fi plafonati in jurul unor performante de 20, respectiv, 18 m si incapabili de a le reedita la competitiile de obiectiv. La capitolul dezamagiri, care o mai cuprinde si pe Adelina Gavrila, nu-i putem, insa, adauga pe debutantii Ramona Pop si Stefan Vasilache, a caror lipsa de concursuri a atirnat greu la capitolul psihic. Locul 17 ocupat de delegatia Romaniei in clasamentul pe natiuni este, categoric, o cadere, dar cu lotul pe care l-am avut nu se putea mai mult.
Revenind la competitia vieneza in general, trebuie spus ca nivelul a fost mult peste asteptari, in raport cu participarea redusa a sportivilor de inalt nivel. S-au realizat doua recordul mondiale, unul asteptat (cel al Svetlanei Feofanova – 5,75 m la prajina) si unul totalmente surprinzator. Era greu de crezut ca Stephanie Graf va rata, in fata publicului propriu, titlul la 800 m, stiut fiind ca singura adversara considerata capabila de a o invinge era Maria Mutola din Mozambic. Asta in ciuda sezonului foarte bun al Jolandei Ceplak, dar slovena a intrecut toate asteptarile, invingind-o pe Stefi intr-un finis electrizant si batind un record mondial vechi de 14 ani. Desi nu a realizat recordul mondial, polonezul Pawel Czapewski reprezinta cea de-a doua uriasa surpriza a competitiei, nu pentru ca elvetianul Andre Bucher este invincibil, ci, mai ales fiindca au lipsit citeva stele europene ale probei, ca danezul Wilson Kipketer si rusul Iuri Borzakovski. De altfel, polonezii au reusit numai putin de patru medalii de aur si daca victoria lui Marek Plawgo si a stafetei de 4X400 m era considerata ca posibila, succesul lui Marcin Urbas la 200 m, in fata "armatei" engleze nu era prevazut de specialisti.
Pe primul loc in clasamentul pe natiuni s-a situat Spania, cu 5 medalii de aur, tot atitea de argint si doua de bronz, urmata de Rusia si Polonia. Ibericii au acaparat podiumul cursei masculine de 3000 m, cistigata de Alberto Garcia, dublind si in proba feminina, in care Marta Dominguez le-a spulberat pe adversarele ei din Rusia. In probele de sprint, cistigatorii au fost Jason Gardener (Marea Britanie) si Kim Gevaert (Belgia), cursa feminina reprezentind o noua deceptie pentru gazde, care pregateau sampania pentru Karin Mayr.
In fine, spectaculoase au fost intrecerile sariturii in inaltime. La fete, a cistigat o out-sidera, rusoaica Marina Kuptova, cu un excelent salt de 2,03 m, in timp ce proba masculina a fost o afacere scandinava, suedezul Staffan Strand transind de la cota 2,34 m duelul cu colegul sau de echipa Stefan Holm. (Nic. G)

Comentarii