A fost lansat un dicţionar video ca să ne înţelegem cu persoanele cu deficienţe de auz

sâmbătă, 01 octombrie 2022, 01:50
1 MIN
 A fost lansat un dicţionar video ca să ne înţelegem cu persoanele cu deficienţe de auz

A fost lansat un dicționar video de limbaj al semnelor pe o platformă online dedicată înțelegerii persoanelor cu deficiențe de auz. Platforma interactivă pesemne.ro este prima de acest fel din România și a fost lansată de două asociații. Scopul principal al proiectului este de a aduce împreună comunitatea hipoacuzică și comunitatea oamenilor tipici.

Pesemne.ro reprezintă „prima bază de date video de limbaj al semnelor din România, care va funcționa ca un dicționar video de cuvinte și expresii menite să ajute rapid la construirea de fraze conversaționale. Platforma va grupa cele mai importante 1.200 de cuvinte și, pentru fiecare cuvânt, se va înregistra un scurt video care va reprezenta traducerea acestuia în limba semnelor”, scriu organizatorii, după cum citează Edupedu.ro.

Conform comunicatului de presă, în jur de 5% dintre persoanele cu deficit de auz cunosc limba semnelor. Pentru a depăși această problemă, această platformă vine în ajutor, asigurând integrarea lor în societate.

Fondatoarele Asociației Zi de Bine, Melania Medeleanu și Luciana Zaharia au precizat într-um comunicat de presă: „Știm cu toții cât de dificil poate fi când ne dorim să comunicăm cu cineva, însă intervine bariera lingvistică. Platforma #Pesemne.ro ne ajută să diminuăm această barieră a comunicării dintre persoanele tipice și cele cu deficiențe de auz. Ne bucurăm că am reușit, alături de Asociația 321 Sport, să construim acest proiect special în România, deschis pentru oricine își dorește să învețe limba semnelor sau să înțeleagă mai bine lumea persoanelor cu probleme de auz”. Platformă poate fi accesată aici: https://pesemne.ro/.

Comentarii