A scăpat de judecată după ce s-a înţeles cu femeia pe care a lovit-o pe trecerea de pietoni

luni, 01 august 2022, 01:50
2 MIN
 A scăpat de judecată după ce s-a înţeles cu femeia pe care a lovit-o pe trecerea de pietoni

Un şofer a scăpat basma curată după ce a băgat în spital o ieşeancă ce traversa regulamentar. Cazul a ajuns în instanţă la 5 ani de la producerea accidentului şi de la bun început s-a pus problema încetării procesului penal.

În ziua de 11 decembrie 2016, Eusebiu Băncilă se afla la volanului unui Opel, circulând pe bulevardul Carol I, dinspre rond Agronomie spre Fundaţie. La trecerea de pietoni din dreptul Bibliotecii Centrale Universitare, el nu i-a acordat prioritate Mariei B., angajată în traversarea străzii pe zebră.

Impactul a fost deosebit de violent, femeia având nevoie de patru luni şi jumătate de îngrijiri medicale. Ca urmare, Băncilă a fost trimis în judecată în august anul trecut pentru vătămare corporală din culpă, faptă pedepsită cu până la 5 ani de închisoare.

Încă de la primul termen de judecată, magistraţii au constatat că singura parte civilă din proces era spitalul „Sf. Spiridon”. Victima accidentului renunţase la pretenţii, întrucât fusese despăgubită de şofer. Avocatul lui Băncilă a precizat că Maria B. era dispusă şi să-şi retragă plângerea prealabilă, ceea ce ar fi dus la oprirea procesului.

Problema era însă că actul încheiat între firma de asigurări şi Maria B. ar fi conţinut o clauză care o obliga pe femeie la returnarea banilor în cazul retragerii plângerii prealabile. Situaţia a fost clarificată abia la termenul din martie, când Asirom SA a precizat că actul nu cuprindea nicio astfel de clauză, femeia putând să-şi retragă plângerea fără a fi păgubită.

În iunie, la dosar a fost depusă şi o declaraţie notarială în acest sens. Joia trecută, magistraţii Judecătoriei nu au mai avut altceva de făcut decât să constate apariţia unui motiv de încetare a procesului penal. Victima accidentului a fost obligată la plata sumei de 485 lei, reprezentând cheltuielile judiciare efectuate de stat în cursul procesului penal. 

Comentarii