Apa se scumpește mult peste așteptări! Investițiile ApaVital ne ard la buzunare

sâmbătă, 11 decembrie 2021, 03:01
3 MIN
 Apa se scumpește mult peste așteptări! Investițiile ApaVital ne ard la buzunare

Imensul proiect de jumătate de miliard de euro derulat de ApaVital în judeţ începe să se simtă şi în buzunarul clienţilor. Previziunile făcute la demararea uriaşului proiect de investiţii au fost astfel depăşite cu mult. Un metru cub de apă va costa de luna viitoare cu un leu în plus faţă de preţul actual. Potrivit proiectului de extindere al furnizorului de apă, scumpirile vor urma în lanţ

ApaVital urmează previzionările făcute odată cu lansarea proiectului de extindere a reţelelor de apă şi de canalizare şi anunţă ce tarife va practica anul viitor. „Modificările de preţuri/ tarife au fost aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, prin deciziile cu numerele 165 din 03.11.2021 şi 208 din 08.12.2021. Strategia de tarifare este inclusă şi în Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, prin Actul Adiţional nr 38 / 26.08.2020”, precizează societatea furnizoare de apă. Scumpirea serviciilor mai trebuie să primească acordul formal al Consiliului Judeţean.

Practic, de la 1 ianuarie, apa potabilă va costa cu 1 leu şi 2 bani mai mult pentru fiecare metru cub distribuit, iar tarifele la serviciile de canalizare/ epurare vor creşte cu 86 de bani/mc (inclusiv TVA). Şi preţul apei potabile produse şi transportate în vederea redistribuirii va creşte, cu 29 de bani/mc cub (TVA inclus). „Strategia tarifară constituie condiţie de finanţare a proiectelor de investiţii în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat şi/sau din fonduri nerambursabile”, se precizează în anunţul făcut ieri de ApaVital. La începutul acestui an, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM) a semnat Contractul de finanţare nr. 488/10.02.2021 pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din Judeţul Iaşi, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. În valoare totală de peste jumătate de miliard de euro, proiectul cuprinde investiţii de alimentare cu apă, realizarea de aducţiuni, construcţia de rezervoare şi de reţele de canalizare şi staţii de epurare. Până acum, Apavital a demarat procedurile de licitaţie pentru un număr de cinci contracte de lucrări din cadrul acestui proiect.

Comparativ cu estimările iniţiale, scumpirile sunt ceva mai mari. Astfel, preţul unui metru cub de apă (fără TVA) trebuia să fie anul acesta 4,57 de lei (faţă de 4,71, cât este acum), iar anul viitor, 5,11 lei (faţă de 5,64, cât a fost fixat). Saltul major era programat pentru anul 2023, când metrul cub de apă era estimat la 5,75 lei/mc, valoare cu doar 11 bani mai mare decât cea stabilită deja pentru 2022.

La canalizare, preţul practicat în 2021 trebuia să fie aplicat abia anul viitor, 2,02 lei/mc. Or, anul viitor, acesta va fi de 2,24 de lei (fără TVA). Estimarea pentru acest serviciu în 2023 era 2,72 de lei. Cât priveşte activitatea de epurare, preţul de acum, 1,99 lei/mc e doar puţin mai mare decât cel estimat iniţial, 1,93 lei. Diferenţa se măreşte însă anul viitor: 2,39 de lei ar urma să coste epurarea fiecărui metru cub de apă uzată, faţă de 2,16 lei, preţul estimat la elaborarea contractului de finanţare.

Strategia de tarifare este similară celei impuse la precedenta rundă de investiţii. Acum, ApaVital are de rambursat împrumutul făcut la BERD pentru partea de cofinanţare a proiectului, de peste 25 de milioane de euro. 

CITIŢI și: HARTA – Cel mai mare proiect din Iaşi, de jumătate de miliard de euro, a primit undă verde

Comentarii