Bătaia dintre doi deţinuţi sub ochii supraveghetorului s-a mutat la Judecătorie. Decizie surpriză

vineri, 13 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Bătaia dintre doi deţinuţi sub ochii supraveghetorului s-a mutat la Judecătorie. Decizie surpriză

Bătaia dintre doi deţinuţi a ajuns pe rolul instanţelor. Judecătoria a apreciat că nu are rost să prelungească termenul de şedere după gratii a agresorului şi a dispus aplicarea unei simple amenzi penale. Până să ajungă însă contestaţia să fie judecată de Curtea de Apel, răspunderea penală pentru faptă s-a prescris.

 

Silviu Moţoc a fost acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie că pe 2 septembrie 2017 ar fi ieşit din celula sa, E.1.2., şi s-ar fi deplasat la celula vecină, E.1.3., unde era cazat G.A.M. Sub pretextul unor vorbe spuse de acesta din urmă, Moţoc a început să-l lovească cu pumnii la nivelul capului, chiar sub ochii agentului supraveghetor al secţiei. Agentul i-a cerut lui Moţoc să se oprească, dar acesta i-a replicat: „Fă-mi raport!”. În cele din urmă, conflictul a fost aplanat, dar plângerea lui G.A.M. a pus în mişcare un dosar penal pe numele lui Moţoc.

În faţa instanţei, acesta şi-a recunoscut fapta şi s-a declarat de acord să efectueze muncă neremunerată în folosul comunităţii, dacă va fi găsit vinovat, acestea fiind condiţiile necesare pentru a putea beneficia de o pedeapsă cu suspendare. În plus, Moţoc a precizat că are patru copii, pe care îi îngrijeşte mama sa. Argumentele acestuia au fost luate în calcul de magistraţii Judecătoriei, care au apreciat că, dat fiind şi faptul că G.A.M. avusese nevoie de doar câteva zile de îngrijiri medicale, aplicarea unei amenzi este suficientă. Cuantumul acesteia a fost stabilit la 3.000 de lei, echivalând cu 200 de zile-amendă. „Instanţa apreciază că nu este oportună stabilirea unei pedepse cu închisoarea şi descontopirea pedepselor şi reontopirea acestora, întrucât mandatul pe care inculpatul îl execută în prezent, de 5 ani şi 2 luni închisoare, reprezintă deja o sancţiune severă, aptă să asigure o represiune faţă de inculpat şi un efect descurajant, nefiind nevoie de aplicarea unei pedepse de acelaşi tip”, au spus judecătorii.

Sentinţa a fost contestată în faţa Curţii de Apel de către G.A.M. Apelul acestuia nu a avut însă niciun efect, întrucât de la comiterea faptei trecuseră deja cinci ani, iar răspunderea penală a lui Moţoc se prescrisese. Ca urmare, acesta a fost exonerat şi de plata amenzii penale. 

Comentarii