Bani gârlă în sportul ieşean

marți, 01 martie 2022, 02:43
3 MIN
 Bani gârlă în sportul ieşean

 

 9,75 milioane lei merg la fotbal, 0,9 milioane lei la rugby, 0,4 milioane lei la handbal feminin şi 0,15 milioane lei la baschet. Cereri de lămuriri vizavi de banii primiţi de Navobi

 

Consiliul Local Iaşi a deschis larg robinetul finanţării echipelor ieşene. În şedinţa de ieri a CL, municipalitatea a decis să sprijine fotbalul masculin cu 9,75 milioane lei, rugby-ul masculin cu 900 000 de lei, handbalul feminin cu 400 000 de lei şi baschetul masculin cu 150 000 de lei. S-au confirmat astfel prognozele Ziarului de Iaşi care a anticipat faptul că rugbiul, pe lângă că s-a ales cu dublarea alocaţiei iniţiale, de 400 000 de lei, a “mâncat”, ca urmare a unui amendament, banii propuşi pentru handbal masculin, 100 000 de lei. Totodată, handbalul feminin, care nu are echipă afiliată la Federaţie, s-a ales cu dublarea bugetului propus iniţial.

Explicaţia modificărilor a fost dată de consilierul PSD Mihai Gavril, care l-a contrat pe Ionuţ Anastasiei, de la USR PLUS. Ultimul propusese tăieri de la fotbal şi creşterea sumelor la rugby (1,4 milioane lei), handbal (400 000 lei) şi baschet (650 000 lei). Gavril a explicat că sumele au fost date ca urmare a cererii directorului CS Politehnica, Vasile Manole, care a spus în comisiile de specialitate că rugby-ului îi ajung 900 000 de lei, că baschetul se descurcă cu 150 000 de lei pentru că mai are trei luni de competiţie, spre finalul anului, şi că handbalul nu are acum nevoie de bani, ci din toamnă. În ceea priveşte fotbalul s-a precizat că solicitarea de 9,75 milioane lei vine dintr-un necesar de 12,8 milioane lei, restul urmând a fi produs de club.

Andrei Popescu de la USR a încercat să-l salveze pe Anastasiei de ridicol, spunând că cererile acestuia s-au bazat pe documentele trimise de CS Politehnica. Viceprimarul Daniel Juravle a dat asigurări că în iulie sau octombrie, la rectificarea bugetară, handbalul masculin va beneficia de finanţare, suma vehiculată fiind 400 000 de lei, acelaşi lucru amintindu-l şi Bogdan Crucianu, de la PSD. Acesta a venit cu o propunere: “Bugetul local nu poate susţine tot sportul ieşean. Vom ajunge ca în 2017, 2018, când a fost un val de retrageri din prima ligă. Consiliul Local ar trebui să ia două – trei echipe, iar Consiliul Judeţean alte două – trei echipe”. Crucianu a tras şi un semnal de alarmă legat de ce se întâmplă la fotbal. Lăudând implicarea noului preşedinte al Consiliului Director, Cornel Şfaiţer, care a efectuat “tăieri necesare, pe care şi eu le-am semnalat”, consilierul a criticat modul de lucru pe latura sportivă şi a avertizat: “Din Liga a III-a nu poţi promova la anul în Liga I! Trebuie să rămânem în Liga a II-a, însă, după meciul cu Braşovul, specialiştii sunt îngrijoraţi de soluţiile pe care antrenorul Enache le are”.

Totodată, Crucianu a mai cerut, încă o dată, să primească informaţii despre modul în care au fost cheltuiţi cei circa 70 000 de euro încasaţi anul trecut de echipa de fotbal feminin Navobi Iaşi de la municipalitate.

În afară de echipele amintite care au primit finanţări, în proiectul dedicat sportului au mai fost prinse şi alocări către box (150 000 lei), sprijinirea judoka Vlăduţ Simionescu şi a gimnastei Andreea Verdeş cu 100 000 de lei, fotbal juvenil (14 000 lei) şi proiectul “Geanta de sport a tânărului ieşean” (200 000 lei).

Comentarii