Zidane cel rau

luni, 10 iulie 2006, 20:41
3 MIN
 Zidane cel rau

Minutul 110 al finalei Cupei Mondiale, Italia – Franta a adus o lovitura grea pentru „les bleu”. Zidane a fost eliminat dupa ce l-a lovit cu capul in piept pe Materazzi, intr-un moment in care jocul se mutase in cealalta jumatate de teren. Incidentul nu a fost vazut de arbitrul Elizondo, insa acesta i-a aratat cartonasul rosu dupa ce a fost informat de al patrulea oficial, arbitrul de rezerva Luis Medina Cantalejo, prin casca, cu privire la incidentul petrecut in apropierea careului lui Buffon.
Zidane a primit, in ultimul sau meci din cariera, al 12-lea cartonas rosu de la debutul sau ca jucator profesionist. Zidane mai primise 11 cartonase rosii de-a lungul carierei: trei la Girondins Bordeaux, cinci la Juventus, doua la Real Madrid si unul la echipa Frantei (in meciul cu Arabia Saudita de la CM-98). Eliminarea sa cea mai importanta dateaza din octombrie 2000 in Liga Campionilor, in perioada in care evolua la Juventus. Intr-un meci cu SV Hamburg, el a fost eliminat dupa ce l-a lovit cu capul pe germanul Kientz, fiind apoi suspendat cinci meciuri.
Zidane este al patrulea jucator din istorie care a primit un cartonas rosu in finala unei editii a CM. Inaintea lui Zinedine Zidane, au mai fost eliminati in finalele CM argentinienii Pedro Monzon si Gustavo Dezotti, la editia din 1990, si francezul Marcel Desailly in 1998.
Ce i-o fi zis Materazzi?
Cotidianul Bild scrie ca gestul capitanului Frantei, Zinédine Zidane, de a-l lovi cu capul in piept pe fundasul Marco Materazzi in finala Cupei Mondiale, a fost provocat de faptul ca jucatorul italian l-a numit „terorist” pe francezul a carui familie este de origine algeriana. „Exista zvonuri ca italianul l-a numit terorist pe Zidane, o jignire grava, poate cea mai grava pentru unul ca el”, scrie Bild.
Familia lui Zinédine Zidane este originara din Algeria, o tara nord-africana de unde Osama bin Laden isi recruteaza membri ai retelei teroriste de extremisti islamisti. Conform unor surse peninsulare, Materazzi i-ar fi spus lui „Zizou”: „Esti fenomenal, musulman imputit, da, esti fenomenal!”, iar site-urile arabe au reactionat vehement considerind vorbele lui Materazzi ca o jignire adusa Islamului si cerind ca Materazzi sa fie ucis. Tot in presa italiana se spune ca si Zidane l-ar fi jignit pe fundasul „squadrei”, facindu-l „animal spurcat italian”.
Pe de alta parte o serie de specialisti in cititul pe buze din Brazilia sustin ca Materazzi l-a tras pe Zidane de tricou, cei doi s-au luat la harta, italianul a insultat-o de doua ori pe sora lui Zidane, facind-o „prostituata”, inainte de a-l jigni pe Zidane insusi. Conform acestor experti, cuvintele lui Materazzi a provocat reactia violenta a decarului francez.
Agentul lui Zidane, Alain Migliaccio, a declarat ca Zidane isi va explica public gestul care i-a adus eliminarea in finala Cupei Mondiale.
Presa internationala despre „capul lui Zidane”
„Cel mai dificil nu este sa incercam sa intelegem de ce «les Bleu» au pierdut o finala de CM, ci sa le explicam celor zeci ce milioane de copii din intreaga lume de ce l-ati lovit cu capul pe Marco Materazzi. Ce le aratati copiilor nostri, tuturor celor pentru care ati redevenit un exemplu viu, pentru totdeauna?”. „L’Equipe).
„Am ramas fara glas in fata unei astfel de prostii” (Libération).
„Zidane si-a incheiat cariera cu o lovitura de cap” ( La Repubblica).
„Zidane nebunul a trecut de la statutul de geniu la cel de badaran”. (The Sun).
„Italia a cistigat, Zidane a pierdut. De ce, Zidane, ce a fost in capul tau? ” (As)
„Doctor Jekyll si Mister Hide. Zidane a aratat ce are mai bun si ce are mai rau. Zizou, spune-mi ca nu ai fost tu. Cel mai trist adio pe care il puteam imagina pentru cel mai bun jucator al planetei”. (Marca)
„Zidane si-a distrus aureola de sfint” (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
„Zidane este responsabil pentru cel mai urit aspect al Mondialului. Lovitura sa brutala de cap contra lui Materazzi si cartonasul sau rosu justificat au aruncat o umbra care va ramine eterna in marea sa cariera. Un sfirsit atit de nedemn pentru ultimul sau meci, ce dezolare!” (Bild)

Comentarii