Cine face de gardă la Parhon de se moare cu zile? Anchetă după cazul Tiberiu Brăilean

marți, 10 martie 2015, 02:57
9 MIN
 Cine face de gardă la Parhon de se moare cu zile? Anchetă după cazul Tiberiu Brăilean
Cazul decesului profesorului universitar Tiberiu Brăilean devine pe zi ce trece tot mai revoltător, ridicând serioase semne de întrebare la adresa modului în care a fost tratat pacientul. Chiar şi directorul Direcţiei Sanitare şi-a exprimat ieri nedumerirea referitoare la aplicarea protocoalelor. Spitalul “Sf. Spiridon” derulează un program naţional de tromboembolism, iar suspiciunea de embolism a fost de la început. De ce nu a fost transferat imediat? – se întreabă acesta.
Tiberiu Brăilean ar fi fost văzut de un cardiolog abia după patru ore de la internarea la "Parhon". Într-un final s-a decis transferul, dar ar fi venit o salvare fără medic. Când a văzut starea gravă a pacientului, stare despre care şefii de la “Parhon” spun că era stabilă, asistentul de pe salvare a solicitat Ambulanţei o maşină cu medic
Toată această bâlbâială, care pare să fi agravat situaţia, face acum obiectul unei anchete a DSP.

Moartea profesorului universitar Tiberiu Brăilean ridică grave suspiciuni asupra modului în care pacientul a fost îngrijit încă de la preluarea sa în triajul Spitalului „Dr. C.I. Parhon”, unitate care asigura garda în noaptea de 3 spre 4 martie.

Cadrul didactic a ajuns în spital, potrivit apropiaţilor, cu probleme severe de respiraţie şi în intervalul de aproape şase ore cât a stat sub monitorizarea medicilor i s-au recoltat doar probe pentru analize, abia spre dimineaţă fiind consultat şi de un cardiolog de la spitalul vecin, Institutul de Boli Cardiovasculare.

Familia susţine că profesorul a fost transferat la Spitalul „Sfântul Spiridon” după ce medicii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” nu ar fi reuşit stabilirea unui diagnostic concret. „După şase ore, mi-au spus că nu se pot pronunţa dacă este vorba despre infarct sau embolism pulmonar, şi că îl vor transfera cu o ambulanţă la Spitalul Sf. Spiridon”, a precizat prof.univ.dr. Simona Modreanu, soţia profesorului Brăilean.

Cu toate acestea, conform unor surse apropiate cazului, în documentele medicale de la Spitalul “Parhon” apare menţionat diagnosticul de embolism pulmonar, caz în care, după cum au precizat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi (DSP), decizia medicului de gardă privind transferul către Spitalul „Sfântul Spiridon” a venit târziu.

 
Anchetă internă
 
Mie mi s-a părut că pacientul a fost staţionat la Spitalul Parhon şi nu am înţeles de ce nu a fost trimis către Spitalul Sf. Spiridon de la început, în condiţiile în care acest ultim spital derulează un program naţional de tromboembolism, iar suspiciunea medicilor de la Parhon era şi de embolism pulmonar”, a subliniat dr. Eugen Popescu, director DSP.
 
Pe de altă parte, conducerea Spitalului „Dr. C.I. Parhon” a precizat ieri că pacientul a fost transferat la Spitalul “Sf. Spiridon” după ce medicul cardiolog care l-a consultat pe profesor a considerat că sunt necesare şi alte investigaţii, pe care nu i le putea face bolnavului în Institutul de Boli Cardiovasculare din lipsă de locuri.
 
CITIŢI ŞI:
Ieri s-a stins din viaţă prof.dr. Tiberiu Brăilean, cadru didactic la Facultatea de Economie de la Universitatea “Al.I.Cuza”. Modul în care s-a derulat internarea profesorului ridică mari semne de întrebare
 
Reprezentanţii Spitalului “Parhon” au mai menţionat că în prezent în spital se derulează o anchetă internă privind modul în care pacientul a fost îngrijit. „Până acum vă pot spune că am analizat din documentele medicale modalitatea în care medicul de gardă din noaptea de 3 spre 4 martie a procedat la îngrijirea pacientului. Astfel, a fost constatat că bolnavul a ajuns în spital la 01.46, iar la 01.54 i s-a efectuat o electrocardiogramă şi la 01.55 au fost efectuate analizele medicale. Deci, în primele 10 minute de la preluarea pacientului s-au efectuat principalele investigaţii. Până la ora 05.04 a fost urmărit dinamic şi în paralel a fost consultat de medicul cardiolog de gardă de la Institutul de Boli Cardiovasculare, ulterior acesta indicând transferul către Spitalul Sf. Spiridon din cauza lipsei de locuri de la institut. Apoi s-a solicitat avizul pentru transfer, iar în momentul transferului propriu-zis pacientul era stabil hemodinamic”, a declarat ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.
 
Şeful DSP: "În fond, toţi suntem vinovaţi"
 
Totuşi, deşi spitalul susţine că pacientul era stabil, potrivit unor informaţii, asistentul de pe ambulanţa SAJ care s-a deplasat la spital să transfere bolnavul a solicitat la SAJ o maşină cu medic, după ce a observat starea gravă în care se afla profesorul.
 
Timpul de intervenţie în urgenţă în cazul profesorului universitar Tiberiu Brăilean (foto) face în prezent obiectul unei anchete a DSP. „Noi am cerut deja de săptămâna trecută, când încă profesorul era internat în ATI la Spitalul Sf. Spiridon, toate actele medicale de la Parhon referitoare la caz. Le vom completa şi cu cele de la Sf. Spiridon şi-i voi invita pe colegi la o discuţie administrativă şi medicală, pentru că există nişte protocoale semnate de toate spitalele care nu sunt respectate – de la prezenţa medicului rezident la consultaţia din triaj, la timpii mari de aşteptare din urgenţă, la transferul interclinic. După această discuţie, vom face şi o monitorizare săptămânală, pentru că, deşi toată lumea cunoaşte protocoalele şi ce trebuie făcut, regulile jocului nu sunt respectate. Nu pot spune cine a greşit, pentru că în fond toţi suntem vinovaţi”, a adăugat dr. Eugen Popescu. Directorul DSP a precizat că toate spitalele sunt obligate de Ministerul Sănătăţii să asigure la un anumit interval garda medicală pentru câte o specializare.
 
Preşedintele Colegiului Medicilor, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, a explicat că transferul interclinic se realizează de îndată ce pacientul are un diagnostic care nu ţine de competenţa spitalului care ţine garda. Acesta a mai precizat că situaţia profesorului Tiberiu Brăilean va fi analizată de Colegiul Medicilor doar dacă familia va depune o plângere în acest sens.
 
Problema Iaşului este că nu poate acorda asistenţa medicală într-un spital de tip monobloc, şi atunci pacienţii trebuie transferaţi între spitale. Îndrumarea unui pacient care a ajuns într-un anumit spital ce asigură gardă către o altă unitate medicală se face imediat după ce este stabilit diagnosticul şi medicii decid că nu e de competenţa lor. Cred că trebuie să tratăm cu prudenţă până se vor cunoaşte toate datele cazului. Nu ne vom autosesiza în acest caz, doar dacă familia va decide să depună o plângere. Dacă ar fi să ne autosesizăm pentru toate cazurile, am avea de lucru până în 2020”, a specificat Vasile Astărăstoae (foto).
 
 
 Familia profesorului universitar Tiberiu Brăilean a precizat că, în următoarele zile, va decide dacă va începe demersurile pentru cercetarea modului în care a fost îngrijit cadrul didactic.
 
Tiberiu Brăilean a fost profesor asociat la UAIC din 1990 până în 1998, după care a fost integrat definitiv la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Înainte de această perioadă, prof. univ. dr. Tiberiu Brăilean a fost cadru didactic asociat şi la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi, actuala Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi”. În paralel, din 1990 până în 2008, profesorul s-a implicat în administraţia locală, în cadrul Prefecturii (şef Serviciu Dezvoltarea economiei locale), apoi a Consiliului Judeţean (Direcţia Economică), timp de opt ani fiind consilier municipal şi ulterior judeţean, fiind ales de fiecare dată pe listele PDL. Totodată, Tiberiu Brăilean a fost un constant colaborator al paginii de opinii a "Ziarului de Iaşi", pe teme economice. (Iulia CIUHU)

 


"Un om hâtru, care făcea mereu haz de necaz“
 
Tiberiu Brăilean, 55 de ani împliniţi pe 9 ianuarie, va rămâne în mintea studenţilor şi a colegilor drept un om deschis, care făcea mereu haz de necaz, un profesor apropiat de tineri şi care nu îi respingea niciodată atunci când veneau la el pentru sfaturi.
 
Cel puţin asta reiese din sutele de mărturii din mediul virtual care au apărut în zilele de după anunţului oficial al morţii profesorului. „Mult prea devreme a plecat dintre noi un suflet bun, multicord, un om sensibil, hâtru, un înţelept, «un alchimist al ideilor şi sentimentelor. Un trăitor». Cuvintele nu pot cuprinde greaua despărţire de aici şi de acum. Cuvintele devin mute, mult prea goale de conţinut… ca nişte schije uitate într-un peisaj cenuşiu şi sumbru“, a scris pe Facebook Aurelian Plopeanu, un apropiat colaborator al răposatului profesor, coleg de catedră şi fost student al acestuia.
 
Amintiri frumoase despre Tiberiu Brăilean are şi fostul rector al Universităţii „Al.I. Cuza“, prof.dr. Dumitru Oprea (foto), care spune că nu şi-l poate aminti pe economist decât ca fiind un bucovinean care a venit în Iaşi cu ţinuta specifică zonei şi de care nu s-a dezis în toţi anii petrecuţi în capitala Moldovei şi care a ajuns să-l caracterizeze.
„Era un tip aşezat, un tip care care lăsa mereu o curiozitatea firească în rândul celor care îl ascultau, care voiau să mai fi spus ceva. Valoarea adusă de şcoală l-a completat şi combinaţiile lui între economie şi abordarea creştinească au fost desosebite şi binevenite, parcă îl caracterizau“, a precizat prof.dr. Dumitru Oprea.
 
Acesta a spus însă că Tiberiu Brăilean va rămâne în amintirea studenţilor şi profesorilor şi prin lucrurile pe care nu le-a scris dar ar fi putut să o facă. „Multe dintre cele nescrise le-am trăit noi, un grup de prieteni din care am făcut ambii parte, ca într-un fel de «Societate de Joi», pe care am păstrat-o ani buni. Acolo l-am cunoscut ca pe omul complex pe care nu ştiu dacă multă lume l-ar fi putut vedea. Hâtru, care făcea mereu haz de necaz, întotdeauna lua lucrurile cu sare şi piper. Nici nu vreau să îl văd altfel, refuz să cred că el nu mai e“, a adăugat fostul rector. Înmormântarea va avea loc miercuri, slujba începând de la ora 11, la Biserica de la Cimitirul „Sf. Petru şi Pavel”. (Cătălin HOPULELE)
 
Un caz similar, relatat de scriitorul Lucian Dan Teodorovici
 
După publicarea articolului din ediţia de ieri a “Ziarului de IaşI” cu titlul Probleme serioase în linia de gardă de la Spitalul Parhon. Profesorul Brăilean a murit cu zile?”, scriitorul ieşean Lucian Dan Teodorovici a semnalat pe pagina personală de Facebook un caz similar, petrecut tot la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.
 
„(…) Şi n-am cum să tac ştiind că, înainte cu doar cinci zile, în acelaşi spital, am stat şi eu peste cinci ore, de la 21.30 la aproape 3 dimineaţa, cu bunica pe o targă. Ea avea diagnostic tromboză venoasă. La care, din câte am înţeles, se intervine în maximum şase ore de la instalare, altfel nu se mai poate face nimic. Cum de la instalarea afecţiunii până la venirea salvării care s-o ia de acasă de la mine au trecut în jur de două ore, am aşteptat alte cinci ore chinuitoare, pentru a o transfera acolo unde s-ar fi putut face ceva pentru ea. Din nefericire, pentru bunica era oricum prea târziu, aveam să aflu. Însă imaginaţi-vă stând pe un culoar de spital, neavând pe cine să suni, căci e deja târziu în noapte, ştiind că în următoarele ore, nu zile, nu săptămâni, cineva foarte drag îşi pierde orice şansă de a mai trăi, iar în jurul tău medicii nu fac nimic, ambulanţele transportă beţivi sănătoşi şi violenţi şi n-au timp pentru un muribund, iar timpul trece tot mai zgomotos, făcându-ţi praf tâmplele. Urli, eşti disperat, primeşti la schimb ridicări nepăsătoare din umeri…”, a scris Lucian Dan Teodorovici (foto).

 

Comentarii