De Business

Punem punctul pe știi

UTI va ridica două centre de cercetare avansată

sâmbătă, 01 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 UTI va ridica două centre de cercetare avansată

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” vrea să construiască două centre de cercetare avansată, în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei (IT&C) şi al Textilelor. Două proiecte ale instituţiei de învăţământ superior au fost desemnate cele mai bune din regiunea de Nord-Est într-o etapă de consultare a intenţiilor de depunere de proiecte pentru finanţare pe Axa 1 a Programului Operaţional Regional, dedicat entităţilor de transfer tehnologic. 

Proiectul centrului de transfer tehnologic în IT&C al Universităţii Tehnice a fost ales primul ca importanţă şi prioritate pentru finanţare, la această etapă, în urma evaluării realizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Prin intermediul centrului de transfer tehnologic în IT&C, care ar urma să fie dezvoltat pe trei sectoare principale, se doreşte crearea unei platforme care să ofere firmelor din domeniu şi cercetătorilor instituţiei de învăţământ superior posibilitatea de a conlucra şi de a-şi transpune ideile în prototipuri pentru a determina viabilitatea acestora.

„Cercetătorii doresc constituirea sub aceeaşi umbrelă a unui High Performance Computing Center – un centru HPC. Acesta va asigura puterea de calcul pentru orice aplicaţie software în domeniu şi va fi o platformă colaborativă, accesibilă de la distanţă, la care firmele care se ocupă preponderent cu producţia de software să se poată conecta în orice moment şi unde să colaboreze sau să beneficieze de sprijinul specialiştilor de profil de la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi». În cadrul proiectului va mai funcţiona şi un «centru de prototipare rapidă», care este destinat secţiunii hardware din sectorul Information Technology and Communications. Cel de-al treilea sector al acestui proiect este un centru de «smart sensing», care ar urma să vizeze aplicaţii de noi tipuri de senzori în domeniul Internet of Things. Acesta ar putea avea multe aplicaţii, fiindcă domeniul IT&C este o pârghie pentru celelalte domenii de activitate. Acest centru ar putea oferi suport şi altor sectoare de specializare inteligentă pentru a fi realizate tehnologii cu sprijinul IT&C”, au precizat în scris reprezentanţii Universităţii Tehnice.

Oficialii instituţiei de învăţământ superior au mai menţionat în document că acelaşi concept de unificare a nevoilor din domeniu cu oferta din universitate a stat şi la baza conceperii Centrului de transfer tehnologic în Textile. Acesta a fost conceput, ca direcţie generală, pe „digital fashion” – componenta de IT aplicată pe domeniul textilelor, în care se investeşte mult la nivel mondial şi care presupune ca partea de proiectare să fie acoperită în totalitate de soluţii IT.

 

    

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii