3 situatii in care ingrasamintele solubile reprezinta cea mai buna idee! (P)

joi, 20 octombrie 2022, 17:55
2 MIN
 3 situatii in care ingrasamintele solubile reprezinta cea mai buna idee! (P)

Orice agricultor, experimentat sau la inceput de drum, isi doreste sa obtina cele mai bune recolte. Fie ca e vorba de cultivarea unei gradini cu suprafata mica, fie de hectare intregi, obiectivul ramane mereu acelasi: atingerea unei productii optime. In natura insa, coordonatele sunt deseori imprevizibile, fiind o provocare pentru cultivatori.

Daunatorii, frigul, seceta, inundatiile, calitatea solului si deficitul de elemente nutritive sunt doar cateva dintre problemele ce pot afecta randamentul unei recolte. Vestea buna este ca prin aplicarea unor ingrasaminte potrivite tipului de sol si culturii semanate situatia poate fi redresata.

Exista o serie de normative cu privire la distributia amendamentelor, astfel incat atunci cand vei cumpara un anumit produs din aceasta categorie vei avea siguranta ca reteta folosita respecta toate normele in vigoare. In ofertele magazinelor de specialitate vei gasi mereu o selectie de ingrasaminte cu un grad de eficienta ridicat, provenite de la producatori de renume. Iata 3 situatii in care folosirea acestora reprezinta cea mai buna idee!

Irigarea prin pulverizare

Unul dintre avantajele acestor tipuri de ingrasaminte consta in faptul ca pot fi aplicate in irigarea prin pulverizare. Mai mult decat atat, acestea sunt usor de distribuit si asigura o hranire uniforma.

Asa cum reiese din insasi denumirea termenului, un "ingrasamant" are rolul de a "ingrasa" solul, printr-un aport consistent de elemente nutritive, cum ar fi: azot, fosfor, potasiu, calciu, zinc, bor, sulf, magneziu, fier si cupru. Produsul are efecte excelente pe culturi legumicole, de floarea soarelui, orz, porumb, grau, vita-de-vie, soia, sfecla de zahar, rapita pentru ulei si pomi fructiferi. Le poti folosi pentru stimularea inradacinarii plantelor, cresterea si formarea fructelor, imbunatatirea calitatii productiei, reducerea bolilor si cresterea imunitatii plantei.

Cresterea plantelor si imbunatatirea calitatii productiei

Un produs pe baza de azot, imbogatit cu aminoacizi, ajuta la cresterea plantelor, in special in conditii de stres, si imbunatateste metabolismul calciului si al magneziului. Se aplica la inceputul fazei vegetative sau la plantare, in momentul infloririi si in momentul maturarii fructelor.

Folosirea unor ingrasaminte ajuta la obtinerea culturilor sanatoase si, in final, la culegerea unei recolte bogate. Pe langa cresterea productiei, acestea se aplica pentru evitarea si depasirea proceselor de stres de orice natura, precum: fizica (frig, inghet, ploi, caldura), chimica (carente, fito-toxicitate), fiziologica (stres hidric) sau biologica (mane). Vei obtine, astfel, plante mai sanatoase, mai eficiente si mai bine adaptate la conditiile de cultivare.

Cresterea imunitatii plantelor

Acest tip de substante are rolul de a reduce semnificativ numarul bolilor si de a spori imunitatea plantelor. Atacul de mana, de exemplu, este foarte agresiv in culturile de tomate, castraveti, vinete si vita-de-vie, distrugand in cateva zile aparatul foliar si tulpinile plantelor, compromitand recolta total. Tratamentele se incep imediat dupa inradacinarea rasadurilor, cu recomandarea ca pe masura ce plantele cresc, frunzele din partea inferioara sa fie rupte, pentru a nu atinge solul si a nu intra in contact cu ciupercile de pe suprafata terenului, care ar putea duce la infestarea plantelor.

La comandarea unor ingrasaminte solubile se recomanda consultarea atenta a specificatiilor de pe pachet. Aplica substantele conform indicatiilor din prospect si in acord cu plantele pe care doresti sa le cultivi! Daca vei respecta intocmai cantitatile pentru diluare, nu va exista pericolul de a arde plantele.

Comentarii