Trebuie sa batem Portugalia

joi, 15 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Trebuie sa batem Portugalia

Grupa A este, fara indoiala, una dintre cele mai echilibrate dintre cele patru care compun Euro 2000. In acest moment, dupa prima etapa, Portugalia are o victorie, deci 3 puncte, Germania si Romania, cite un punct, iar Anglia incheie plutonul cu zero puncte. Privitor la sansele de calificare ale echipei noastre, putem conchide ca avem nevoie de cinci puncte acumulate in grupa pentru a ne asigura calificarea. In mod teoretic, o echipa poate pierde calificarea chiar si cu sase puncte (cazul Italiei), varianta exclusa in grupa noastra, deoarece s-a inregistrat, deja, un meci, egal. Exista, de asemenea, posibilitatea teoretica, de a obtine accesul in sferturi cu numai doua puncte, daca Portugalia cistiga toate meciurile, iar partidele Anglia – Germania si Anglia – Romania se incheie la egalitate. In acest caz, insa, nu Romania ar fi cea avantajata, ci Anglia, cea care a inscris doua goluri lusitanilor. Fara indoiala, nu dorim a se ajunge la o astfel de situatie, deci, revenim la ideea initiala: patru puncte din doua partide. Multa lume si-a manifestat credinta ca, in conditiile formei deosebite pe care o arata lusitanii, un egal cu Portugalia ar fi multumitor, urmind a ne concentra sa dam lovitura in ultimul meci cu Anglia. O asemenea abordare ar fi periculoasa, privind mai intii prin prisma realitatii ca meciul Germania – Anglia are loc dupa cel al nostru si apoi prin dificultatea sporita a unui duel decisiv anglo-roman. Englezii nu ne pot ierta pentru ca nu i-am lasat sa ne bata in ultimii 30 de ani, si cred ca in ceea ce priveste motivatia intr-un meci cu cutitele pe masa, ne sint superiori. O victorie cu Portugalia a tricolorilor este perfect posibila: in primul rind, Figo, Rui Costa & Co. au eclatat prea mult in primul meci, pentru a repeta o asemenea evolutie in continuare. Nu spun ca echipa lui Humberto Coelho n-ar putea cistiga in fata Romaniei, dar, daca se va intimpla, va fi cu emotii si la mare lupta.
Variantele de calificare ale grupei A, dupa un tur de meciuri, sint foarte multe, dar, acum, ne vom limita, doar la cazul in care Romania va invinge la Arnhem, ceea ce ne-ar putea aduce in fata nu numai obiectivul calificarii, dar si al cistigarii grupei. Obiectiv foarte important, deoarece se pare ca echipa clasata pe locul II va intilni in sferturi Italia, un adversar extrem de dificil. Asadar, pornim de la premiza ca Romania invinge Portugalia, calculele ulterioare depinzind de ceea ce se va intimpla in batalia gigantilor, Anglia – Germania.
Ideal pentru noi ar fi ca, pe linga victoria la Arnhem, nemtii sa-i bata pe baietii veseli ai lui Kevin Keegan. In acest caz, tricolorii si germanii ar avea patru puncte, lusitanii trei, iar Anglia ar ramine fara nici un punct si – implicit – fara sanse de calificare. Romania va juca in ultimul meci la Charleroi cu o Anglie impulsionata doar de orgoliu, in timp ce nemtii si portughezii vor duce o batalie apriga pentru locul II. Indiscutabil, vioara intiia a grupei ar deveni Romania, care ar putea pierde calificarea doar in cazul unei infringeri severe cu Anglia, coroborata cu un egal in meciul celalalt.
Daca partida Anglia – Germania se termina la egalitate, clasamentul ar arata astfel: Romania – 4 p; Portugalia – 3 p; 3. Germania – 2 p; 4. Anglia – 1 p. In acest caz, un egal cu Anglia ar fi suficient, indiferent de ceea ce se intimpla in meciul Portugalia – Anglia. In schimb, daca englezii ii bat pe nemti la Charleroi, Romania, cu cele patru puncte, ar conduce, urmata de Portugalia si Anglia (3 p) si Germania (1 p). Si in acest caz, Romania s-ar califica la un egal cu englezii, dar sansa unei calificari in caz de infringere ar fi nula.
Pentru cazurile in care nu vom reusi sa invingem Portugalia, calculele sint in defavoarea noastra si le lasam pe seama dumneavoastra. Oricum, dupa incheierea partidei de la Arnhem, vom mai reveni. (Nic. G)

Comentarii