Admiterea la universităţi, motoarele la maximum: mii de dosare depuse în primele zile

miercuri, 15 iulie 2020, 01:58
2 MIN
 Admiterea la universităţi, motoarele la maximum: mii de dosare depuse în primele zile

Pandemia nu a afectat interesul studenţilor pentru studiile universitare la Iaşi, ba chiar majoritatea universităţilor remarcă o creştere semnificativă a numărului de dosare depuse.

 

USAMV – La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” au fost depuse deja, la nivelul zilei de ieri, după două zile de admitere, un număr de aproape 500 de dosare, în contextul în care numărul total de locuri scoase la concurs la licenţă este de 623. La Facultatea de Medicină Veterinară, deja este o concurenţă de aproape 3 candidaţi pe un loc, în contextul în care au fost depuse 235 de dosare pe cele 93 de locuri disponibile la buget, ocupându-se, în acest moment, şi locurile de la taxă – 105 la număr. Cele mai puţine dosare au fost depuse la Facultatea de Horticultură, 27 din 123 de locuri, dar admiterea mai continuă până în data de 24 iulie.

Politehnică – La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi au fost depuse deja aproximativ 1.700 de dosare pentru studiile de licenţă, după mai puţin de o săptămână de la începutul perioadei de admitere pentru 10 dintre cele 11 facultăţi. Doar în ultimele două zile au fost depuse aproape jumătate din numărul total de dosare depuse până în prezent. Politehnica ieşeană are aproximativ 4.400 de locuri pentru licenţă, iar candidaţii au posibilitatea să opteze pentru mai multe facultăţi şi specializări cu un singur dosar şi plătind o singură taxă. Dintre dosarele depuse până în cursul zilei de ieri, o treime, adică aproximativ 700 de dosare pentru locurile la buget şi taxă, au fost depuse pentru Facultatea de Automatică şi Calculatoare, unde admiterea a început de luni, 6 iulie, cu două zile înaintea celorlalte zece facultăţi. Începând de luni, 13 iulie, Universitatea Tehnică din Iaşi a început admiterea şi pentru studiile de masterat, fiind scoase la concurs 1.600 de locuri la buget şi 821 de locuri la taxă pentru toate cele 11 facultăţi. Pentru studiile doctorale, perioada de admitere pentru prima sesiune va începe pe 27 iulie. La

„Cuza” – La Universitatea „Al.I. Cuza” au fost depuse un număr de aproximativ 1.000 de dosare în prima zi de admitere, luni, 13 iulie, nefiind disponibile până la închiderea ediţiei cifrele la zi, pentru data de ieri. Din cele 970 de dosare depuse cele mai multe au fost depuse la Facultatea de Informatică – 264 în contextul în care aici sunt 274 de locuri la buget şi 90 la taxă. Mai multe dosare au fost depuse din prima zi şi la Facultatea de Drept, 157 pe 191 de locuri la buget, fiind şi 225 la taxă, iar la FEAA au fost 193 de dosare pe 822 de locuri la buget şi 1133 la taxă. Cele mai puţine dosare au fost la facultăţile de teologie, 4 la catolici şi 2 la ortodocşi.

Andrei MIHAI, Cătălin HOPULELE

Comentarii