Analiză – Unde va petrece Politehnica sărbătorile de iarnă? Culoar bun pentru echipa ieşeană

sâmbătă, 19 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Analiză – Unde va petrece Politehnica sărbătorile de iarnă? Culoar bun pentru echipa ieşeană

Liga a II-a de fotbal se pregăteşte pentru sprintul de final de an. În 2022 mai sunt programate doar două etape, ultimele trei runde din sezonul regulat urmând a se disputa în 2023.

Chiar dacă a risipit aiurea foarte multe puncte în acest sezon, clasarea şi jocul fiind sub nivelul investiţiilor uriaşe făcute în echipă şi a condiţiilor fără precedent existente, Politehnica Iaşi continuă să aibă şanse consistente de a ierna pe o poziţie de play-off.

Asta cu toate că planurile verii făcute în Copou aveau ca ţintă copierea modelului Petrolul Ploieşti de anul trecut. Atunci, prahovenii, deşi au avut mari probleme financiare şi s-au confruntat cu echipe puternice, precum U Cluj sau Hermannstadt, conduceau în iarnă autoritar campionatul, cu nouă puncte avans faţă de prima poziţie care ducea la baraj.

La ora actuală, Poli face parte dintr-un grup de cinci formaţii, cu 25 de puncte fiecare, clasate pe locurile III-VII. În frunte se află, surprinzător, cu 32 de puncte, o echipă fără drept de promovare, Steaua şi, cu 28 de puncte, o grupare modestă, Unirea Slobozia.

Teoretic, dintre primele şapte formaţii se vor alege cele şase care vor ierna pe poziţiile care duc în play-off. Asta pentru că a opta clasată, Dinamo, care are 21 de puncte, joacă modest şi are două deplasări grele, iar Slatina şi Braşov sunt la cinci puncte în spatele poziţiei a VI-a, braşovenii având şi o „dublă” dificilă.

Iaşul are nu numai şanse mari de a rămâne în zona play-off-ului, ci şi de a nu mai sta în acea zonă graţie golaverajului. Asta pentru că Poli are un culoar bun, disputa cu „umbra” gloriosului club Dinamo, din Copou, fiind urmată de un joc în deplasare cu penultima clasată, cruda grupare Unirea Constanţa, care nici casă proprie nu are.

Teoretic, Iaşul ar trebui să facă fără prea mari probleme şase puncte. În plus, trupa antrenată de Leo Grozavu poate profita şi de faptul că echipele din zona fruntaşă se confruntă între ele. De pildă, în runda a XV-a Slobozia primeşte vizita Unirii Dej, iar în etapa a XVI-a Buzău joacă la Steaua.

Dar iată programul pe care îl mai au echipele din prima jumătate a clasamentului, în ordinea clasării, în 2022.

1. Steaua Bucureşti (32 de puncte; 29-14): FC Braşov (acasă), Buzău (a).

2. Unirea Slobozia (28 de puncte; 24-8): Dej (a), Chiajna (deplasare).

3. Miercurea Ciuc (25 de puncte; 20-9): Şelimbăr (a), Poli Timişoara (d).

4. Politehnica Iaşi (25 de puncte; 17-10): Dinamo (a), Unirea Constanţa (d).

5. Gloria Buzău (25 de puncte; 21-16): Chiajna (a), Steaua (d).

6. Unirea Dej (25 de puncte; 24-20): Slobozia (d), Baia Mare (a).

7. Oţelul Galaţi (25 de puncte; 15-11): Ripensia (d), Metaloglobus (a).

8. Dinamo Bucureşti (21 de puncte; 16-15): Poli Iaşi (d), Braşov (d).

9. CSM Slatina (20 de puncte; 15-9): Poli Timişoara (a), Progresul (d).

10. FC Braşov (20 de puncte; 17-13): Steaua (d), Dinamo (a).

Şi chiar dacă pentru Poli ar putea apărea noi surprize neplăcute pe acest final de an, traseul de la începutul anului viitor face ca ratarea accederii în play-off să fie doar un scenariu SF în Copou.

În startul lui 2023, Politehnica va juca doar cu echipe modeste, Şelimbăr (club situat pe locul XI), Poli Timişoara (bănăţenii sunt pe ultima poziţie, XX) şi Progresul Spartac (echipa clasată pe locul XV, care este retrogradant), doar disputa cu Timişoara fiind în deplasare.

Aşadar, pârtie uriaşă pentru accederea în play-off a grupării cu cel mai mare buget şi cel mai valoros lot din Liga a II-a, care este obligată să promoveze în acest sezon. 

Comentarii