ALERTĂ! O bacterie foarte agresivă, adesea ucigaşă, descoperită la „Socola“

joi, 14 septembrie 2017, 01:59
4 MIN
 ALERTĂ! O bacterie foarte agresivă, adesea ucigaşă, descoperită la „Socola“

Îngrijorările au apărut după ce un pacient cronic a dezvoltat o infecţie cu piocianic. Este una dintre cele mai rezistente şi agresive bacterii existente în mediile intraspitaliceşti, adesea ucigaşă. Angajaţii acuză modul de izolare a bolnavului.

Pacienţii şi angajaţii Institutului de Psihiatrie „Socola“ sunt în pericol după ce unul dintre pacienţii cronici ai unităţii medicale a dezvoltat o infecţie cu piocianic, una dintre cele mai rezistente şi agresive bacterii existente în mediile intraspitaliceşti.

La începutul acestei luni, un bolnav cronic de aproximativ 60 de ani, internat în una dintre clinicile spitalului, a dezvoltat o infecţie la ureche, iar în urma efectuării analizelor s-a demonstrat că este vorba despre prezenţa bacilului piocianic. Cazul însă nu este singular la nivelul unităţii medicale, acesta fiind în schimb cel mai recent.

În ciuda îngrijorării maxime a cadrelor, conducerea institutului se apără şi spune că situaţia se află sub control, pacientul fiind izolat, iar salonul respectiv fiind dezinfectat, astfel încât restul bolnavilor, precum şi personalul, nu ar trebui să se îngrijoreze. Deşi pacientul a fost izolat într-o rezervă, acesta nu a fost însă complet izolat de ceilalţi pacienţi, având acces la o baie pe care o împarte cu alţi bolnavi din cadrul clinicii.

Totul a pornit de la o otită

„Pacientul a avut în luna iunie o internare la Clinica de Ortopedie de la Spitalul «Sf. Spiridon» pentru o intervenţie de col femural, a revenit la noi în spital, unde în urma unei otite a avut o supuraţie la nivelul urechii. I s-au recoltat probe, a fost trimis la Clinica de ORL de la «Spiridon», s-a reîntors la noi în spital unde a urmat tratament timp de şapte zile cu antibiotic. A fost izolat într-o rezervă, s-a făcut dezinfecţie terminală, este bine“, a precizat dr. Valeriu Chirica, medic epidemiolog al Institutului „Socola“.

Majoritatea infecţiilor cu bacilul piocianic sunt dobândite în spital, deoarece mediul umed este favorabil dezvoltării acestei bacterii, rezervoarele bacteriene fiind reprezentate de echipamentele respiratorii, dezinfectanţi, soluţii de curăţat, chiuvete. Bacilul piocianic este o bacterie recunoscută pentru capacitatea sa de adaptare la mediu şi pentru rezistenţa la antibiotice, în contextul în care în spitale se folosesc numeroase antibiotice. În majoritatea cazurilor, bacteria poate coloniza ocazional pielea, urechea externă, tractul respirator sau intestinul gros, cel mai frecvent fiind afectaţi pacienţii care deja suferă de o boală severă, cu imunitate slăbită. În cazul infecţiei la oameni, piocianicul eliberează proteine toxice care provoacă dezechilibre importante în sistemul imunitar, şi care atacă ţesuturile, fiind considerată una dintre bacteriile ucigaşe din spitale.

100 de infecţii intraspitaliceşti raportate în şapte luni

Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, în primele şapte luni ale acestui an, Institutul de Psihiatrie „Socola“ a raportat un număr de 104 cazuri de infecţii asociate actului medical, aflându-se printre unităţile medicale cu valori ale incidenţei de peste 1%. Mai exact, este vorba de o incidenţă de 1,34% raportat la un număr de 7.732 de pacienţi externaţi în perioada ianuarie – iulie a acestui an. Surprinzător este însă faptul că Institutul de Psihiatrie „Socola“, deşi nu are secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă sau de Chirurgie, se înscrie între alte şase unităţi medicale care au astfel de secţii predispuse la dezvoltarea infecţiilor asociate actului medical, cu o incidenţă de peste 1%, cum ar fi Institutul de Boli Cardiovasculare – incidenţă de 1,70%, Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ – 1,45%, sau Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu“ – 1,37%. De exemplu, în trimestrul I al acestui an au fost raportate 60 de cazuri, incidenţa infecţiilor asociate asistenţei medicale a fost de 1,83%, în al doilea trimestrul al II-lea au fost 33 de cazuri, incidenţa fiind de 0,99%, iar în luna iulie au fost raportate 11 cazuri.

Astfel, în perioada ianuarie – iulie, „Socola“ a raportat 68 de infecţii respiratorii asociate actului medical, 23 de infecţii urinare şi alte 8 infecţii cutanate. Cu toate acestea, medicii epidemiologi susţin că cele peste 100 de cazuri raportate în şapte luni nu reprezintă un număr îngrijorător de mare, având în vedere faptul că institutul are, pe lângă sediul de la centru cu cele nouă secţii, secţii exterioare la Bârnova şi Şipote, unde sunt bolnavi cronici care stau la pat, inactivitatea lor predispunându-i la astfel de infecţii. În ceea ce priveşte numărul cazurilor raportate, „Socola“ este al patrulea spital din cele 25 de unităţi medicale de stat şi private din Iaşi.

Comentarii