A cumpărat un pistol din Italia şi l-a adus în ţară, dar la divorţ poliţiştii au aflat de armă

joi, 02 iunie 2022, 21:10
2 MIN
 A cumpărat un pistol din Italia şi l-a adus în ţară, dar la divorţ poliţiştii au aflat de armă

Un vasluian îşi încearcă norocul în faţa Curţii ieşene de Apel, după ce magistraţii din judeţul său l-au condamnat pentru contrabandă calificată cu arme. Dosarul său urmează să fie reanalizat în septembrie.

Marius Buzdugan îşi cumpărase în 2011 din Italia un pistol Gamo P-23 cu aer comprimat, de calibru 4,5. Odată cu arma, îşi cumpărase şi două cutii cu proiectile, respectiv bile de plumb. În decembrie 2012, se întorsese în ţară, împreună cu familia, cu un autocar. Arma şi muniţia se aflau în compartimentul pentru bagaje. Ajuns acasă, a pus arma şi muniţia într-un dulap încuiat, fără a declara însă poliţiei deţinerea lor. Autorităţile au aflat de arma respectivă în 2019, după divorţul lui Buzdugan, când fosta sa soţie şi-a adus aminte că observase pistolul într-un dulap din sufragerie.

Codul vamal sancţionează introducerea în sau scoaterea din ţară, fără drept, de arme, muniţii, materiale explozibile, dorguri, precursori, substanţe radioactive, substanţe toxice, deşeuri, reziduuri ori materiale chimice periculoase. Legea nu face distincţie între armele letale şi cele neletale, aşa că bărbatul a fost acuzat de contrabandă, dar şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Numai pentru contrabandă, Buzdugan risca o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare. Totuşi, el a beneficiat de clemenţa judecătorilor vasluieni. Aceştia au constatat că arma nu fusese folosită, stând ani de zile în dulap fără a fi scoasă de acolo. Pistolul fusese cumpărat legal, Buzdugan păstrând actele eliberate de comerciantul italian. Bărbatul colaborase cu autorităţile judiciare, neîncercând să împiedice în vreun fel ancheta. Ca urmare, ei au aplicat pedepsele minime posibile, respectiv 2 ani de închisoare pentru contrabandă şi 3 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pedeapsa rezultantă a fost de 2 ani şi o lună de închisoare, magistraţii decizând suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 3 luni. În plus, arma şi cele 320 de bile de plumb folosite ca proiectile i-au fost confiscate, iar lui Buzdugan i s-a interzis să mai deţină arme timp de un an. Vasluianul a atacat sentinţa cu apel. 

Comentarii