Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Uluitor: Preţul cireşelor din pieţele ieşene bate aurul (FOTO)

GALERIE
cirese-iasi-2015-100-leifoto - DAN LUCA - piata hala  - 7223foto - DAN LUCA - piata hala  - 7224foto - DAN LUCA - piata hala  - 7225
  • cirese-iasi-2015-100-lei
  • foto - DAN LUCA - piata hala  - 7223
  • foto - DAN LUCA - piata hala  - 7224
  • foto - DAN LUCA - piata hala  - 7225
- +

La Hala Centrală un comerciant a avut expuse şi a vândut cireşe cu preţul de 100 de lei kilogramul. „Mulţi se uitau miraţi la preţ şi se întrebau dacă chiar costă atât. Alţii, poate de poftă, au cumpărăt câteva. Fiecare după cât îi permite portofelul. Unii au luat 100-200 de grame, alţii mai mult. O singură cireaşă costa cam 1 leu”, spuneau amuzaţi ceilalţi vânzători din piaţă.

Primele cireşe apărute pe piaţă, de import, s-au vândut la preţuri astronomice. Un comerciant din piaţa situată lângă Hala Centrală a făcut zilele acestea senzaţie printre internauţi şi nu numai cu cireşele sale. Preţul cu care acesta vindea un kilogram era de 100 de lei, iar, cu toate acestea şi-a epuizat stocul disponibil. Ieri, până spre prânz, când reporterii “Ziarului de Iaşi” l-au căutat pe comerciantul respectiv acesta era de negăsit în piaţă. În Iaşi dar şi în alte mari oraşe ale ţării, pe tarabe încă nu au apărut trufandale autohtone, iar cele disponibile sunt importate de regulă din ţări precum Spania, Bulgaria şi Turcia. Cele româneşti vor fi disponibile abia spre sfârşitul acestei luni.

 
 „A cumpărat pentru o doctoriţă”
 
 
Cu toate că preţul era unul destul de piperat pentru majoritatea celor veniţi să-şi facă aprovizionarea în piaţă, comerciantul ieşean pare să fi avut însă succes cu cireşele sale de “aur”. Aşa susţin vânzătorii de la tarabele vecine. Dacă pe vremuri „Kentul” era modalitatea de a mulţumi doctorilor pentru serviciile medicale acordate, o ieşeancă a băgat mâna adânc în portfofel şi a cumpărat câteva sute de grame din cireşele respective în acelaşi scop. “Nu a avut multe. Cam 3 kilograme pe care le-a adus de la Bucureşti. Mulţi se uitau miraţi la preţ şi se întrebau dacă chiar costă atât. Alţii, poate de poftă, au cumpărăt câteva. Fiecare după cât îi permite portofelul. Unii au luat 100-200 de grame, alţii mai mult. O singură cireaşă costa cam 1 leu. O doamnă chiar a cumpărat câteva sute de grame pentru a duce unei doctoriţe”, ne-au povestit comercianţii despre succesul colegului respectiv. Pe de altă parte, nici marii jucători din retail nu se pot lăuda la această dată cu o ofertă bogată la cireşe, după cum au afirmat chiar oficialii supermarketurilor contactaţi de “Ziarul de Iaşi”. Spre exemplu, magazinele Carrefour din Iaşi au avut până de curând spre comercializare cireşe dar într-o cantitate redusă. Acestea erau importate din Turcia iar un kilogram era vândut cu preţul de 53,99 lei. Între timp stocul respectiv s-a şi epuizat. Nici în ofertele curente ale hipermarketului Auchan ori a lanţurilor de magazine Profi şi Lidl nu sunt incluse momentan aceste fructe. “Producţia românească de cireşe din acest an este puţin întârziată. Cei care au la comercializare le au din import. La noi la magazin vom aduce spre comercializare când preţul va fi unul decent pentru cumpărători, iar momentan la cireşe nu este cazul”, ne-a spus reprezentantul unui magazin Profi din Iaşi.
 
 
S-au întrecut în preţuri
 
 Cireşele de 100 lei kilogramul din Iaşi pălesc însă în comparaţie cu cele scoase la vânzare zilele acestea în alte oraşe mari ale ţării. Spre exemplu, în pieţele din Constanţa un kilogram de cireşe costă aproape cât un gram de aur, 150 de lei. Deşi producătorii spun că dau kilogramul cu 60 de lei, pe tarabe se vinde cu preţuri cuprinse între 100 şi 150 lei, potrivit informaţiilor publicate de „Gândul”, care citează ştiri apărute în mai multe cotidiene locale din ţară. De partea cealaltă a baricadei, comercianţii recunosc că preţurile sunt ridicate dar spun că sunt justificate în condiţiile în care marfa este foarte perisabilă. Mai mult decât atât, pieţarii aruncă pisica moartă în curtea importatorilor pe care îi acuză că practică preţuri exorbitante, informaţie negată vehement de cei din urmă. „De la noi vin şi iau en-gross-iştii. De exemplu, eu vând cireaşa cu 60 şi ei vând în piaţă cu 150. Dar ei pun dublu sau triplu sau cât vor ei să pună”, a declarat un importator de fructe şi legume din Capitală, citat de site-ul de ştiri România TV.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri