Anul acesta a venit la moaște doar o treime din numărul obișnuit de pelerini

sâmbătă, 16 octombrie 2021, 01:59
2 MIN
 Anul acesta a venit la moaște doar o treime din numărul obișnuit de pelerini

Pelerinajul de anul acesta s-a încheiat ieri-dimineaţă, când racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost returnată în Catedrală. Asta se întâmplă când rândul este prea mic ca să se mai justifice menţinerea afară. Jandarmii au apreciat că anul acesta au trecut pe la raclă mult sub numărul de pelerini dintr-un an normal.

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva din Iaşi a luat final anul acesta în dimineaţa zilei de 15 octombrie. Ieri-dimineaţă, în urma unei ceremonii speciale, racla în care sunt depozitate moaştele acesteia a fost returnată în Catedrala Mitropolitană de către un sobor de preoţi. Decizia a fost luată în momentul în care rândul era destul de mic încât să poată fi reorganizat traseul doar în curtea ansamblului mitropolitan. Credincioşii însă au continuat să vină pe parcursul zilei, fiind în permanenţă 100-200 de persoane care aşteptau să se închine.

Cifra finală estimată de către Gruparea Mobilă de Jandarmi din Bacău este de 85.000 de pelerini care s-au închinat la raclă din momentul aşezării în baldachin – vineri, 8 octombrie, până ieri dimineaţă, când misiunea acestora s-a încheiat. Numărul reprezintă cam o treime din fluxul într-un an aglomerat la Iaşi, dar oficialii Mitropoliei au explicat că au fost mulţi pelerini care nu au venit anul acesta în perioada 7-15 octombrie, ci au ales să o facă mai devreme sau să amâne pentru o altă perioadă.

„Astăzi am încheiat misiunea cu ocazia pelerinajului la racla Cuvioasei Parascheva, organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în perioada 8 – 15 octombrie. Pe parcursul celor 7 zile de manifestări religioase peste 85.000 pelerini s-au închinat, iar peste 7.000 de persoane au participat la slujbele religioase fără a se înregistra evenimente cu impact pe linie de ordină publică. An de an această misiune constituie un examen de maturitate pentru jandarmii din Gruparea Mobila Bacău“, a declarat Ioan Sorin Merluşcă, purtător de cuvânt al grupării.

Pr. Constantin Sturzu, de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a spus că anul acesta a fost cel mai greu an de pelerinaj din ultima vreme, dar că a existat o comunicare între instituţiile organizatoare care a facilitate desfăşurarea în condiţii cât mai în regulă. „Putem să spunem că de la Iaşi nu poate să se răspândească nimic altceva decât bucurie, lumină, mai multă încredere şi nădej­de“, a apreciat pr. Con­stantin Sturzu.

Eventualele consecinţe sanitare în contextul pandemiei ale pelerinajului ar trebuie să se va­dă, dacă ele vor exista, în­cepând cu zilele urmă­toare, când se împli­nesc minimum 7 zile de la pri­me­le aglomeraţii formate la rând.

Comentarii