De Business

Punem punctul pe știi

Economia ţării şi a zonei a fost „tocată” mărunt la Iaşi

miercuri, 22 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Economia ţării şi a zonei a fost „tocată” mărunt la Iaşi

La Hotel Internaţional a avul loc o importantă conferinţă dedicată mediului de afaceri. 

 

Situaţia prin care trece economia, în general, şi situaţia producătorilor şi distribuitorilor de diferite servicii, în particular, a fost dezbătută ieri la Iaşi în cadrul conferinţei „Business rEvolution”. Evenimentul a avut loc la Hotel Internaţional, iar pe lângă oamenii de afaceri locali au mai fost prezenţi şi Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Radu Soviani, analist şi jurnalist economic, moderatorul conferinţei, Florin Onufrei, manager regional în cadrul OMV Petrom, Victor Voicu, manager Telekiom,  Dan Schipor, reprezentant BDO România, dar şi reprezentanţii altor firme. „Nu are rost să vă spun câte firme are Iaşul şi câte are Timişoara, însă noi avem forţă de muncă ieftină, specialişti şi profesionişti în IT şi de aceea în prezent, industria şi IT –ul s-au dezvoltat cel mai mult. Să ne gândim doar la Delphi care este cea mai mare investiţie în judeţul Iaşi şi care aproximativ 2.000 de angajaţi”, a precizat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Printre altele, acesta a mai menţionat şi faptul că: „Mergând la Chişinău, am observat că nu există nici o dorinţă din parte afaceriştilor români să investească în Republica Moldova, ţară care are un PIB cât judeţele Iaşi şi Vaslui la un loc”.

Butnariu mai spune că pentru a atrage investitorii la Iaşi este nevoie de drumuri bune şi utilităţi. Acesta mai spune că pentru firmele străine care investesc mulţi bani nu există scutire totală de taxe şi impozite, însă ar trebui ca Iaşul să ofere, în opinia dumnealui, o infrastructură care să le permită dezvoltarea. „În zona metropolitană din Iaşi doar 15% din drumuri sunt asfaltate”, spune acesta. O altă problemă subliniată de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie este cea a fondurilor europene, greu accesibile ieşenilor care au deschise firme. „Mediul privat nu reuşeşte să acceseze fonduri europene, banii care au intrat până acum sunt în investiţii publice, sub 20% au intrat în mediul privat. Din acest motiv, nu s-au putut crea nici locuri de muncă. Trebuie redusă birocraţia, statul trebuie să-şi schimbe mentalitatea, noi nu suntem infractori. Din a fi autoritar şi controlor, statul trebuie să devină un partener”, a mai adăugat Paul Butnariu. Evenimentul nu a fost lipsit nici  de umor, reprezentantul Asociaţiei „S.O.S Mediul Privat” de la Moineşti menţionând printre altele că: „România este singura ţară din lume care şi-a distrus industria pe vreme de pace”.

Totodată s-au făcut şi previziuni cu privire la creşterea economică şi deficitul bugetar, specialiştii ajungând la concluzia că în 2017 creşterea economică va fi de 3%, iar deficitul bugetar de 5% şi că lucrurile vor merge spre mai rău. S-a mai vorbit şi de faptul că încasările din TVA au scăzut în ianuarie anul acesta cu 24,9% faţă de ianuarie anul trecut, deşi TVA-ul a ajuns de la 24% la 20%, apoi la 19%. Oamenii de afaceri au mai vorbit şi despre faptul că 40% din PIB-ul ţării reprezintă datorie publică, ce va fi plătită de copiii noştri şi că, conform unor statistici, anul trecut, investiţiile nerealizate în România sunt în valoare de 6,77 miliarde de lei. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată la Iaşi de Camera de Comert şi Industrie Iaşi, în calitate de partener al Doingbusiness.ro şi este un eveniment cu tradiţie la nivel naţional, aflându-se la cea de-a 7-a ediţie.  

Comentarii