A poftit vişinată şi era să moară. Doi bărbaţi de 21 şi 71 de ani au băut lichid de parbriz şi antigel. Sunt în stare gravă la spital

luni, 31 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 A poftit vişinată şi era să moară. Doi bărbaţi de 21 şi 71 de ani au băut lichid de parbriz şi antigel. Sunt în stare gravă la spital

Sfârşitul de săptămână a adus două cazuri grave la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „sf. Spiridon” din Iaşi, care au fost apoi transferate la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”. 

Vineri, un bărbat de 71 de ani din Vaslui a încurcat sticla de vişinată din care bea de obicei cu cea în care ţinea lichidul de parbriz pentru maşină, care conţinea alcool metilic, deosebit de toxic.

Doar şansa face ca bărbatul să fie astăzi încă în viaţă, fiindcă acesta a consumat şi cantităţi foarte mari de băuturi alcoolice spirtoase, care sunt antidotul natural la alcoolul metilic. El a ajuns însă în stare foarte gravă la spital.

„A consumat, declarativ, miercuri, şi a ajuns la noi vineri, ceea ce este foarte târziu. Din fericire, dacă se poate spune asta, împreună cu lichidul de parbriz a băut şi alcool clasic, şi din cauza asta şi-a auto-administrat antidotul natural, care a împiedicat astfel o degradare mai importantă a stării generale. A fost internat însă la Terapie Intensivă în stare foarte gravă, a făcut o şedinţă de hemodializă vineri, starea sa este mai bună, dar rămâne un prognostic rezervat în ceea ce priveşte funcţionarea rinichilor, e prea devreme să ne dăm seama”, a declarat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.

Al doilea caz s-a înregistrat sâmbătă, la un tânăr de 21 de ani, care a fost adus în primele trei ore după ce a băut etilen-glicol – antigel. Faptul că a ajuns atât de repede la spital i-a salvat viaţa, chiar dacă se află în continuare în stare foarte gravă. Medicii spun că nu ştiu dacă a fost vorba de o tentativă suicidară, dar 50% dintre cazurile de intoxicaţie cu etilen glicol tratate la spital sunt la persoane care confundă antigelul cu sucul sau cu băuturi alcoolice.

„A ajuns tot în stare foarte gravă, tot în Terapie Intensivă la Nefrologie la Spitalul «Dr. C.I. Parhon», cu necesitatea de a-i face hemodializă în urgenţă, fapt care s-a întâmplat sâmbătă noapte, astăzi fiind cu stare generală mai bună, conştient, cooperant, dar în continuare sunt semne de întrebare legate de recuperarea funcţiei rinichilor pe termen lung”, a mai explicat dr. Ionuţ Nistor. 

Comentarii