Analiză – Poli, condamnată să promoveze. Pentru Niculescu – mumă, pentru Pancu – ciumă!

luni, 25 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Analiză – Poli, condamnată să promoveze. Pentru Niculescu – mumă, pentru Pancu – ciumă!

Politehnica Iaşi va reveni în această seară la antrenamente, după zilele libere de la finalul cantonamentului din Bulgaria, care s-a încheiat joi. În săptămâna în curs vor fi efectuate noi retuşuri, de săptămâna viitoare, când începe Liga a II-a, urmând a se intra în ritmul normal, cu cicluri săptămânale de pregătire ale meciurilor.

Pentru Poli, stagiunea 2022-2023 este una în care obiectivul nu are cum să fie altul decât promovarea.

Principalul argument este bugetul record avut la dispoziţie în acest an, numai Consiliul Local Iaşi aprobând circa 2 milioane de euro clubului de fotbal. Or, se ştie că promovarea poate fi obţinută cu sume cuprinse între 1,5 şi 2 milioane de euro. Apoi, Iaşul are un culoar extrem de favorabil. Dacă Steaua nu va avea drept de promovare, Poli pare principală favorită în cursa pentru elită după ce în vară au urcat în Liga I “nucile tari” Petrolul, Hermannstadt şi U Cluj, iar retrogradatele din primul eşalon s-au desfiinţat (Mediaş, Clinceni) sau sunt în derivă (Dinamo). Presiunea îndeplinirii obiectivului asupra antrenorului Claudiu Niculescu este ridicată şi de condiţiile pe care acesta le are la dispoziţie.

Condiţii mult peste cele de sezonul trecut şi decât cele pe care Daniel Pancu le-a avut în stagiunea 2020-2021, când Iaşi juca în Liga I! Pentru a nu apărea alibiul faptului că în campionatul trecut antrenorul Costel Enache a avut obiectiv doar menţinerea în eşalonul doi, facem o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat acum două sezoane, când Iaşul s-a bătut cu crèma României.

Pancu a avut la reunire o mână de jucători şi a avut pe foaia de joc a primei etape doar 15 fotbalişti, incluzând aici mulţi tineri sau cei de care nu se putea scăpa, precum Assulin. Acum, Niculescu are deja peste 30 de jucători, concurenţă mare pe posturi şi, se spune, cel mai bun lot din eşalonul doi. Apoi, Pancone a intrat în campionat după zece zile de antrenamente în Copou, în vreme ce în vara aceasta s-au făcut deja două cantonamente lungi, în afara Iaşului.

Dezechilibrele majore apar şi la partea financiară, salariile actuale fiind, în multe cazuri, mai mari decât în Liga I! De pildă, cei trei stoperi ai lui Pancu, Mihalache, Frăsinescu şi Baxevanos, câştigau 8 500 de euro pe lună, în vreme ce omologii lor actuali, Tincu, Plămadă şi Lică, încasează 11 000! Apoi, Poli e dispusă să dea acum viitorului portar titular cu aproape 50% mai mult decât câştigau toţi cei trei portari de la startul ultimului sezon petrecut în elită! Dezechilibre majore sunt şi când vine vorba de retribuţiile achiziţiilor verii. Cinci jucători aduşi în vara lui 2020 nu aveau împreună 9 000 de euro, adică salariile a doi dintre cei aduşi acum! Iar lucrurile nu se opresc aici. În 2020, CL a dat Politehnicii sub jumătate din suma din acest an, iar pe parcursul sezonului de toamnă jucătorii antrenaţi de Pancu nu au încasat niciun salariu!!! Acum, în schimb, salariile sunt la zi şi sunt promisiuni că aşa va fi mereu.

Niculescu, care are şi doi antrenori secunzi, nu unul ca “Diamantul din Nicolina”, mai are un alt atu important, starea impecabilă a terenurilor din Copou, proaspăt refăcute.

Trăgând linie, actualul antrenor, beneficiar al unor condiţii de excepţie şi a unui culoar excelent în campionat, este condamnat să promoveze Politehnica.

Comentarii