24.000 de pelerini şi-au făcut cruce în faţa Sfintei. Jandarmii au „şomat” astăzi

vineri, 10 octombrie 2014, 15:31
5 MIN

UPDATE

ORA 16:22

Până la ora 16:00, prin faţa raclei au trecut 24.000 de pelerini, a spus preotul Constantin Sturzu, purtărorul de cuvânt al Mitropoliei. Pentru cinci credincioşi a fost nevoie de intervenţia unui echipaj medical, dar numai unul a necesitat internare la spital (un bărbat în vărstă de 33 de ani)

Jandarmii au spus că pelerinajul de astăzi a decurs fără incidente. 

ORA 13:00

În zori de zi a avut loc procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Catedrala mitropolitană a fost înconjurată pe bulevardul "Ştefan cel Mare şi Sfânt", apoi moaştele au fost depuse pe platoul din faţa Căminului preoţesc "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" pentru închinare.

Peste 15.000 de pelerini aşteaptă la rând pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, aproximativ 150 de autocare cu credincioşi din Voluntari şi Bucureşti sosind la Iaşi, vineri dimineaţă.

Primii pelerini veniţi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au început să sosească la Iaşi încă de joi după-amiază, unii dintre aceştia aşezându-se la rând cu aproape 24 de ore înainte de scoaterea moaştelor din incinta catedralei.

 

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană într-o procesiune desfăşurată vineri dimineaţă, la care au asistat câteva mii de oameni. Racla a fost aşezată într-un baldachin în curtea catedralei.

În cursul dimineţii de vineri, au ajuns la Iaşi peste 6.000 de credincioşi din Voluntari şi Bucureşti, îmbarcaţi în peste 150 de autocare.

”Pelerinii din Voluntari şi Bucureşti au venit organizat la Iaşi. Au venit cu reprezentanţi ai Ambulanţei, iar la această oră ei se află la rând pentru a se închina la raclă. În câteva ore vor ajunge la raclă, apoi se reîntorc la mijloacele de transport pentru deplasarea spre Capitală”, a declarat Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, unitate care asigură măsurile de siguranţă în zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

GALERIE FOTO I

Vineri dimineaţă, la ora 10.00, pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane aşteptau la rând peste 15.000 de credincioşi. Pelerinii care vor trece pe la raclă vor primi câte o cruciuliţă din partea Mitropoliei Iași, în total fiind pregătite peste 300.000 de astfel de obiecte de cult.

Mai multe artere din zona centrală a oraşului au fost închise, iar pe mai multe clădiri și pe stâlpi din jurul Catedralei Mitropolitane au fost montate camere de luat vederi, în timp ce pentru îndrumarea pelerinilor au fost organizate două puncte de informare – la gară şi pe bulevardul Ştefan cel Mare.

De asemenea, în zona Mitropoliei a fost amenajat un punct medical, cu medic şi asistent, pentru intervenţii în caz de urgenţă.

Câteva sute de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, astfel că au fost mobilizaţi peste o mie de jandarmi şi poliţişti care asigură ordinea publică în zona centrală, iar de sâmbătă un elicopter al MAI va survola oraşul.

Ca şi anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marţi, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare. La ceremonia religioasă este așteptat și premierul Victor Ponta.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, cozile întinzându-se pe distanţe de câţiva kilometri. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

GALERIE FOTO II

Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei.

Citeşte şi Ceremonie impresionantă cu ocazia sărbătorii Sf. Parascheva

Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, aduse cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la biserica "Sfântul Gheorghe – Nou" din Bucureşti.

Diseară va avea loc pelerinajul "Calea Sfinţilor". Ieşirea cu sfintele moaştele ale Cuv. Parascheva se va face prin poarta de lângă Casa Nicodim. Se va merge pe strada I. C. Brătianu până la intersecţia cu strada Cuza Vodă (Clădirea Operei). Pelerinajul continuă pe strada Cuza-Vodă până la intersecţia cu strada Armeană. Apoi se va coborî pe aceeaşi stradă spre biserica Sf. Sava unde se va face prima oprire. În continuare se va merge pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii Sf. Trei Ierarhi unde va avea loc ultima oprire. Se va rosti şi aici o ectenie întreit scurtă şi se va continua pelerinajul spre Catedrala Mitropolitană prin Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Intrarea în curtea Catedralei Mitropolitane se va face prin poarta principală, se va trece prin faţa Catedralei Mitropolitane şi apoi sfintele moaşte vor fi reaşezate pe baldachin în faţa Căminului preoţesc „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

Comentarii