De Business

Punem punctul pe știi

Investitori din Iaşi, în topul dezvoltatorilor de birouri din ţară

miercuri, 03 august 2016, 01:50
3 MIN
 Investitori din Iaşi, în topul dezvoltatorilor de birouri din ţară

In clasamentul dezvoltatorilor imobiliari la nivel naţional au prins loc trei oameni de afaceri ce activează şi în judeţ.

Trei proprietari de clădiri de birouri din Iaşi şi-au găsit loc în primii zece dezvoltatori de profil din afara capitalei, iar consultanţii imobiliari spun că piaţa este în creştere. Potrivit unei analize a „Ziarului Financiar”, omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, cu birourile din Palas Iaşi şi Iulius Business Center din Cluj Napoca, ocupă poziţia secundă în acest top, la mică distanţă de sud-africanii de la NEPI. Compania de real estate deţine complexul City Business Center din Timişoara şi The Office în Cluj, ambele însumând o suprafaţă totală de 87.800 mp, în timp ce Dascălu are 80.000 mp de birouri în clădirile United Business Center din Iaşi şi Cluj Napoca.

Totuşi, ieşeanul va deveni în curând cel mai mare proprietar de clădiri de birouri în acest top, având în vedere că acum construieşte la Timişoara 131.000 mp de birouri în ansamblul urbanistic Openville. În această investiţie este inclus şi proiectul de construire a celei mai înalte clădiri din România, 155 metri şi 27 de etaje. Potrivit ZF, construcţia ansamblului a început în luna septembrie a anului trecut, cu lucrările la o primă clădire de birouri, de 18.000 de metri pătraţi, iar United Business Center 2 va fi finalizată în toamna acestui an, printre chiriaşi numărându-se deja Ness Software Engineering Services şi policlinica Regina Maria. După compania de pe locul 3, Revensdale Investments care are 28.000 mp de birouri în Braşov Business Park, vine tare din urmă omul de afaceri ieşean Bogdan Piţigoi, care are în portofoliul clădirile de birouri din Tester Technology Park şi IDEO, ambele cu o suprafaţă de 25.000 mp. Printre cei mai importanţi clienţi ai lui Bogdan Piţigoi, care vinde la Iaşi cele mai multe mărci de maşini (n.r. – 12 mărci, printre care Mercedes, Jaguar, Land Rover, Dacia etc), se numără Xerox, GfK sau Oracle.

Cel de-al treilea proprietar de clădiri de birouri din Iaşi prezent în top este omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care a modernizat fostul complex comercial Moldova şi a inaugurat încă de anul trecut Moldova Business Center. Clădirea oferă 14.500 de mp închiriabili, dar deocamdată nu este dată în folosinţă în totalitate. Consultanţii imobiliari de profil spun că cererea de spaţii de birouri în provincie este în continuă creştere, în special datorită extinderii companiilor care deja au angajaţi în afara Bucureştiului.

„Asistăm în prezent la o maturizare a pieţei clădirilor de birouri din oraşele secundare (Iaşi, Cluj Napoca, Timişoara şi Braşov), în care creşterea provine mai ale din zona companiilor deja existente pe piaţă prin consolidarea pe suprafeţe mai mari de birouri sau prin deschiderea de locaţii adiţionale în cădiri moderne de birouri în acelaşi oraş”, a explicat Dan Zaharia, Senior Consultant al companiei Extind. De asemenea, chestionat de ZF, unul din consultanţii cunoscutei companii din sectorul office, JLL, a precizat că „focusul se va menţine pe oraşele unde nume mari internaţionale şi-au deschis deja birouri, performanţele lor atrăgând şi alţi jucători”.  

 

 

Comentarii