Alex Găvan a reușit să atingă vârful Gasherbrum 2 fără a folosi oxigen suplimentar

marți, 23 iulie 2019, 11:50
2 MIN
 Alex Găvan a reușit să atingă vârful Gasherbrum 2 fără a folosi oxigen suplimentar

Alpinistul Alex Găvan a cucerit încă un munte. Cu această reușită, el și-a trecut astfel în palmares al șaptelea vârf de peste opt mii de metri.

Pe 18 iulie, ora 12.00, ora României, alpinistul Alex Găvan a reușit să atingă vârful Gasherbrum 2, de 8.035 de metri, din munții Karakorum, Pakistan, fără a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine.

Expediția, începută pe 14 iunie și planificată să dureze aproape două luni de zile, a ajuns la final, după ce, în timpul ultimei etape de aclimatizare la 7000 de metri, Găvan și echipa sa au intuit potențialul momentului și au pornit din tabăra trei ascensiunea finală către vârf, ascensiune care a durat 17 ore.

Abia revenit din ascensiune în tabăra de bază, Alex Găvan a declarat:

"Pe 10 iulie, atunci când am plecat împreună cu Don și Lotta să stabilim tabăra trei, planul era să dormim două nopți la altitudinea de 7000 de metri și astfel să ne finalizăm procesul de aclimatizare. Urma să coborâm apoi în tabăra de bază pentru a ne odihni și a fi apoi în formă optimă pentru ascensiunea vârfului. Aveam la noi echipament și provizii pentru numai șase zile de stat sus pe munte. În final, cele șase zile s-au trasformat în nu mai puțin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat în chiar ascensiunea finală a vârfului. Este cea mai lungă perioadă compactă de timp pe care am petrecut-o vreodată deasupra taberei de baza în vreo expediție. A fost un efort extrem de dur și de intens, cu cinci nopți consecutive petrecute la peste 7000 de metri”.

Expediția aceasta a fost a patra încercare a lui Alex Găvan de a atinge vârful Gasherbrum 2, după cele din 2007, 2008 și 2016. În total, alpinistul a petrecut mai bine de șapte luni pe pantele abrupte ale acestui gigant himalayan.

"Întotdeauna am privit munții cu reverență, i-am privit ca având propria lor personalitate, propriul lor caracter. La fel de unici ca și noi, oamenii. Nu există doi munți la fel, nu există două vârfuri la fel. De unde, pentru o ascensiune reușită, de fiecate dată, abordarea trebuie să fie una extrem de personală și personalizată. Simt Gasherbrum 2 ca pe o formă de manifestare nonbiologică a vieții, a materiei. Am ajuns să privesc Gasherbrum 2 ca pe un mare maestru spiritual”, a mai spus Alex Găvan.

Comentarii