Artă de calitate la preţuri accesibile, astăzi în Copou. Tablouri pictate de sute de tineri vor fi expuse în Sala Paşilor Pierduţi – GALERIE FOTO

miercuri, 15 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Artă de calitate la preţuri accesibile, astăzi în Copou. Tablouri pictate de sute de tineri vor fi expuse în Sala Paşilor Pierduţi – GALERIE FOTO

Sute de tineri studenţi, masteranzi sau absolvenţi ai Facultăţii de Arte Vizuale şi Design de la Universitatea de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iaşi, vor expune astăzi în Sala Paşilor Pierduţi. Lucrările din acest an fac parte dintr-o expoziţie interdisciplinară şi reflectă conştiinţa umană. De asemenea, prin acest vernisaj, atât autorii lucrărilor, cât şi cadrele didactice implicate, doresc să dezvolte o conştientizare a ieşenilor în ceea ce priveşte arta.

 

În cadrul expoziţiei sunt cuprinse trei subtematici, respectiv „Vizitând Arta Istoriei”, „Ştiinţa şi Arta”, dar şi „Filosofia şi Arta”, cu titlul „Cine sunt eu?“. „Vom avea evenimentul expoziţiei, în colaborare cu Universitatea Tehnică. Sunt cuprinse trei cicluri expoziţionale, Visiting Art History, de aici se deduce legătura dintre ştiinţă şi artă, apoi Ştiinţa şi Arta, dedicată lui Gh. Asachi, şi nu în ultimul rând Filosofia şi Arta, cu titlul Who I am ? În jur de 100 de studenţi, absolvenţi şi masteranzi de la facultatea noastră au pictat tablourile. Toate se încadrează în una dintre aceste teme”, a declarat Adrian Irimescu, student.

Jumătate de an de implicare în proiect

 

Profesorul Cristian Ungureanu, de la Faculatea de Arte, a explicat în ce constă expoziţia care are loc în Sala Paşilor Pierduţi încă din 2016, sub forme diferite. Pentru ca zecile de picturi să fie admirate joi de oricine, tinerii artişti s-au pregătit cu jumătate de an în urmă.

„Sala Paşilor Pierduţi este intitulată de noi ca «Galeria de Artă Modernă Contemporană», astfel că studenţi, absolvenţi de la Facultatea de Arte Vizuale şi Pictură din cadrul UNAGE expun joi. Este utilizat un sistem de simeze, între ferestre. Toate lucrările reflectă conştiinţa artiştilor din ziua de astăzi, cum percep tinerii întâlnirea cu inteligenţa artificială, cu societatea de astăzi, respectiv cum se reflectă asupra conştiinţelor noastre. Aproximativ 6 luni pe an se lucrează pentru expoziţia care a apărut pentru prima oară în 2016. Studenţii le eleaborează de fiecare dată în dialog cu profesorii” a declarat Cristian Ungureanu.

 

 

Arta ieşeană are nevoie de susţinere

 

Artiştii îşi doresc ca munca lor să ajungă la mai mulţi ieşeni, iar pentru asta lucrează la crearea unei mai puternice conexiuni cu aceştia.

„Noi promovăm talente de la Arte Vizuale, de la teatru, pe toţi, dar cu toate astea nu suntem suficient cunoscuţi. Vrem ca în viitor să dezvoltăm o conştiinţă la nivelul oraşului, a celor educaţi sau mai puţin familiarizaţi cu arta, ca să se apropie de lucrările tinerilor artişti sau chiar să se îndrăgostească şi să o cumpere. Artiştii sunt şi ei fiinţe umane, integrate social, care au taxe de plătit, au nevoie de bani de trăit şi aşa mai departe. Nu trebuie să ai studii în domeniu ca să-ţi placă un tablou, mai ales că preţurile sunt extrem de accesibile. Toată arta este despre iubire. Lumea în care trăim este o şcoală a iubirii”, a adăugat Cristian Ungureanu. 

Comentarii