17 deputaţi reprezentând minorităţile: penali, susţinători ai legilor lui Dragnea sau rubedenii

luni, 14 decembrie 2020, 14:53
1 MIN
 17 deputaţi reprezentând minorităţile: penali, susţinători ai legilor lui Dragnea sau rubedenii

Şi viitorul Legislativ va avea 17 deputaţi ai minorităţilor, mulţi dintre ei fiind aleşi cu puţin peste 3.000 de voturi. Partida Romilor a avut cele mai multe voturi, peste 14.000. În legislatura 2016-2020, majoritatea deputaţilor din grupul minorităţilor au votat guvernele propuse de Liviu Dragnea, precum şi controversatele legi ale Justiţiei. 

Singurul care s-a opus constant regimului Dragnea a fost Ovidiu Ganţ, reprezentantul comunităţii germane. În schimb, PSD a atacat constant această minoritate, precum şi Forumul Democrat al Germanilor, pe care l-a taxat a fi continuatorul ueni organizaţii naziste din perioada interbelică. 

O parte dintre parlamentarii reprezentând minorităţile sunt acum la prima legislatură, însă schimbarea nu pare a fi în bine. De exemplu, deputatul Adrian Miroslav Merka, ales ca reprezentant al Uniunii Democratice a Cehilor şi Slovacilor, are o condamnare penală. 

În 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, găsindu-l vinovat de conflict de interese, acuzaţie pe care procurorii instanţei supreme i-au adus-o deoarece îşi angajase ambii părinţi, cu contracte de muncă, la cabinetul parlamentar, iar aceştia au încasat de la Camera Deputaţilor 39.180 lei. Prin sentinţă, lui Merka i s-a interzis şi exercitarea unei funcţii publice timp de 3 ani. Cum, în 2018, interdicţia impusă lui Merka a expirat – el a mai fost deputat din 2004 în 2016, trei mandate – el a candidat acum din nou. 

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii